Para ve Tahvil Piyasaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
SERMAYE PİYASASI KURULU
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Bölüm 5 Yatırım Bankacılığı.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finans Sistemine Genel Bakış
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
Finansal Piyasalar Genel Bakış
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bölüm 11 Döviz Alım Satımı. Döviz Piyasası Döviz piyasası 24 saat açık, döviz fiyatları an be an değişen, büyük rakkamlara konu olan uluslararası bir.
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Bankacılığın Arka Planı
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Faiz Oranlarının Davranışı
Menkul Kıymet Borsaları
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
BONOLAR Cemil GÖKTAŞ.
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
SWAPS İngilizce kökenli bir kelime olup değiş tokuş takas, kaydırma manasına gelmektedir. Genellikle 3 çeşit swap işlemi yapılır., Faiz Para Mal.
Tahviller ve Değerlemesi
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
FİNANSAL SİSTEM.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Para ve Tahvil Piyasaları
Finans Sistemine Genel Bakış
Faiz Oranları Hakkında
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

Para ve Tahvil Piyasaları Bölüm 7 Para ve Tahvil Piyasaları

Faiz Oranı Faiz (paranın fiyatı) oranlarını etkileyen faktörler: Risk Vade Beklentiler Likidite Arz ve talep Enflasyon Tahvil faizi: Kupon faizi, getiri faizi (yeild to redemptin) ve itfa (sonlanma) getirisi (redemption)

Kredi Derecelendirmeleri Bazı piyasalar (örneğin A.B.D.), riski azaltmak ve müşterilerine doğru faiz oranını uygulamak için müşterilerin resmi olarak değerlendirilmiş kredi notlarını isterler. En önemli kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s (McGraw-Hill), Moody’s Yatırım Servisleri(Dun & Bradstreet) ve Fitch Derecelendirme

Kredi Derecelendirme (Devam) Standard & Poor’da (S&P) derecelendirmeler aşağıdaki hususlar göz önünde bulunduralarak yapılır: Borcunu Geri Ödeyememe Olasılığı– Borçlunun, anlaşmanın şartları doğrultusunda faiz ve anapara ödemelerini zamanında yapma isteği ve kapasitesidir. Yükümlülüğün niteliği ve provizyonları Yükümlülüğün göreceli durumu ve tanımlanmış önlemler – İflas yasası veya kredi verenlerin hakları ile ilişkili diğer yasaların ışığı altında borçlunun iflas etmesi, borcun yeniden yapılanması, veya diğer düzenlemeler ile ilgili alınabilecek önlemler

Kredi Derecelendirme (Devam) Standard & Poors’un tam listesi: AAA AA A BBB BB B CCC CC C C1 D

Kredi Derecelendirme (Devam) ‘D’ notlu bir kredi ya batıktır ya da batması bekleniyordur. BBB ve daha yukarı notlar yatırım notudur.

Yurtiçi Para Piyasaları Bir yıl ya da daha az vadeli borçlanma/borç verme İçerikleri: Vadesiz kredi (Call money): gecelik faiz veren; marifetli, L Fon vs? Bankalararası piyasa: REPO, Haftalıkdan bir yıllığa kadar, LIBOR Para piyasası enstrümanları Hazine bonoları Yerel otorite veya kamu kuruluşu tahvilleri, varlığa dayalı (eg. mortgage) tahviller Mevduat sertifikası Ticari senet (Kıymetli evrak) Senet

Uluslararası Değerli Evrak İhracı Aralık 2011 Market Piyasadaki değer $ milyar _____________________________________________________________________________________________ TOTAL 895.3 Para cinsi US dollar 178.6 Euro 223.7 Yen 2.0 Pound sterling 112.1 Swiss franc 10.1 Canadian dollar 1.0 Other currencies 19.1 By issuer Financial institutions 485.4 Governments 32.7 International organizations 28.0 Corporate issuers 31.9 TOPLAM Yerel ihraçlar 1,713 ____________________________________________________________________________________________________ Source: BIS Quarterly Review (2012) March

Yerel Bono Piyasası Orta ve uzun vadeli borç alma ve borç verme piyasalarıdır. (Devlet ve özel sektör tahvilleri gibi) Genel özellikleri: Bononun ismi Para birimi cinsinden nominal ya da itibari değeri İtfa değeri genellikle nominal değerdir, ancak başka olasılıklar da vardır. (örnek; endekse bağlama) Faiz oranının nominal değerin bir yüzdesi olarak ifade edilmesine ‘kupon’ adı verilir Ödemelerin sıklığı: 3 aylık, altı aylık veya yıllık ödemeler İtfa tarihi

Yerel Bono Piyasası (Devam) İhraç eden kişisine göre farklı menkul kıymet çeşitleri vardır: Devlet tahvili Belediye tahvili İpotek ya da diğer varlıklara dayandırılmış tahviller Şirket tahvilleri Yabancı tahviller Yüksek riskli atıl tahviller (Junk bonds)

Uluslararası Piyasalar Uluslararası veya Euro piyasası, bir ülkenin para birimi cinsinden başka ülkelerde birincil piyasa işlemlerine/aktivitelerine (krediler, bonolar veya para piyasası enstrümanları) yer verilmesidir. Örneğin, Londra’da A.B.D. doları cinsinden verilen kredi ya da Singapur’da ihraç edilen A.B.D. Dolları cinsinden tahvil Londra bu tür aktivitilerin ana merkezidir.

Uluslararası Borçlanmada En Yüksek İhracı yapan Mali Kuruluşlar, 2011 Sıra Banka Adı Market Share Hacim ($bn) Fees (%) ____________________________________________________________________________ 1 Barclays Capital 7.3 246 0.21 2 Deutsche Bank 7.1 238 0.25 3 JP Morgan 6.2 208 0.32 4 HSBC Ban PLC 5.6 189 0.22 5 BNP Paribas Group 5.3 178 0.18 6 Citi 4.6 156 0.27 7 UBS 4.5 151 0.14 8 Goldman Sachs & Co 4.2 140 0.29 9 Bank of America/Merrill Lynch 3.8 130 0.36 10 RBS 3.2 108 0.34 Source: Bloomberg (2012) Global Fixed Income League Tables