BEP GELİŞTİRME BASAMAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

BEP NASIL HAZIRLANIR ?.
KISA CEVAPLI TESTLER ve DOĞRU-YANLIŞ TESTLERİ
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
BEP UYGULAMALARI.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Aylık Çocukların Gelişim Özellikleri
BEP-BÖP HAZIRLAMA.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
Aylık Çocukların Gelişim Özellikleri
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
NEDEN BEP?.
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
ERCİŞ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanlığı KAYNAŞTIRMA BEP.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
KISA DÖNEMLİ HEDEFLER.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Özel eğitim gerektiren bireylerin,yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte eğitim-öğretimlerini resmi okullarda sürdürmesi esasına.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖZEL EĞİTİM
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
TAHSİN TEMİZER SİLVAN R.A.M. MÜDÜRÜ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BEP.
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EGİTİM
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Altındağ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi BEP UYGULAMALARI 2015
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
Destek Eğitim Odaları.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (BEP)
EYYÜBİYE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
BEP ZONGULDAK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
TANILAMA.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
GÖRME ENGELLİLER.
DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler
EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME
BİREYSEL EĞİTİM PROĞRAMI GRUP EĞİTİM PROGRAMI
BEP-BÖP HAZIRLAMA BİTLİS/ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM BİRİMİ.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
BİLECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
BE BEP NEDİR ?.
ÖZEL EĞİTİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI (BEP)
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
Sunum transkripti:

BEP GELİŞTİRME BASAMAKLARI

1. BEP GELİŞTİRME BİRMİNİN OLUŞTURULMASI BEP GELİŞTİRME BİRİMİ

2-EĞİTSEL PERFORMANS DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ alanlarındaki davranışları kapsar. Bu alanlarda öğrenci performansı çeşitli testlerle ölçülür.

Performans düzeyi ifadelerinde hangi bilgiler yer alır? Belirli bir alandaki öğrenci performansını akran grubuna göre karşılaştıran bilgiler Öğrencinin yapabildiklerini ve yapamadıklarını belirten bilgiler Öğrencinin belirli bir müfredat programına katılım düzeyini gösteren ifadeler

Öğrencinin matematik testinden birinci sınıf öğrencilerin düzeyinde olduğunu söylemek yerine, birer birer ona kadar sayamamaktadır gibi bir ifadeyi kullanmak, öğrencinin matematik becerilerinde var olan performans düzeyine ilişkin fikir verebilir.

Ayşe boncuk gibi küçük objeleri tutabilir ve ipe dizebilir. Merdivenleri çift ayakla çıkabilir ve inebilir. Her büyüklükteki topa her iki ayağını da kullanarak vurabilir. Verilen tek kelimelik yönergeleri takip ederek söylenen bedensel hareketleri yapabilir.

PERFORMANS RAPORU Elde edilen bütün bilgilerden sonra,çocuğun düzeyini özetlemek gerekir.Bu özet,çocuğun yapabildiklerine ilişkin eğitsel bildirimleri oluşturur. Öğrenciye ilişkin güncel bilgileri içermelidir.

zayıf olduğu alanlar güçlü olduğu alanlarda Öğrencinin belirtildiği gibi güçlü olduğu alanlarda belirtilmelidir

Bunlar standartlaştırılmış testlerin sonuçlarıdır. Çocuğu ve yaptıklarını betimlemek için hiçbir zaman etiketler kullanılmamalıdır. Örneğin “hiperaktif”, “hafif öğrenme güçlüğü”, “pasif saldırgan”, “kişilik bozukluğu”, “zihin engelli”, “az gören”… Bunlar standartlaştırılmış testlerin sonuçlarıdır. Bu ifadeler dosyada yer alabilir ama eğitsel performansın özetlendiği bölümde olmamalıdır

Performans düzeyi yazmaya örnek “Gökay’ ın iletişim becerileri genel programdaki ilerlemesi için gerek duyulan diğerleri ile ilişki kurma yeteneği bakımından sınırlıdır. Gökay “kim”, “ne” soruları sorabilir ve bu soru köküyle sorulan sorulara cevap verilebilir. Ancak “nerede”, “ne zaman”, “niçin” soru köküyle soru sorma ve cevaplamada güçlükleri vardır. Tam cümle kurarak konuşabilir, ancak hazırlıksız olarak kişisel deneyimlerini anlatmada yetersizdir. Basit yönergeleri izleyebilir. Fakat diğerlerinin ona söylediği şeyleri anlamadığından kendisine söylenenleri ifade etmekte zorlanır.”

