Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEP-BÖP HAZIRLAMA BİTLİS/ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM BİRİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEP-BÖP HAZIRLAMA BİTLİS/ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM BİRİMİ."— Sunum transkripti:

1 BEP-BÖP HAZIRLAMA BİTLİS/ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM BİRİMİ

2 BEP Nedir ?

3 BEP; bir öğrencinin şuan hangi noktada olduğuna, hangi alanlarda gelişmesi gerektiğine ve bu gelişimi gerçekleştirebilmesi için gerekli olacak desteğe işaret eden bireysel bir eğitim programıdır. B E P

4 Öğrencinin kişisel, sosyal, işlevsel ve akademik becerilerde eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere performans düzeyini temel alarak uzun ve kısa dönemli amaçların, alacağı destek hizmetlerin, kullanılacak yöntem ve tekniklerin, öğrenci için yapılması uygun görülen uyarlama ve düzenlemelerin belirlendiği öğrencinin devam ettiği programdan en üst düzeyde yararlanmasını sağlayan bir programdır.

5 Bireyselleştirilmiş eğitim programı,
a) Eğitim planında yer alan yıllık amaçlar ve öğrencinin takip ettiği eğitim programı/programları temel alınarak belirlenen kısa dönemli amaçlarını, b) Öğrencinin alacağı destek eğitim hizmetinin türü, süresi, sıklığı ve bu hizmetin kimler tarafından nasıl sağlanacağını,

6 c) Öğretim ve değerlendirmede kullanılacak yöntem ve teknik, araç-gereç ve eğitim materyallerini, ç) Eğitim ortamına ilişkin düzenlemeleri, d) Davranış problemlerini önlemeye ya da azaltmaya yönelik tedbirler ile uygulanacak yöntem ve teknikleri, e) Öğrencinin kişisel bilgilerini içerir.

7 BEP HAZIRLAMAK YASAL OLARAK ZORUNLU MUDUR?

8 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4
573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesi: ‘’Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır.’’

9 BEP NASIL HAZIRLANIR? Bireyin işlevde bulunma düzeyi (o anki performansı ) Kısa dönemli öğretim hedeflerini de içeren uzun dönemli amaçlar Belirlenen amaçlara ulaşmak için hazırlanan uygun öğretim planları Normal eğitim programlarının hangi alanlarında bireye yönelik uyarlama yapılacağı

10 Değerlendirme süreci Bu tür hizmetlerin uygulanması için öngörülen süre ( 1 yıl ) Programın devam edeceği zaman çizelgesi Birey için hangi koşullarda ne tür ve nasıl düzenlemeler yapmak gerektiği yazılarak BEP hazırlanır.

11 BEP Süreci 7 Temel Aşamadan Oluşur:
1-Bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlayacak ekibin oluşturulması 2-Çocuğun eğitsel performans düzeyinin belirlenmesi 3-Uygun eğitim ortamları ve bu ortamlarda sunulacak destek hizmetlerin belirlenmesi 4-Uzun ve kısa dönemli amaçların belirlenmesi 5-Bireyselleştirilmiş öğretim programının hazırlanması 6-Uygun öğretim materyalleri ve öğretim yöntemlerinin belirlenmesi 7-BEP’ in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar verilmesi.

12 1.BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI

13 BEP EKİBİ Özel eğitim öğretmeni (gezici) Rehber öğretmen
Öğrenci Müdür/ Müdür yrd. Özel eğitim öğretmeni (gezici) Rehber öğretmen Eğitim programını yapan öğrt. Sınıf öğretmeni Alan öğretmeni Aile Ö.E. Değerlendirme kurulundan bir üye BEP EKİBİ

14 Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme biriminin görev ve sorumlulukları
MADDE 74- BEP geliştirme birimi üyelerinden sınıf, alan, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, eğitim programlarını hazırlamakla görevlendirilen öğretmen ile rehber öğretmen, bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda görev tanımında yer alan BEP ile ilgili görevleri yürütürler.

15 a) BEP geliştirme birimini oluşturmak.
BEP BİRİMİ BAŞKANI MADDE 73 : (1) Birimin başkanı ve görevleri şunlardır: a) BEP geliştirme birimini oluşturmak. b) Üyelerin katılımını sağlamak. c) Kurum içi yapılacak düzenlemelere ilişkin tedbir almak. ç) Araç-gereç sağlanmasında özel eğitim hizmetleri kurulu ile eş güdümlü çalışmak.

