1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Dost Genç adamın biri, Dermiş babasına her gün; 'Benim de dostlarım var, sendeki dost gibi'
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLEDE ANLAM.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ
CÜMLEDE ANLAM.
KONU CÜMLEDE ANLAM.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
CÜMLEDE ANLAM.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
CÜMLEDE ANLAM.
FİİL (EYLEM).
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır?
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
Atasözleri.
CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
FİİLLERDE KİP.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
9.SINIF MANTIK ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI
SANAT DALLARI.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
Sunum transkripti:

1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir ? A. Acının - hüznün B. Yalanın – doğrunun C. Kötülüğün - yalnızlığın D. Paylaşmanın - dostluğun

Cevap : D Açıklama : Paylaşma ve dostluk birbiriyle ilgili kavramlardır. Dostluğun olduğu yerde paylaşım da vardır. A , B ve C deki sözcüklerle tamamladığımızda cümleler tutarlı olmamaktadır.

2.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı işin daha önce yapıldığı anlamı vardır ? A. Bir daha seninle alışverişe çıkmam. B. Bu kitaptaki sorular zordu. C. Böyle bir hatırayı unutmam mümkün değil D. Geçen hafta da burada piknik yapmıştık.

Cevap : D Açıklama : Bu cümlede eylemin daha önce yapıldığı anlamı vardır. Burada bize bu anlamı veren geçen hafta ve sözcükleri da bağlacıdır.

3. soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem olumlu hem olumsuz değerlendirme anlamı vardır ? A. Genç müzisyen sözlerindeki basitliğin , bestenin ahengiyle kapattı. B. Öykülerin hepsinde birbirinden özgün üsluplar kullanılmış. C. Romanın sıradanlığı okuyucuyu hayal kırıklığına uğrattı. D. Sanatçının sesi kadar dansı da izleyiciyi büyüledi.

Cevap : A Açıklama : Bu cümledeki sözlerin basitliği olumsuz değerlendirme bestenin ahengi ise olumlu değerlendirmedir.

4.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur ? A. Bana güvendiğinden bu işe girdi. B. Seni görürsem günüm güzel geçer. C. Gözünden bir damla yaş akarsa kahrolurum. D. Yalan söylersen seni cezalandırırım.

Cevap : A Açıklama : Bu cümlede NEDEN SONUÇ anlamı vardır. Diğer cümlelerde eylemin gerçekleşmesi bir koşula bağlıdır.

5. soru 1- gülümseyerek 2 – demektir 3 – acılarımıza 4 – anda 5 – büyümüşüz 6 – baktığımız 7 – geçmişteki Numaralandırılmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda sözcüklerden hangisi sondan üçüncü olur ? A. baktığımızda B. anda C. büyümüşüz D. acılarımıza

Cevap : B açıklama : Sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda cümle şöyle olacaktır : Geçmişteki acılarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir. Bu nedenle de sondan üçüncü sözcük anda olur .

6.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin sebebi belirtilmiştir ? A. Gazeteyi okuyunca bana getirirsin. B. Okuyacağım eserler aydınlatıcı olmalıdır. C. Sinirden hop oturup hop kalkıyordu. D. Kavun , karpuz kabukları kıyıya vurmuştu.

Cevap : C Açıklama : C deki cümlede kişinin hop oturup hop kalkmasının nedeni sinir olarak ifade edilmiştir. Buna göre cevap C dir

7. soru Bir durumun olmadığı halde olmuş gibi kabul edilip buna bağlı bir düşüncenin öne sürüldüğü cümlelere Varsayım cümlesi denir. Bu bilgiye göre cümlelerin hangisinde varsayım anlamı vardır ? A. İnsan , arkadaşına böyle kötü davranır mı ? B. Diyelim ki ödülü kazandın , sonra ne yaparsın ? C. Hava bulutlandı her an yağmur yağabilir. D. Güzel bir ev alalım dedik , olmadı .

Cevap : B Açıklama : Bu cümlede henüz kazanılmamış bir ödül , kazanılmış gibi kabul ediliyor. Varsayım cümlelerindeki anlam özelliği de budur.

8.soru Aşağıdaki öğrencilerden hangisinin söylediği atasözü konusuna göre diğerlerinden farklıdır ? A. Cem : Tek kanatla kuş uçmaz. B. Sedat : El el ile , değirmen yel ile . C. Öykü : İki el bir baş içindir. D. Berk : Yalnız taş duvar olmaz.

Cevap : C Açıklama : Cem, , sedat ve berk’in söyledikleri atasözleri yardımlaşma dır. Fakat Öykü’nün Söylediği atasözünün konusu şudur : Allah , insana çalışması için güç vermiştir. İnsan da Başkalarına muhtaç olmamak için bunları kullanmalıdır .

9.soru Feridun : Bu kitap elimizden bırakamayacağımız ve yeniden okuyacağımız kitaplardan biri. Adnan : Nobel ödüllü yazarımızın üzerinde altı yıldır çalıştığı bir romandır. Büşra : Romanda akıllardan hiç çıkmayacak sarsıcı bir hikaye anlatılıyor. Nihal : Orhan pamuk , romanda insan ruhunun derinliklerindeki fırtınaları okuyucuya tüm gücüyle hissettiriyor. Masumiyet müzesi hakkında konuşan öğrencilerden hangisi yorum yapmamıştır ? A. Feridun B. Adnan C. Büşra D. Nihal

Cevap : B Açıklama : Adnan romanla ilgili kanıtlanabilir bir yargı söylemiştir. Diğerlerinin cümlelerinde Öznellik söz konusudur. Adnan’ın cümlesi nesneldir.

10.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı gerekçesiyle birlikte verilmiştir ? A. Çocukluğumuzda babamın yanında çalışırdım. B. Parmağı kapıya sıkışınca çok ağladı . C. Et almak için kasabaya gitti. D. Yıllardır onlardan bir haber alamıyoruz.

Cevap : B Açıklama : B’deki cümlede kişinin ağlamasının nedeni parmağının kapıya sıkışması olarak gösterilmiştir.