VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

I.ÜNİTE: BİLİM ARAŞTIRMA VE PROJE
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Felsefe Nedir? Aristoteles'in ünlü yapıtı Metafizik
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
Bilgi Tanımı Türleri Özellikleri
Felsefe Haftası.
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
EMPİRİZM.
KUANTUM FİZİĞİ ve BİLİNÇ İLİŞKİSİ
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
YÖNTEM BİLGİSİNİN ANLAMI NEUMAN (2000), CHP-4 The Meanings of Methodology.
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
İKTİSADA GİRİŞ-I.
İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
B İ L İ M Bilim: "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli.
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
FELSEFE VE EĞİTİM EĞİTİMİN TANIMI FELSEFE EĞİTİM İLİŞKİSİ
1- Site konuyu ince ayrıntılara ayırarak anlaşılmasını kolaylaştırmış. Örnekler üzerinden açıklayıcı şekilde yerleri gösterilmiş.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
SANAT(ESTETİK)FELSEFESİ
Bilim Adamının Özellikleri:
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
1.PSİKOLOJİ BİLİMİNİN DOĞASI
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
1- Gündelik Bilgi 2- Dini Bilgi 3 - Teknik Bilgi 4- Sanat Bilgisi
BİLİM ve BİLİMSEL YÖNTEM.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLGİ FELSEFESİ  BİLGİNİN OLUŞUM SÜRECİ  BİLGİ TÜRLERİ.
BİLİM NEDİR? BİLİMİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlayan= Meslina ÖZER.
Bilim nedir? Hazırlayan= Mihriban Harmancı
Bilişsel Gelişim Çocukluk Çağı 1.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
FENOMENOLOJİK HUKUK ANLAYIŞI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri.
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
Bilimsel Araştırmalarda Temel Kavramlar
DERS : FELSEFE KONU: FELSEFENİN ALANI.
Kanıta Dayalı Tıp Prof Dr Süheyla Ünal.
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İSLAMOĞLU
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
RASYONALİZM. Mantık ilkeleri ile düşünebilen insan doğru ve açıklayıcı bilgileri şüphe durmaksızın akıl ile kavrar. Rasyonalizme göre duyularımızla nesnelerin.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
İnsanın duyumsanabilir veya düşünülebilir olanlara dair sezgi, gözlem veya akıl yürütme etkinlikleriyle ulaştığı betimlemeler veya yaptığı belirlemeler.
B İ L İ M FELSEFES İ 10.Sınıf Bilim felsefesi; genel olarak bilimin doğasını, yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını, ilkelerini ve.
Sunum transkripti:

VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON Ayça KARAKOÇ 1125807036 DIŞ TİCARET 2

VERİ Bilgisayara girilen işlenmemiş (ham) bilgilere veri denir. Bilgisayarın alabildiği, işleyebildiği, sonuç üretebildiği ve saklayabildiği herşey veridir.

VERİ TÜRLERİ OLGUSAL VERİLER: Herkesin üzerinde anlaştığı kesin verilerdir. YARGISAL VERİLER: Öznel yargılarla tanımlanan verilerdir. NİCEL VERİ: Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. NİTEL VERİ : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir

VERİ ELDE ETME YOLLARI 1) Yazılı kaynaklardan veri elde etme 2) Gözlem yoluyla veri elde edilmesi 3) Deneysel yolla veri elde edilmesi 4) Anket yoluyla veri elde edilmesi

BİLGİ İşlenmiş verilere bilgi adı verilir. İnsanoğlu kendi dışındaki nesneleri algıladığı gibi, kendi iç dünyasını da algılar. İnsandaki bu algılama ve tanıma etkinliğine “bilme”, elde edilene de “bilgi” denir. Bilginin oluşumunda iki öğe vardır. Bunlardan birisi algılayan, bilen, yani insandır. Diğeri ise bilinen, araştırılan, kendisine yönelinen şeydir. Bilgi edinme eyleminde bilene süje (özne), bilinene ise obje (nesne) adı verilir. Bu durumda bilginin süje ile obje arasındaki bir ilişki sonucunda ortaya çıktığı söylenebilir.

