Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL EĞİTİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL EĞİTİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL EĞİTİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

2 EĞİTİM HAKKI Eğitim herkesin hakkıdır. Engelinden dolayı hiç kimsenin eğitim öğretim hakkı engellenemez.

3 ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLERİN ÖRNEK BAŞARILARI
Çin’de gerçekleştirilen 12. Özel Olimpiyatlar Yaz Oyunları’nda Türkiye’yi temsil eden zihinsel engelli atlet Neşe Çetin, atletizmde dünya üçüncüsü oldu ve bronz madalya kazandı. Malatya’da, zihinsel engelli çocuklara hizmet veren özel bir spor kulübünde 2008’den bu yana kayak eğitimi alan 20 yaşındaki Kadir Telli, Özel Olimpiyatlar Kış Oyunlarında dünya şampiyonluğuna ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği son sınıf öğrencisi down sendromlu 21 yaşındaki Deniz Ayçe Karagöz, Almanca ve İngilizce biliyor, salsa, çaça ve vals yapıyor.

4 Özel eğitim gerektiren birey;
Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireydir. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere en az kısıtlayıcı ortamda eğitim imkanı sunulmalıdır.

5 Kaynaştırma; Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, akranlarıyla birlikte eğitim ve öğretimlerini bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan destek hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.

6 ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN ÇOCUKLARIN ENGEL GRUPLARI
Zihinsel Öğrenme Yetersizliği Olan Çocuklar İşitme Yetersizliği Olan Çocuklar Görme Yetersizliği Olan Çocuklar Bedensel Yetersizliği Olan Çocuklar Dil ve Konuşma Güçlüğü olan Çocuklar Özel (Özgül) Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar Duygusal, Davranışsal ve Sosyal Uyum Güçlüğü Olan Çocuklar Otistik Özellikler Gösteren Çocuklar Üstün Zeka ve Üstün Yeteneği Olan Çocuklar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar

7 Tam zamanlı kaynaştırma;
Kaydı normal sınıfta-tam gün boyu Sınıf öğretmenin görevi; BEP hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek, rehber öğretmenin görevi; öğrenci gelişimlerinin izlenmesi-aile eğitimleri-öğretmenlere müşavirlik Değerlendirme süreci; BEP’e göre yapılır, öğrenci özellikleri temel alınır. Engel türlerine göre değerlendirme sistemi farklılık göstermektedir.

8 RAM’ a Öğrenci Yönlendirme Süreci
Yönledirme öncesinde ‘gönderme öncesi süreç’ uygulanmalı. Alınan tüm önlemlere rağmen bireyin durumunda ilerleme yoksa ya da ilerleme istenen düzeyde değilse RAM’dan randevu alınır. Aile bilgilendirmesi, bireyin T.C. si, veli telefon no. Zihinsel engel şüphesi dışındaki engel türlerinde yönlendirme süreci E.D.İ.F. (Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu) B.G.R. (Bireysel Gelişim Raporu)-Destek Eğitim-Sağlık Kurulu Raporu Kademeler arası geçiş. (anasınıfı-1, 4-5, 8-9,)

9

10

11

12

13 Hizmet Bölgemizde Bulunan Özel Eğitim Sınıfları ve Özel Eğitim Okulları
ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI Birey kaynaştırma tedbiriyle normal sınıfa uyum sağlayamayacak durumda ama uygun eğitsel uygulamalar sağlandığında ilerleme kaydedebileceği düşünülüyorsa bu karar alınır. 5 ilçede hafif, orta-ağır, otizm spektrum bozukluğu, işitme yetersizliği ve görme yetersizliğine yönelik olarak toplam 58 tane özel eğitim sınıfı, çeşitli okullar bünyesinde bulunmaktadır. Tüm kademelerde farklı sayılarda özel eğitim sınıfları mevcut.

14 Özel Eğitim Okulları İZMİT İzmit Nuh Çimento Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi-3. Kademe 23 yaş sınırı Sadece Hafif Düzeyde zihinsel yetersizlik Ortaokul mezunu ya da hafif düzeyde zihinsel yetersizlik yaşayan öğrencilerin yer aldığı özel eğitim sınıflarından mezun olmak İzmit İş Uygulama Merkezi-3. Kademe (Yahya Kaptan) ORTA-AĞIR zihinsel yetersizlik ve OTİZM SPEKTRUM bozukluğu bireyler Okul geçmiş şartı yok