16 b) Formlar hazırlanmasında iş birliği yapmak.
REHBER ÖĞRETMEN a) Aile eğitimi hizmetlerini planlamak ve gerektiğinde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak. b) Formlar hazırlanmasında iş birliği yapmak. c) İş birliği yaparak öğrenciler için bireysel gelişim raporu düzenlemek. ç) Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla iş birliği yapmak.

17 SINIF ÖĞRETMENİ a) BEP geliştirme birimi ile iş birliği yapmak.
b Uygulamak ve değerlendirmek. c) Öğretim materyallerini hazırlamak ve/veya temin etmek. d) Cihaz ve aletlerin bakımı ve kontrolüne ilişkin tedbirler almak. e) Bire bir eğitim yapmak.

18 GEZİCİ ÖĞRETMEN a) Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla rehberlik ve danışma hizmetleri yürütme komisyonu, izleme ve yöneltme kurulu, BEP geliştirme birimi ve öğretmenlerle iş birliği yapmak b) BEP ve ölçme değerlendirme araçlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında BEP geliştirme birimi ile iş birliği yapmak.

19 EĞiTiM PROGRAMLARI HAZIRLAMAKLA GÖREVLENDiRiLEN ÖĞRETMEN
BEP hazırlanmasında, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde öğretmenler, aileler, öğrenciler ve diğer personel ile iş birliği yapmak.

20 özel eğitim değerlendirme kurulu üyesi;
Bu birimde görev alan özel eğitim değerlendirme kurulu üyesi; öğrenci için belirlenen destek eğitim hizmetlerinin uygulanmasında rehberlik etme ve öğrencinin bireysel gelişiminin izlenmesinden sorumludur

21 VELİ; BEP geliştirme sürecinde öğrencinin eğitim ihtiyaçlarına ilişkin görüş bildirmek ve öğrencinin eğitiminde etkililiği sağlamak amacıyla gerektiğinde araç-gereç ile eğitim materyali desteği sağlamaktan sorumludur.

22 ÖĞRENCİ; BEP geliştirme sürecinde eğitim ihtiyaçlarını belirtmek ve eğitimine ilişkin alınacak kararlarda görüş bildirmekten sorumludur.

23 BEP EKİBİ ÇALIŞMA SÜRECİ
BEP birimini okul idaresi oluşturur. BEP ilk toplantısında öğrencinin BEP’e ihtiyaç duyup duymadığı,BEP toplantılarının hangi sıklıkla yapılacağı, BEP dosyasının oluşturulması, öğrencinin eğitsel performans düzeyinin ne kadar sürede belirleneceği, bir sonraki BEP toplantı tarihi konuşulur.

24 Öğrencinin dersine giren bütün öğretmenler eğitsel performans durumunu belirler ve formu sınıf rehber öğretmenine teslim eder. 2. BEP toplantısında öğrencinin hangi derslerden BEP’e ihtiyacı olduğu saptanır.

25 BEP dosyasının düzenlenmesi, saklanması, öğrenci nakil gittiğinde yeni kuruma gönderilmesi, toplantı tutanaklarının imzalanması, toplantı yerinin belirlenmesi, toplantıya katılacakların davet edilmesi konusunda BEP birimi başkanı ve sınıf rehber öğretmeni sorumludur.

26 BEP DOSYASI Öğrenci tanıma kartı Bep geliştirme birimi üyeleri
Bep toplantı tutanakları eğitsel performans Bep formu Böp formu

27 2.PERFORMANSIN BELİRLENMESİ
Çocuğun yapabildiklerine ilişkin eğitsel bildirimleri oluşturur.

28 ÖĞRENCİNİN PERFORMANSI KABA DEĞERLENDİRME ARAÇLARI İLE ÖLÇÜLÜR.

