MORFOLOJİK ANALİZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
“İnsanoğlu hakkında en çok ney şaşırtır sizi?…”
CEM YILMAZ GURURLA SUNAR…
AMAN BU OYUN HİÇ BİTMESİN... Berber, sokakta oynayan çocuklardan birini çağırdı ve o gelince cebinden biri beş milyonluk, öteki beşyüzbinlik iki banknot.
KARIYER PLANLAMA Levent VURGUN Yrd.Doç.Dr..
PARALARIMIZ.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Bir süre önce, başka bir kadınla çıkmaya başladım ve bu aslında
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
SORUMLUSU BENİM. Selim okulunun ve sınıfının eşyalarını çok dikkatsiz kullanıyordu.Bir gece çok ilginç bir rüya gördü. Rüyasında okulunun ve sınıfının.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
Bir adam kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir koyun alır
Meksika'da Inka tapınaklarına ç ıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birka ç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Yavrum ve ben.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÇOCUK MASALLARI HAZIRLAYAN: SİBEL KIRMACI
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
 Merhaba Öğretmenler,  O hiç bitmek tükenmek bilmeyecek merhabalardan bir tanesi daha...  Hatırlarmısın öğretmenim gittiğin günü?Hani okulun yanındaki.
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
Aşk ve arkadaşlık....
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
türkçe performans ödevi
Sıfatlar Sıfatlar.
Sen hangisini seçerdin?
BABALAR VE KIZLARI.
Şiddetle itiraz ettim: "Ama ben seni seviyorum!!!"
EDATLAR 3. Aşağıdaki cümlelerde edatları bulunuz ve görevlerini söyleyiniz: 1.Ben İstanbul'dan başka yer bilmiyorum. 2.Ama uyuklamadan önce, babama birşey.
FİİLLER.
Belki bu açıklayıcı olur ;
KENDİNİ SEV HAZIRLAYAN : ELİF ÖZDEMİR
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
KURALLARA UYMAK.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
“O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32  
IHLAMURLAR ÇİÇEK AÇTIĞINDA GEL...
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Arkadaşlık Haftası Ask ve arkadaslık bir gün yolda karşılaşırlar aşk, kendinden emin bir şekilde sorar; ben senden daha samimi ve daha cana yakınım sen.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
40 Yaşımda ben….
Tıkır Top
Bu hikaye bir babanın para ve değerli bir eşyayı kaybettiği için 5 yaşındaki kızına ceza verdiği zaman meydana geldi. Paranın bulunamadığı zor zamanlardı.
ÇOCUK EGITIMI NE ZAMAN BASLAR?
MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri).
7 Günlük, 7 Aylık, 7 Yıllık EVLİLİK
PARA BİRİKTİRİYORUM.
Soru: Kenan 16 Liraya bir top almak istiyor.Fakat Kenan’ın 9 Lirası var.Kenan’ın topu alabilmesi için kaç Liraya ihtiyacı vardır?
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
BİRİKİM YAPACAĞIM.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
Etik Günü 25 Mayıs tarihi bütün dünyada etik günü olarak kutlanmaktadır. Bizim kültürümüze kavram ve çerçeve olarak farklı olan bu terim son yıllarda ülkemizde.
DOĞADA NELER OLUYOR Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa ki baksak çevremizdeki yeşillikleri nasıl pisletiyoruz. Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa.
Raßi$h-CéM meLeğinden biricik kocasıNa…. oNsuz bir hiç oLduğum insan! Bugün en mutlu günüm.. Seninle ‘kocamla’ beraber geçirdiğim ilk doğum günüm eminim.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
Sunum transkripti:

MORFOLOJİK ANALİZ

1. Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Sevgili alıcılar, bugünden itibaren hizmetinizdeyiz. Tanrım, ne olur, o basketi atamasın. Çok pozitif bir arkadaşımızsın. Karar senin, dünya güzelim. Hiçbir yerde izleyemeyeceğiniz görüntüler. Söyle söyleyebilirsen. Ben de neymişim böyle! Emin olamayın.

2. Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Roketatarlarla saldırdılar. Sana sormak istediğim hiçbir şey yok. Sona gel, topu arama. Üfleyeme. Şu korkuluk gibi dimdik duran adam mı paşa? Açmasak daha iyi. Çok güzel hareketler bunlar. Öğleyin sahada yoklar. Bunun olmazsa olmazı yok.

3. Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Çalışacaksan çalış, delirtme beni. Doğru söylüyordu, bu ilk şaşırtmaca görevi değildi Ali'nin. Üstelik bugüne kadar hiç yanlış da yapmamıştı çocuk. Ama Yıldırım'ın işi şansa bırakmaya niyeti yoktu. Bu gözcü olayı kariyerinde kötü bir dönüm noktası olabilirdi. Kendini akıllıca düzenlenmiş bir kumpasın içinde hissediyordu. Saldırmasını, atak olmasını istiyorlardı.

4. Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Bu kadar üzüleceğinizi bilseydim, emzirirdim. Bizim evde tabu olan konular vardı. Anneannemin yanında yaştan, paradan ve ölümden söz edilmezdi. On beş yaşının üstünde birine kaç yaşındasın diye sormak ayıptı. Kaç para kazanıldığı da sorulmazdı kimseye, para lafı hepten ayıptı. Ölüm, uğursuzluklar çağrıştıran, mutsuz bir kelimeydi, yasaktı. Aynı konuları küçüklerin yanında konuşmak da ayıptı.

5. Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Çöpler birbirlerine doğru eğilmişlerse bu aşk olacak, dışa doğru eğilmişlerse hiç ümit yok. Biri dışa, diğeri öbürüne doğru eğilmişse birinin gönlü var, diğerinin yok... Kibrit ve ilaç kutuları başta olmak üzere, bütün kutular becerikli ve yaratıcı çocukların kendilerine oyuncak kamyon, araba, ev vb. şeyleri yapmak için dikkatle biriktirdikleri nesnelerdi. Kibrit çöplerinden ev yapma tutkusu da emekli babalarda sık görülen bir hastalıktı.

BUGÜNLÜK BU KADAR.