Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Çocukluk obezİtesİnde çevresel etmenler
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Yeterli ve Dengeli Beslenme
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 2.

SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
OBEZİTE (Şişmanlık).
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİNDE DİŞ SAĞLIĞI
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ÇOCUK ve BESLENME Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

İlk sözler…. Yaşamın her döneminde beslenme çok önemli Çocukluk çağı daha önemli Neden???? Hızlı büyüme (motor-mental) Beslenme alışkanlıkları bu dönemde kazanılıyor!!!

Çocukluk çağında beslenme Süt Çocukluğu döneminde (1 ay-1 yaş) beslenme Okul öncesi (1-6 yaş-oyun çocukluğu) dönemde beslenme Okul çocukluğu (6-12 yaş) döneminde beslenme Adölesan dönemde beslenme 3

Okul öncesi dönemde beslenme (1-6 yaş-oyun çocukluğu)

Oyun çocukluğunda beslenmenin temel özellikleri Beslenme problemleri sık olarak yaşanır (malnutrisyon, obesite) Çocuğun büyüme hızı ilk bir yaşa göre yavaşlar, yeme ihtiyacı azalır (yemek seçme, tabağını bitirmeme, annelerin az kilo alıyor düşüncesi) Gelecekteki beslenme alışkanlıklarının belirlendiği dönem Beslenme alışkanlıklarının belirlenmesinde ailenin davranışları ve aile mutfağı çok önemli

1-3 YAŞ BESLENMESİ Karışık beslenme Aile sofrasına geçiş BAĞIMSIZLAŞIR Büyüme hızı yavaşlar Fizyolojik iştahsızlık dönemi Bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları yaşam boyu devam eder..

4-6 Yaşta BESLENME 1-3 yaşta kazanılan alışkanlıklar önemli Kreş, anaokulu yemek düzeni oluşmasında oldukça faydalıdır… Ara öğün beslenmenin arttığı dönem Şeker, tuz, yağdan zengin, besin değeri düşük yiyeceklerin tüketimi artar.... ABUR CUBURLARA DİKKAT... Yazılı ve görsel basının etkilerine DİKKAT... Diş çürükleri ve OBEZİTE için riskli dönem

Dikkat edilmesi gerekenler.. Yemek istenmeyen çocuk asla zorlanmamalı Besin asla ödül-ceza olmamalı (abur-cubur gıdalara dikkat!!!). Anneler kendi istedikleri gıdayı kendi istedikleri kadar yedirmeye zorlamamalı Çocuğun seçimleri önemlidir… Ebeveynler beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler.. Demir eksikliği anemisi çok görülür (Demir içeriği yüksek gıdalar) Aşırı süt tüketimi (Kansızlık, iştahsızlık vb) Gece sütü, uykuda beslenme yanlış!!! (reflü, diş çürükleri) Çerezler önerilmez (Aspirasyon riski!!!)

Eğitim şart !!!! Düşük eğitim/gelir düzeyi Genç yaş Tek ebeveyn Aileler, bakıcılar ve öğretmenler çocuklara beslenme konusunda örnek Düşük eğitim/gelir düzeyi Genç yaş Tek ebeveyn Anneler beslenme konusunda eğitilmeli Hendricks K, et al. J Am Diet Assoc 2006;106:S135-48.

Okul çocuklarında beslenme 6-12 yaş

Artık ev dışında (ev-bilgisayar-TV dikkat) Günün yarısı veya tamamı dışarda OKUL 2. ADRESLERİ Yeni bir mekan, yeni arkadaşlar OKUL KANTİNİ – HURDA GIDALAR Arkadaşlar ve basın en önemli bilgi kaynağı

Dikkat edilmesi gerekenler… KAHVALTI alışkanlığı yerleştirilmeli Kahvaltısız günün ilk dersleri boşa gider Hızlı etkili rafine şekerden kaçınılmalı (şekerli tahıllar, meşrubatlar, beyaz undan mamüller) Hızlı sindirilir Birkaç saat sonra açlık, yorgunluk hissi ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Dikkat edilmesi gerekenler… OKUL YEMEKLERİNE DİKKAT !!! Yağ oranı DÜŞÜK Tuz oranı DÜŞÜK Liften ZENGİN OLMALI... ARA ÖĞÜNLERDE ŞEKERLİ YİYECEK ve İÇECEKLER TÜKETİLMEMELİ

Adölesan döneminde beslenme

Biyolojik yapıda hızlı değişim dönemi Yaşamın 2. büyüme atak süreci Boy hızlı uzar Kas ve iskelet kitlesi artar Organ ve salgı bezleri büyür Ağırlık artışı

Öğün arası yemek yeme (abur-cubur gıda) Ayak üstü gıda (Fast-food alışkanlığı) Öğünlerden sapma (genelde kahvaltı atlanıyor) Bağımsızlık (dışarıda-evde arkadaşlarıyla vakit geçirme) Yağ, şeker, sodyum alımı fazla 13 yaştaki tartı çok önemli (obesite….)

Beslenme bozuklukları sonuçları

20

ADÖLESAN DÖNEMDE YEME SORUNLARI OBEZİTE ANOREKSİA NERVOSA İdealize edilmiş vücut ölçüleri İnce görünme uğruna AÇ KALMA BULİMİA NERVOZA Aynı nedenlerle Aşırı ve hızlı yeme (bir öğünde 30.000 kalori gibi) ardından kusma

Vitamin ve mineral eksiklikleri Demir (kansızlık) İyot (Guatr) Çinko (iştahsızlık, ishal) Folik asit (Kansızlık) A ve D vitamini (Körlük, kemik sorunları vb)

Dünyada Tahmini Demir Eksikliği Anemisi Prevalansı (DSÖ) 24

Türkiye’de guatr sıklığı (%) Erdoğan J. Endocrinol Invest,2002 25

Dünyada 5 yaş altı çocuklarda A vitamini eksikliği (%), DSÖ Bölge Subklinik Klinik Afrika 46 1.0 Amerika 22 0.1 Güney-Doğu Asya 70 0.7 Avrupa - Doğu Akdeniz 32 0.3 Batı Pasifik 30 26

Kronik hastalıklar Bağışıklık sistemi bozuklukları Kronik enfeksiyonlar Büyümede duraklama Cinsel gelişimde yetersizlik Kalp hastalığı Hipertansiyon Hiperkolesterolemi Tip 2 diyabet Felç Safra kesesi hastalığı Uyku bozukluğu; solunum problemleri Kanser (endometriyal, meme, prostat, kolon) Osteoporoz

Okul ve adölesan dönemde beslenme durumları Ankara’da 6-17 yaş, 1510 çocuk değerlendirilmiş… Tüm çocukların %4.8’i obezite..

Diyarbakır ve çevresi 23 okul, 9-17 yaş, 3040 çocuk değerlendirilmiş %21.7 düşük ağırlık %2.1 fazla kilolu %0.9 obez (kız=erkek) %9.9 boy kısalığı (kız>erkek)

Son sözler… Sağlıklı ve dengeli beslenme anne sütü ile başlar… İlk 6 ay sadece anne sütü Beslenme için zorlama olmamalı Abur-cubur gıdalardan uzak durun Fiziksel aktivite, spor yapın