29 Öğrencinin şu anki performans düzeyi:
Performans Düzeyi Örneği: Öğrencinin şu anki performans düzeyi: Psikomotor Beceriler: Psikomotor becerilerden oluşan sıçrama, tırmanma, atılan nesneleri yakalama ve benzeri sözel yönergelere uygun becerileri gerçekleştirmektedir. Küçük nesneleri toplama, bir kaba boşaltma, yönergelere uygun çizgiler çizme, nesneleri iple bağlama becerilerini sözel ipucu kullanılarak yapar. Makasla çizgi üzerinden kesme, boncuk dizme gibi küçük kas becerileri fiziksel ipucu ve sözel ipucu kullanılarak yapar.

30 Performans Düzeyi: Uygulanan Değerlendirme Araç ve Yöntemleri:
AKADEMİK BECERİLER Bulunduğu var olan seviye: Yetenekler/beceriler: İhtiyaçlar: ; İLETİŞİM BECERİLERİ: İhtiyaçlar: SOSYAL YAŞAM BECERİLERİ D. MOTOR BECERİLER E. OYUN VE SANAT ETKİNLİKLERİ GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ: SOSYAL BECERİLER DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

31 Sırada kurallara uygun şekilde oturur Kalem tutar
EĞİTSEL İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ TÜRKÇEDE ( OKUMA- YAZMA) İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ Sırada kurallara uygun şekilde oturur Kalem tutar Temel çizgi çalışmalarını yapar İki heceden oluşan kelimeleri bakarak yazar Sesli harfleri okuyamıyor. Dinlediği bir metinle ilgili soruları cevaplayamıyor MATEMATİKDE İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ 1erli ritmik 20’ ye kadar sayar 1 ile 9 arasındaki rakamları okur ve yazar Kare-daire şekillerini gösterir söyler Büyük- küçük kavramlarını sorulduğunda söyler Az-çok kavramlarını sorulduğunda söyler Ana renkleri ayırt eder. HAYAT BİLGİSİNDE İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ Sınıf arkadaşlarını ve öğretmenini tanır Sınıf ve okul kurallarına uyar Aile bireylerini tanıtır Ev adresini, tel no sunu söyleyemiyor Meslekleri ayırt edemiyor BEDEN EĞİTİMİNDE İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ Sıraya girer Sırasını bekler Gösterilen basit hareketleri yapar Serbest şekilde koşar - Minderden takla atamaz. - Top atıp tutamaz RESİMDE İŞLEVDE BULUNMA DÜZEYİ Renkleri ayırt eder Araç gereçlerin kullanımına özen gösterir Taşırmadan bir alanı boyar Nesneleri gerçek renklerine boyayamıyor. Makas kullanamıyor.

32 3.DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİNİN BELİRLENMESİ
Destek eğitim hizmetleri öğrencinin ihtiyaçlarına göre değişir ve her öğrencinin destek eğitime ihtiyacı olmayabilir. Destek eğitim verilecek öğrencileri bep birimi belirler.

33 Destek eğitim hizmetleri:
Destek eğitim odası Kaynak oda Sınıf içi yardım Ulaşım Konuşma terapisi Fiziksel terapi Danışmanlık hizmetler vb.

34 4.KISA DÖNEMLİ VE UZUN DÖNEMLİ AMAÇLARIN BELİRLENMESİ
KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR

35 Uzun dönemli amaç: Öğrencinin bir öğretim dönemi ya da bir öğretim yılı sonunda gerçekleştirilmesi istenen davranışlardır. Kısa Dönemli Amaç: Uzun dönemli amaca ulaşmayı sağlayacak olan bildirimlerdir. Bir anlamda uzun dönemli amacın belli bir mantık çerçevesinde basamaklandırılmış şeklidir. Gerçekleştirilen her kısa dönemli amaç, uzun dönemli amaca bir adım daha yaklaştığımızın bir göstergesidir.

36 EĞİTSEL PERFORMANS DÜZEYİ
UZUN DÖNEMLİ AMAÇ KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR EĞİTSEL PERFORMANS DÜZEYİ

37 UDA BELİRLENİRKEN, ÖĞRENCİNİN BULUNDUĞU SINIF DÜZEYİ VE YAŞINDAN ÇOK ÖĞRENCİNİN EĞİTSEL PERFORMANS DÜZEYİNE ODAKLANILMALIDIR.

