DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tavşanlar ülkesinde o gün okullar açılıyormuş
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ

KAHVALTININ ÖNEMİ Her gün düzenli kahvaltı ediniz. Çünkü; Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam etmektedir. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücudumuz besinlerin tümünü kullanır. Sabah kalktığımızda kahvaltı yapmazsak beynimizde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda biz, yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı gibi sıkıntılar yaşarız. Güne sağlıklı başlamak, yorgunluk duymamak, derslerimizi dikkatli bir şekilde dinlemek ve başarılı olmak istiyorsak mutlaka her gün SABAH KAHVALTISI yapmalıyız.

BESİN GRUPLARI Her gün yememiz gereken besinler ; Süt Grubu Et, Yumurta, kurubaklagil Grubu Sebze-meyve Grubu Ekmek Ve Tahıl Grubu

SEBZE ve MEYVELER GRUBU: Bu grup bize A ve C vitamini gibi önemli iki vitamin sağlar. A vitamini gözün iyi görmesi ve deri sağlığı için çok önemli bir vitamindir. C vitamini de bizi hastalıklardan korur ve hastalıkların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Sebze ve meyve grubundan günde en az 3 porsiyon almamız gerekir. Bir günde iki adet meyve ve bir salata yediğimiz zaman bu gruba olan ihtiyacı karşılamış oluruz.

Et, Yumurta, kurubaklagil Grubu Bu grup bize protein, b grubu vitaminleri, demir ve çinko gibi mineralleri sağlar. B grubu vitaminleri sinir ve sindirim sistemimiz ile deri sağlığımız için çok önemlidirler. Bazıları kan yapımında da yardımcı olurlar. Demir kan yapıcı bir mineraldir. Çinko ise vücudumuzu mikroplara karşı korur, büyümemiz ve gelişmemiz için çok gereklidir. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller grubundan günlük alınması gereken miktar iki porsiyondur. Birinci grupta yer alan süt, yoğurt ile ikinci grupta yer alan et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve fındık, fıstık, ceviz gibi besinler bize protein sağlarlar. Protein vücudumuzun yapı taşıdır. Büyüme ve gelişmemiz ve dokularımızın onarımı protein ile sağlanır.

SÜT, YOĞURT, PEYNIR GRUBU: Bu grup bize kalsiyum, riboflavin ve protein sağlar. Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için gerekli bir mineraldir. Kalsiyum eksik alındığı zaman, dişlerinizde sekil bozuklukları ve çürükler olur. Boyumuz yeterince uzayamaz. Rıboflavın ise deri ve göz sağlığımız için gerekli bir vitamindir. Riboflavin yetersiz alındığında gözlerde kaşınma ve ışık hassasiyeti, ağız ve dilde yaralar meydana gelir. Süt grubundan günlük alınması gereken miktar en az iki su bardağıdır. Her gün iki su bardağı süt almak dengeli beslenmemiz için ilk koşuldur. Bir öğün peynir, bir öğün süt veya yoğurt alarak bu gruba olan ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

Ekmek Ve Tahıl Grubu Bu grup bize niasin ve tiamin gibi b vitaminleri ve enerji sağlar. Niasin  tiamin besinlerdeki enerjinin vücudumuzda güç enerjisine dönüşmesini sağlayan vitaminlerdir. Böylece daha enerjik oluruz. Bu gruptan günde en az 3-5 porsiyon almak gereklidir. Her öğünde 1-2 dilim ekmek ve öğünlerden birinde pilav veya makarna yediğimizde bu gruba olan ihtiyacımız karşılanmış olur.

Sağlıklı Beslenme Çantası Öğle yemeği herkes için önemli bir öğündür. Birçok kişi çocuğu için okula götürebileceği bir beslenme çantası veya kendisi için işine götürebileceği öğle yemeği hazırlamayı tercih eder. Sağlıklı beslenme çantası hazırlamanın anahtarı doğru dengeyi kurmaktır. Gün boyunca ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi karşılamanıza yardımcı olacak farklı türde besin seçmek, sağlıklı beslenme çantası oluşturmanın anahtarıdır.

Sağlıklı Beslenme Çantası için Öneriler Sağlıklı olmak için beslenmede çeşitlilik oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme çantası alternatifleri; Farklı türde ekmekleri veya diğer tam tahıllı besinleri tüketmeyi deneyin, örneğin; kuskus, makarna, patates salatası gibi. Farklı tatlardaki sebzeleri beslenme çantanıza dahil edin. Örneğin; domates, yeşil veya kırmızı biber, havuç veya salatalık. En sevdiğiniz meyveleri kolay yiyebileceğiniz boyutlarda doğrayıp meyve salatanızı kendiniz hazırlayın. Farklı türde içecekler tüketmeyi deneyin. Örneğin; evde taze sıkılmış meyve suları, yarım yağlı süt, az yağlı ayran ya da kefir gibi. Sağlıklı bir beslenme çantasına sahip olmak sevdiğiniz tüm yiyecekleri bırakmanız anlamına gelmez. Meyveli kek, küçük bir paket atıştırmalık bisküvi gibi gıdalar çeşitlilik için zaman zaman beslenme çantasına dahil edilebilir.

YENİLMESİ ZARARLI GIDALAR Şekerli ve yağlı besinlerdir. Pastalar, tatlılar, dondurmalar, kekler ve benzeri besinler çok fazla tüketilmemesi gereken besinlerdir. Bu besinlerden çok tüketildiğinde şişmanlık oluşur ve şişman kişilerde kalp, seker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar daha çok görülmektedir. Ayrıca Şekerli besinler diş çürüklerine de neden olurlar.

DENGELİ BESLENME ÖNERİLERİ Günde en az üç öğün yemek yemeliyiz. Öğün aralarında yediklerimizin her gün yememiz gereken besinlerden seçilmesine özen göstermeliyiz. Meyve, peynirli bir sandviç, süt ya da ayran gibi içecekler öğün aralarında tüketilmesi uygun besinlerdir. Öğün aralarında fazla yağlı ve şekerli besinler tüketmekten kaçınmalıyız.  Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyiniz. Yemek yerken ayrı çatal, kasık, bıçak, tabak ve bardak kullanınız.

Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek aliniz. Tabağınızda artık bırakmayınız. Açıkta satılan besinleri satın almayınız. Ağırlığınızın boyunuza uygun olmasına dikkat ediniz. Düzenli güneşlenerek yeterli d- vitaminini almaya özen gösteriniz. Öğün atlamayınız. Unutmayınız atladığınız her günde vücut kendi dokularım kullanır. Öğünlerinizin her gün almamız gereken besinlerden oluşmasına dikkat ediniz.

Özellikle öğün aralarında şekerli besinleri tüketmekten sakınınız. Çünkü bu tür besinler dişlerinizin çürümesine neden olurlar. Bu besinleri yediğiniz veya içtiğiniz zaman dişlerinizi fırçalayınız yada ağzınızı bol su ile çalkalayınız. Sağlıklı olmanın diğer bir koşulu da spor yapmaktır unutmayınız. Yemeklerden önce ellerinizi yıkayınız. Unutmayınız, kirli eller pek çok hastalık mikrobunu taşırlar.

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ... KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 260687 Yakup ARSLAN 260698 Sibel KURNAZ 260728 Serap ARIMAN

KAYNAKÇA http://sabriulkervakfi.org/saglikli_beslenme_cantasi