BİLGİ TÜRLERİ

GÜNDELİK BİLGİ Bunlar günlük yaşamı kolaylaştıran bilgilerdir. Bu bilginin kaynağı duyu ve deneyimlerdir; geçerliliği ve doğruluğu kişisel deneyime dayanır; belli bir yöntemle elde edilmemiştir; genel geçerliliği yoktur; tesadüflerle veya başkalarından görmekle kazanılmıştır. – Subjektiftir. – Sonuçları kesin değildir. – Yararlı bir bilgidir; ama bazen insanları yanıltabilir. – Yöntemsiz olarak elde edilir. – Sistemli değildir.

DİNİ BİLGİ – Temelinde iman vardır; dogmatiktir. – İbadet biçimlerini ve inanç değerlerini içerir. – İnsanın iç yaşamını ve toplumsal yaşamı düzenleyen kuralları içerir.

SANAT BİLGİSİ – Akla değil, duyguya, coşkuya ve sezgiye dayanır. – İfade araçları diğerlerinden farklıdır. (Ses, renk ve çeşitli şekiller) – Özneldir, yaratıcılığa dayanır. – Ürünleri somuttur.

TEKNİK BİLGİ – İnsanlara yarar sağlar. – İnsanın yaşamını kolaylaştırır. – Araç gereç yapımına ve kullanımına dayanır.

BİLİMSEL BİLGİ Evreni, toplumu ve insanı araştırma konusu yapan, bu araştırma konuları üzerinde gözleme, deneye ve akla dayanarak yöntemli bir şekilde elde edilen düzenli bilgiye bilimsel bilgi denir. Alanı çok geniştir. Konularını sebeplilik ilişkisine göre araştırır. Konusu ve yöntemi bakımından üçe ayrılır. Formel Bilimler Doğa Bilimleri İnsan Bilimler

FELSEFE BİLGİSİ – Felsefenin açıklamalarında “kesinlik” ya da “bitmişlik” yoktur. – Felsefede filozofun kişiliği ve geçmiş yaşantısı önemli rol oynar. – Kapsamlı ve bütüncül bir bilgidir. – Genel geçer değildir; kendini daima yenileyebilir. – Mantık ilkelerinden yararlanır; sistemli ve tutarlı bir bilgidir.

ENFORMASYON Enformasyon en genel anlamda belirli ve görece dar kapsamlı bir konuya (bağlama) ilişkin, derlenmiş bilgi parçasıdır. Belirli bir konuda zamanla biriken enformasyon, ayıklanıp sınıflandıktan ve düzenlendikten sonra, genelliği ölçüsünde bilgiye dönüşmektedir. Bu açıdan, enformasyon özel bir konunun anlaşılmasına ya da özel bir problemin çözümüne hizmet ederken, bilgi görece daha genel bir konunun anlaşılması veya belirli türden problemlerin tümünün çözülmesi için kullanılmaktadır.

ENFORMASYON-VERİ İLİŞKİSİ Enformasyon, duyularımızla elde ettiğimiz dünyaya ilişkin durumların ham veri şartlarını aşacak biçimde işlenmesi ile elde edilir.  Enformasyon, verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Bir başka deyişle; seçilmiş verilerin bir anlam oluşturacak biçimde işlenmiş haline enformasyon adı verilir.

BİLGİ-ENFORMASYON İLİŞKİSİ Bilgi, enformasyonu yorumlamak için ihtiyaç duyulan kuralların anlaşılmasıdır. Bir başka tanımla; bilgi, enformasyon parçaları ile bunlardan yararlanarak ne yapılabileceği arasındaki ilişkiyi anlama yeteneğidir. 

SORULAR

1) Veri türleri nelerdir. 2) Gündelik bilgi nedir 1) Veri türleri nelerdir? 2) Gündelik bilgi nedir? 3) Veri elde etme yolları nelerdir?

KAYNAKÇA; http://www.duyguguncesi.net http://www.turkcebilgi.com http://iibf.erciyes.edu.tr/guven/veri/bilgi_nedir.pdf http://www.dersimiz.com/ders_notlari

TEŞEKKÜR EDERİM 