Bireyin zayıf ve güçlü yönleri belirlendikten sonra müdahale etmek için bir plan yapmak çok önemlidir. Bu planlamada uzun ve kısa dönemli amaçların da belirlenmesi gerekir

3.UZUN VE KISA DÖNEMLİ AMAÇLARIN BELİRLENMESİ

yapabildikleri ve gereksinimleri Yetersizliği olan öğrencinin yaşına yada bulunması gereken sınıfa göre yapması beklenen davranışlardan U.D.A. oluşturulur. yapabildikleri ve gereksinimleri belirlendikten sonra

U.D.A. ÖRNEKLERİ PERFORMANS DÜZEYİ Kişilerle iletişim kurarken iki veya üç sözcüklü cümleler kurar. Çizgiler çizer.Tek basamaklı sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini parmaklarını sayarak yapar. Arkadaşlarına vurur,çelme takar ve onlarla alay eder. (Performansa göre U.D.A. Örneği verin)

“eğer öyle ise-o zaman (if-then)yöntemi Gereksinimler U.D.A. Örneğin “Eğer Ayşe’nin sözel iletişimi gecikmiş ise o zaman amaç sözel iletişim becerilerinin artırılması yönünde olmalıdır.” “eğer öyle ise-o zaman (if-then)yöntemi

U.D.A. 1-Dört beş kelimelik kurallı cümleler ile konuşur. 2-Doğru ve hızlı bir şekilde eldeli toplar ve deste bozarak çıkarır. 3-Arkadaşları ile uygun bir şekilde oynar.

açıkça,belirgin ve ölçülebilir şekilde öğrencinin ne yapacağını belirten K.D.A.’ya gereksinim vardır.

Uzun dönemli amaçların kısa dönemli amaçlara bölünmesi: a- Birey: BEP’te kısa dönemli amaç yazılırken öğrencinin ismi mutlaka belirtilmelidir. Ör: Emre cümleyi sözcüklerine ayırır.(4/5) b- Davranış: K.D.A. öğrenciden ne beklendiğinin açık bir ifadesi olmalıdır. Öğrencinin ne yapacağı açık şekilde belirtilmelidir. Gözlenebilir, ölçülebilir olmalıdır. Örnek: “Akın, üçgenin çevresini bilir.” ifadesi yerine; “Akın, kendisinden üçgenin çevresinin hesaplanması istendiğinde, çevre formülünü kullanarak verilen üçgenin çevresini hesaplar.” c- Koşul: İstenilen davranışın hangi koşullarda (nerede, nasıl, ne zaman) meydana geleceğinin amaçta açıkça belirtilmesi gerekir. Örnek: Fatma resimli bir kartta yer alan eylemleri söyler. d- Ölçüt: Öğrencinin gösterdiği davranışın yeterliliği hakkında karar vermek için kullandığımız standarttır. Bir öğrencinin hedef davranışı kazanıp-kazanamadığına karar vermemizi sağlayan standarttır. Performans için ölçüt mutlaka amaçlarda belirlenmelidir.

Öğrenci: Ayşe Davranış:1’den 10’a kadar 1’er 1’er sayı sayar. Koşul: Nesneleri kullanarak veya model olunduğunda Ölçüt: Denemenin 4’ünde doğru olarak yapar.

4. BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMININ HAZIRLANMASI

BEP’in uygulamaya geçirilmesi öğretim planlarıyla olur.

ÖĞRETİM PLANI GELİŞTİRME Öğretim planlarında K.D.A.’da belirtilen davranışların yapılması için gerekli davranış basamakları ayrıntılı olarak listelenir.

İki basamaklı doğal sayıları ayırt eder. D.A KDA İki basamaklı doğal sayıları ayırt eder. D.A 1. Doğal sayı kartları içinden, gösterilen iki basamaklı doğal sayının aynısını gösterir. (4/5) 2. Doğal sayı kartları içinden, söylenen iki basamaklı doğal sayıyı gösterir. (4/5) 3. Gösterilen iki basamaklı doğal sayısının kaç olduğunu söyler. (4/5) 4. İki basamaklı bir doğal sayıyı onluk ve birliklerine ayırır. (4/5) Davranışsal amaçlar alt basamaklara ayrılır mı? Hangi durumda?

KDA Doğal sayı kartları içinden, gösterilen iki basamaklı doğal sayının aynısını gösterir. DA; 1? 2 3

5. DESTEK HİZMETLER VE EĞİTİM ORTAMLARININ BELİRLENMESİ Öğrencinin performansı düşünülerek hangi eğitim ortamına devam edeceği belirlenir. Yararlanması düşünülen destek eğitim hizmetleri planlanır.

Bu Planlamada; Öğrencinin alacağı destek eğitim hizmetinin türü, süresi, sıklığı bu hizmetin kimler tarafından nasıl sağlanacağı belirtilir.

1- Birerli 100 e kadar ritmik sayar. SINIF Matematik dersleri Öğretmen AMAÇ NEREDE? NE ZAMAN KİM 1- Birerli 100 e kadar ritmik sayar. SINIF Matematik dersleri Öğretmen 2-Onarlı 100 e kadar ritmik sayar. 3- Beşerli 100 e kadar ritmik sayar. 12.04.2017 15:24

6.UYGUN ÖĞRETİM MATERYALLERİ VE ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Gerektiğinde öğrencilere sözel olarak yardım. Akran desteği, Öğretmen yardımcısı kendi araç setini kullanarak, eş zamanlı ipucu ile öğretim. Aşamalı yardım

7.BEP in UYGULANMASI, İZLENMESİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ BEP’ in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar verilmesi. Aile onayı.