38 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (KDA);
KOLAYDAN ZORA DOĞRU SIRALANIR. DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN ÖLÇÜT BELİRLENMELİDİR. HER BİRİNİN YAKLAŞIK GERÇEKLEŞME SÜRESİ PLANLANARAK BEP ÜZERİNDE BELİRTİLMELİDİR.

39 ÖRNEK BEP FORMU öğrencinin adı soyadı
ÖRNEK BEP FORMU öğrencinin adı soyadı sınıfı: Eğitim programını hazırlayanlar: bep hazırlama tarihi: UZUN DÖNEMLİ AMAÇLAR KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR BAŞLANGIÇ- BİTİŞ TRİHİ SORUMLU KİŞİLER 1.Toplama ve çıkarma işlemi içeren problemleri çözer. 1.1. eldesiz toplama işlemi yapar.(10/8) 1.2. eldeli toplama işlemi yapar.(10/8) 1.3.onluk bozmayı gerektirmeyen çıkarma işlemi yapar.(10/8) 1.4. onluk, yüzlük, binlik bozmayı gerektiren çıkarma işlemi yapar(10/8) 1.5. çıkarma işlemi içeren problemleri çözer(10/8).

40 BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI (BÖP)

41 5.BÖP HAZIRLAMA Öğrencinin amaçları kazanması için, yapması gerekenleri ayrıntılı, belirgin ve açıkça ifade eden plandır. BÖP günlük, haftalık veya aylık olarak geliştirilebilir.

42 Örnek BÖP formu Ünite/Konu Öğrencinin Performans Düzeyi
Öğrencinin Performans Düzeyi Uzun Dönemli Amaç Kısa Dönemli Amaç Öğretimsel Amaçlar Öğretim Süreci A) Öğretimin yapıldığı yer B) Araç-gereçler C) Öğretimde kullanılan yöntemler/teknikler D) Süre E) Dersin işlenişi F) Değerlendirme

43 Öğrencinin Adı ve Soyadı : SENEM GÜMÜŞ Ders : MATEMATİK
Öğrencinin Performans Düzeyi : Öğrenci sadece 1 ile 9 arasındaki rakamları bilmekte, nesneleri renklerine göre ve şekillerine göre eşlemektedir.Buna karşın ritmik saymaları yapamamakta, iki basamaklı sayıları okuyamamakta, eldesiz toplama, onluk bozarak çıkarma işlemlerini yapamamaktadır. Uzun Dönemli Amaç : İki basamaklı doğal sayıları kavrar KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR ÖĞRETİMSEL AMAÇLAR YÖNTEM KAYNAKLAR AÇIKLAMALAR A. İki basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. 1.Gösterilen iki basamaklı sayının kaç olduğunu söyler. 2. Söylenen iki basamaklı sayıyı yazar. 3. Verilen iki basamaklı sayının kaç onluk ve birlikten oluştuğunu söyler ve yazar. 4. İki basamaklı doğal sayıları sıralar. Anlatım , gösterim Yaparak yaşayarak öğrenme Dinleme Uygulama 1. Matematik 2.sınıf ders kitabı Öğretmenin seviyeye uygun hazırlayacağı konu kavrama kağıtları Seviyeye uygun yardımcı ders kitapları

44 BÖP HAZIRLANMANIN 2. YOLU
Süre:40dk ders trafik kazanımlar Normal öğrenciler için olan kazanımlar Ahmet(kaynaştırma öğrencisi) taşıtları kullananları tanır. Yöntem-teknikler Araç ve gereç Öğrenme-öğretme süreci Ahmet, kara taşıtları kullananlara şöför ve makinist denildiğini söyler. Bireysel öğrenme etkinlikleri Ahmet, resimli çalışma kağıdı üzerinde taşıt ile kullananları eşleştirir. özet Ahmet, taşıtları kullananları öğrenir.

45 7. BEP’İN UYGULANMASI, İZLENMESİ, DEĞERLENDİRİLMESİ
BEP, aylık, üç aylık ve yıllık olarak değerlendirilebilir.

46 BEP DEĞERLENDİRME FORMU
ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: NO: SINIF: YIL EYLÜL EKİM KASIM ARALIK OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN UZUN DÖNEMLİ AMAÇ: KISA DÖNEMLİ AMAÇ

47


"BEP-BÖP HAZIRLAMA BİTLİS/ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM BİRİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları