ATATÜRKÜN GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ey kahraman Türk kadını,
Advertisements

ATATÜRK’TEN BEŞ ALTIN SÖZ
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
Atatürk’ün Eğitim İle İlgili Sözleri
Baş Öğretmen Atatürk.
Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.
KAZANIMLAR 6.Atatürk'ün milliyetçilik ilkesinden yola çıkarak millî birlik ve beraberliğin önemine inanır. 7.Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye.
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir
Ne senden vazgeçeriz ATAM , Ne senin eserinden...
YEŞİLAY.
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
İSTİKLAL MARŞI VE KABULU
BAYRAMLARIMIZ.
ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİ.
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
D:\İLKSEV_RESİMLERİM\ATATÜRK\tc_bayrak.gif Sunu:İlksev Kural.
ATATÜRK İLKELERİ.
ANKARA TİCARET MESLEK VE ANADOLU TİCARET MESLEK LİSESİ
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Dr. Cengiz ÖZDİKER.
onu siz yaşatacak ve idare ettireceksiniz.
Ö Z G Ü R L Ü K... Soğuktu... Kar yağmaya devam ediyordu ve bir lokma yiyecek bulabilmek en büyük mutluluk olacaktı KURTiçin. Umutsuzca yaşadığı dağdan.
Kumluca metem vatanseverlİk
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
ATATÜRK OLMASAYDI ÇAĞDAŞ, BAĞIMSIZ LAİK VE DEMOKRATİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ OLMAZDI.ONUN İLKE VE DEVRİMLERİNE OLAN DERİN İNANCIMIZ VE GURURLA 2013 CUMHURİYET.
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
KONTROL İZLEYİCİDE Her şeye rağmen muhakkak bir Nur’a doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
ATATÜRK’Ü ANLAMAK. ATATÜRK’Ü ANLAMAK.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI
ÇOCUK, YAŞAM VE ÖĞRETMEN
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı
1.
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
Hazırlayan:Yasin KAYNAR Serkan AKKAYA
Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.
ATATÜRK‘ÜN FİKİR DÜNYASI
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR…
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
ÜLKEMİZİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ. Asya Avrupa arasında bir köprü durumundadır Karadeniz Akdeniz arasındaki su yollarına egemendir Dünyanın petrol kayakları.
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz. Vatanımızı,milletimizi çok severiz. BAYRAMLARIMIZ.
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Cumhuriyet Bayramınız
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
10 KASIM 1938.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
Sunum transkripti:

ATATÜRKÜN GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLERİ

Bir ülkenin geleceği için gençlik neyi ifade eder?

Atatürk; dünyanın en asil milletlerinden biri olan Türk milletinin işgale uğradığı anda, orduların başkomutanı olarak ülkenin bağımsızlığına ve millî egemenlik temelinde Cumhuriyetin kurulmasına öncülük etti. Atatürk’ün en büyük tutkusu ve hedefi milletinin mutluluğuna hizmet etmekti. O, hiçbir zaman bu uğurda yaptıklarını yeterli görmüyordu. Halkının mutluluğu için yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiriyordu.

“Az zamanda çok ve büyük işler yaptık “Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bundaki muvaffakiyeti Türk milletinin ve onun değerli ordusunun beraber olarak kararlı yürümesine borçluyuz. Yaptıklarımızı asla yeterli görmemekteyiz. Daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz. Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız. Millî kültürümüzü çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız. Daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız. Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtri zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, millî birlik duygusunu devamlı besleyerek inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür. Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır, zekidir. Çünkü Türk milleti millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir. Türk milletinin yürümekte olduğu ilerleme ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale müspet ilimdir.”

“Ellerimiz deniz kıyısında ve zincirlerle bağlı bir hâlde bulunuyor ve: ‘Ah bir kere hür olsak da bu denizde bir yüzsek.’ diyorduk. İşte bugün özgürlüğümüzü kazandık, zincirlerimizi kırdık. Denizde yüzmemize engel kalmadı. Fakat bir türlü suya giremiyoruz. Amaç, sadece hür olmak değilmiş. İş, yüzmeyi öğrenmekte ve kurtulmanın çaresine bakmaktaymış… Biz amansız düşmanlara göğüs gerdik ve sonunda galip geldik. Düşmanlarımıza galip geldiğimiz gibi, çalışarak bu sorunlarımızı da yeneceğiz. Fakat bu amacımızın gerçeklemesi için beş - on yıl yeterli değildir... Başarı yavaş yavaş gerçekleşecek. Ülkemiz, yetiştireceği bürokratları, memurları, bilim insanları ve eserleriyle zafere ulaşacaktır.”

Ona göre, geleceğin emanet edileceği gençleri yetiştirmek devletin asli görevidir. Buna karşılık gençlerin asli görevi de fırsatları değerlendirerek çalışmaktır. Türk genci, her şeyden önce milletin bütünlüğüne, bağımsızlığına, benliğine yönelen tehdit ve tehlikeleri göğüslemeyi öğrenmiş olmalıdır.

Türk milletinin şan, şeref ve büyüklükleriyle dolu tarihinden güç almalıdır. Bir yandan geçmişiyle övünürken öbür yandan da geleceğe güvenle bakmak için var gücüyle çalışmalıdır.

Millî Mücadele’den Önce Daha Millî Mücadele’ye başlamadan önce, I. Dünya Savaşının felaketli sonuçlar doğurduğu günlerde Atatürk için Türk gençliği başlıca umut kaynağı idi. Atatürk’ün Türk gençliği ile ilgili görüşlerini açıklayan en eski belge, 1918’de kendi el yazısıyla yazdığı bu satırlardır: “Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.”

Millî Mücadele Yıllarında Genç bir tıp öğrencisine hitaben: “Evlat müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyor ve gençliğe güveniyorum.” dedikten sonra: “Azınlıkta kalsak da mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: ‘Ya istiklal, ya ölüm!’ güvencesini verir. Askerî tıbbiyeli üniforması ile Sivas Kongresi’ne katılan bu genci alnından öper ve şöyle der: “Vatanın bütün ümidi ve geleceği genç neslin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır.” Yine 1919’da Kurtuluş Savaşı başlarında: “Biz her şeyi gençliğe bırakacağız. Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.” diyen yine Atatürk’tür.

Millî Mücadele’den Sonra 30 Ağustos 1924’te Büyük Zaferin ikinci yıl dönümünde Dumlupınar'da yaptığı tarihî bir konuşmasında Atatürk, zaferle sonuçlanan bağımsızlık savaşını anlatır. Mutlaka kazanılması gereken yeni bir savaşın uygarlık savaşı olduğunu belirterek: “Son sözlerimi özellikle memleket gençliğine yöneltmek istiyorum. Gençler! Cesaretimizi arttıran ve sürdüren sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak olan sizlersiniz.”

Milli Mücadeleden önce Türk gençliğinden beklenen görev ve sorumluluklar ile Milli Mücadeleden sonra beklenen görev ve sorumluluklar arasında ne tür farklar vardır?

Atatürk'ün Türk gençliğine yüklediği sorumluluklarda zamanla bir değişim olmuş mudur? Neden?