15 Özel eğitim sınıfından yararlanması mümkün olamayan düzeydeki bireyler
3. İzmit Özel Eğitim Uygulama Merkezi-1. ve 2. kademe ORTA-AĞIR zihinsel yetersizlik ve OTİZM SPEKTRUM bozukluğu olan bireyler 6-14 yaş sınırı Özel eğitim sınıfından yararlanması mümkün olamayan düzeydeki bireyler DERİNCE Derince Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Merkezi-1, 2 ve 3. kademe

16 Kaynaştırma/Bütünleştirme Genelgesi
Kaynaştırma öğrencilerinin devam devamsızlığına dikkat çekilmiş, rehber öğretmenlerin de bu konuda ailelere yönelik çalışmalar yürütmesi gerektiği belirtilmiş. İlköğretim programını takip eden özel eğitim sınıfı ve kaynaştırma öğrencilerinin velisi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda ilkokulda bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir. İşitme ve zihinsel yetersizliği olan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin velilerinin yazılı talebi doğrultusunda yabancı dil programında bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamında muaf tutulabilir. Destek Eğitim Odası.

17 EĞİTİM PROGRAMLARI NASIL BİREYSELLEŞTİRİLİR? (BEP)

18 BEP NEDİR? Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin farklı gelişim alanlarında yapabildiklerini dikkate alarak kazandırılacak davranışların neler olduğu, bu davranışların nerede, nasıl, kimler tarafından, hangi yöntemlerle ve ne kadar sürede kazandırılacağını belirten, gerekli destek eğitim hizmetlerini içeren, içinde ailesinin de yer aldığı bir ekip tarafından hazırlanan yazılı bir programdır.

19 BEP DOSYASI NELER İÇERİR?
Öğrencinin eğitsel performans düzeyini, RAM tarafından gönderilen eğitim planında yer alan yıllık amaçlar ve öğrencinin takip ettiği eğitim programı temel alınarak belirlenen kısa dönemli amaçlarını, Öğrencinin gereksinim duyduğu destek eğitim hizmetlerinin türü, süresi, sıklığı ve bu hizmetlerin kimler tarafından nasıl sağlanacağını, Öğretim ve değerlendirmede kullanılacak yöntem ve teknik, araç-gereç ve eğitim materyallerini, Eğitim ortamına ilişkin düzenlemeleri, Davranış problemlerini önlemeye ya da azaltmaya yönelik tedbirler ile uygulanacak yöntem ve teknikleri, Öğrencinin kişisel bilgilerini içerir.

20 YASAL DAYANAK 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. Madde (f) bendi “Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır’ Bu sayede BEP yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir.

21 Bu alanlardan en üst düzeyde yararlanmasını öngören yazılı dökümandır.
BEP; Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin, eğitsel gereksinimlerini karşılamak üzere: EĞİTİM ORTAMI DESTEK HİZMETLER DİSİPLİN ALANI Kaynaştırma Destek eğitim Odası Akademik Özel Eğitim Sınıfı Sınıf İçi Destek İletişim Özel Eğitim Okulu Destek Eğitim Matematik Hastane Okulları Ulaşım Hayat Bilgisi Aile Eğitimi Toplumsal Uyum Evde Eğitim Sosyal Beceriler Müzik Resim Bu alanlardan en üst düzeyde yararlanmasını öngören yazılı dökümandır.

22 BEP’ i özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin performans düzeyi, ilgi ve yeteneklerinden hareketle öğrenciye özgü hazırlanmış ünitelendirilmiş yıllık ders planı olarak da düşünebiliriz.

23 BEP’i ZORUNLU KILAN NEDENLER NELERDİR?
Engel türü ve derecesi ne olursa olsun tüm bireyler öğrenebilir. Çocuklarda, dil, problem çözme, zihinsel süreçler, davranışsal özellikler ve öğrenme özellikleri birbirinden farklılık gösterebilir. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri birbirinden farklıdır. Örneğin, bir kişi spor etkinliklerinde çok başarılı;ancak sanatsal faaliyetlerde başarısız olabilir.BEP, farklılıkları göze alarak öğrencinin gelişimini desteklemeyi hedefler. Öğrencinin eğitim ihtiyaçlarını yalnızca müfredatla sınırlandırmadan, toplumda kendisinden beklenen bağımsız yaşam becerilerinin öğretimine fırsat sağlar.

24 BEP’İN İŞLEVİ NEDİR? BEP toplantıları, aile ve okul personeli arasındaki iletişim aracıdır. Öğrencinin ihtiyaçları, nelerin sağlanabileceği ve karşılaşılabilecek durumların neler olabileceği konusunda her iki tarafa da eşit söz hakkı sağlar. Öğrencinin ihtiyacı olan özel eğitim hizmetleri ile ilişkili destek hizmetlerin öğrenciye sunulacağına dair yazılı bir taahhüttür. Aile, okul ve ilişkili tüm birimlerin çalışmalarını ve bu çalışmaların öğrenciye katkılarını izleme ve değerlendirme aracıdır.

25 BEP NASIL HAZIRLANIR? 1.BEP Hazırlayacak Ekibin Oluşturulması (BEP Geliştirme Birimi) 2.Çocuğun Eğitsel Performans Düzeyinin Belirlenmesi 3.Uzun ve Kısa Dönemli Amaçların Belirlenmesi 4.Bireyselleştirilmiş Öğretim Programının Hazırlanması 5.Uygun Eğitim Ortamları ve Bu Ortamlarda Sunulacak Destek Hizmetlerin Belirlenmesi 6.Uygun Öğretim Materyalleri Ve Öğretim Yöntemlerinin Belirlenmesi 7.BEP’in Uygulanması, İzlenmesi Ve Değerlendirmesi İçin Sorumluların Belirlenerek Zaman Çizelgesinin Hazırlanması Ve Değerlendirme Biçimine Karar Verilmesi Ve Ailenin Bilgilendirilmesi.

26 BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Rehber Öğretmen BEP Geliştirme Birim Başkanı (Okul Müd.Müdür Yard.) Branş Öğretmenleri Öğrenci Öğrenci Velisi

27 BEP GELİŞTİRME BİRİMİNDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Başkanın Görevleri Birimde görev alacak üyeleri belirleyerek BEP geliştirme birimini oluşturur. Birimde gerektiğinde görev alacak üyelerin katılımını sağlar. BEP’in geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesinde, öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda kurum içi yapılacak düzenlemelere ilişkin tedbir alır. BEP geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesinde ihtiyaç duyulan araç-gereç ve eğitim materyallerinin geliştirilmesi veya sağlanması için özel eğitim hizmetleri kurulu ile eş güdümlü çalışmayı sağlar.

28 BEP GELİŞTİRME BİRİMİNDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Sınıf Öğretmeni / Branş Öğretmenleri BEP’in hazırlanmasında, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde etkin görev alırlar. BEP’i uygular ve değerlendirirler. Öğrencinin gelişimine göre yeni BEP önerileri hazırlarlar.

29 BEP GELİŞTİRME BİRİMİNDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Aile BEP ‘in geliştirilmesi sürecinde gereksinimleri iletir. Çocuğu ile ilgili hedeflerini planlarını belirtir. Eğitim programının uygulanması sırasında çalışmalara etkin bir şekilde katılır.

30 BEP GELİŞTİRME BİRİMİNDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Öğrenci BEP’in hazırlanışı sırasında kendi gereksinim ve isteklerini belirtir. Çalışmalara etkin biçimde katılır.

31 BEP GELİŞTİRME BİRİMİNDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bireysel gelişimini değerlendirmek üzere formlar hazırlanmasında BEP geliştirme birimi, öğretmenler ve ilgili personel ile iş birliği yapar. Öğretmenler ve ailelerle iş birliği yaparak öğrenciler için E.D.İ.F ve B.G.R düzenlenmesinde aktif yer alır.

32 BEP EKİBİ ÇALIŞMA SÜRECİ
Öğrenci ile ilgili İl / İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunca alınmış Kaynaştırma Kararı okula ulaştığında okul idaresi öğrencinin dersine giren öğretmenleri, öğrenci ve öğrenci velisi ve rehber öğretmeni ilk BEP toplantısını yapmak üzere en kısa sürede toplantıya çağırır.

33 BEP EKİBİ ÇALIŞMA SÜRECİ
BEP ilk toplantısında, öğrencinin hangi yetersizlik türüne bağlı olarak kaynaştırma kararı alındığı, Yetersizliği ile ilgili yapılacak çalışmaların okul/sınıf içerisinde yapılacak fiziksel düzenleme ile giderilip giderilemeyeceği, Derslerle ilgili BEP’e ihtiyaç olup olmayacağı, BEP toplantılarının hangi sıklıkla yapılacağı, BEP Dosyasının doldurulması, Ailenin bilgilendirilmesi ve aileden bilgi alınması, Öğrencinin eğitsel performansının alınmasının ne kadar süre içerisinde tamamlanması gerektiği,bir sonraki BEP Toplantısının tarihi v.b.konular görüşülerek karara bağlanır.

34 BEP EKİBİ ÇALIŞMA SÜRECİ
İlk BEP Toplantısında alınan karar doğrultusunda 2. BEP toplantısı düzenlenir. Toplantıda öğretmenler, kendi dersleri ile ilgili almış oldukları öğrenci performansı konusunda BEP Birimine bilgi sunarlar. Bu bilgiler sonucu hangi derslerden BEP Planı düzenlenmesine ihtiyaç olduğu, diğer derslerde (BEP Planı düzenlenmeyecek) öğretmenlerin ne gibi çalışmalar, işbirliği ve destek sağlayacağı karara bağlanır.(Alınan bu kararlar sonraki toplantıda gündem olarak görüşülerek yeni düzenlemelere gidilebilir) Bu toplantıda sonraki BEP toplantılarının hangi sıklıkla yapılacağı, sonraki toplantının zamanı belirlenir.

35 Uzun Dönemli Amaçlar (U.D.A.)
ÖĞRENCİYE KAZANDIRILMASI PLANLANAN UZUN VE KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR NASIL BELİRLENİR??? Uzun Dönemli Amaçlar (U.D.A.) Uzun dönemli amaçlar (U.D.A.) bir dönem veya bir öğretim yılı sonunda öğrencinin var olan eğitsel performans düzeyi, öğrenme hızı ve özellikleri doğrultusunda edinebileceği kazanımlardır. Uygun yazılmayan U.D.A “Ali yıl sonunda okuduğunu anlar.” Uygun yazılan U.D.A. “Ali yıl sonunda okuduğu metin ile ilgili metinde bulunan kişiler, olayın geçtiği yer, olayların oluş sırası ile ilgili sorulara doğru cevap verir.”

36 Kısa Dönemli Amaçlar (K.D.A.)
ÖĞRENCİYE KAZANDIRILMASI PLANLANAN UZUN VE KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR NASIL BELİRLENİR??? Kısa Dönemli Amaçlar (K.D.A.) Eğitsel performans düzeyi ile U.D.A. Arasında ölçülebilir,ara basamaklar olarak tanımlanabilir. K.D.A’larda istenen davranışların hangi koşullar altında, nerede, nasıl ne zaman, ne ölçüde gerçekleşmesi isteniyorsa açık olarak ifade edilmelidir. K.D.A.’nın gerçekleşip gerçekleşmediğinin değerlendirilmesi için mutlaka ölçüt belirlenmelidir.

37 U.D.A. U.D.A. K.D.A. K.D.A. K.D.A. Öğrencinin Performans Düzeyi

38 Değerlendirme ölçütü %100
Performans Düzeyi : Birinci ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 1.U.D.A.: Altı ses grubundan oluşturulan basit bir metni okur yazar. 1.K.D.A.:Birinci ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 2.K.D.A.: İkinci ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 3.K.D.A.: Üçüncü ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 4.K.D.A: Dördüncü ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 5.K.D.A: Beşinci ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. 6.K.D.A:Altıncı ses grubu ile oluşturulan basit bir metni okur yazar. Değerlendirme ölçütü %100

39 Performans Düzeyi : Bir basamaklı doğal sayıdan bir basamaklı doğal sayıyı çıkarabilmektedir.
1.U.D.A.:(……..) Öğretim yılı sonunda 100’den küçük sayılarla onluk bozmayı gerektiren çıkarma işlemleri yapar. 1.K.D.A.:İki basamaklı doğal sayıdan bir basamaklı doğal sayıyı onluk bozmayı gerektirmeyen çıkarma işlemlerini yapar. 2.K.D.A.:İki basamaklı doğal sayıdan bir basamaklı doğal sayıyı onluk bozmayı gerektiren çıkarma işlemlerini yapar. 3.K.D.A.:İki basamaklı doğal sayıdan iki basamaklı doğal sayıyı onluk bozmayı gerektirmeyen çıkarma işlemlerini yapar. 4.K.D.A.:İki basamaklı doğal sayıdan iki basamaklı doğal sayıyı onluk bozmayı gerektiren çıkarma işlemlerini yapar. Öğrencinin kendisine verilen 10 işlemin 8’ini doğru çözmesi gerekmektedir. (10/8)

40 BEP DOSYASI ÖN KAPAK

41 BEP DOSYASI ARKA KAPAK

42 BEP TOPLANTISI

43

44

45

46

47 BEP’in İZLENMESİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE AİLENİN BİLGİLENDİRİLMESİ
BEP bir dönem veya bir öğretim yılı için hazırlanabilir. BEP aylık, üç aylık ve yıllık olarak değerlendirilebilir. BEP sürecinde aile her aşamada bilgilendirilmelidir. Senede en az iki kere BEP Toplantısı yapılmalıdır.

48 DİNLEDİĞİNİZ VE KATILIMIZIN İÇİN TEŞEKKÜRLER..
BİZE ULAŞIN... mail: Tel:


"ÖZEL EĞİTİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları