GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Advertisements

SOLUNUM SİSTEMİ.
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
OLGU SUNUMU Dr. Bilun Gemicioğlu.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
ASTIM TANI ve TEDAVİSİ.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Grip ve korunma yollari
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
Astım’ da Tanı Yaklaşımı
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
OLGU SUNUMU
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
(*Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği)
KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.  Astım bronş dediğimiz akciğer içi hava yollarının müzmin iltihabi bir hastalığıdır. Bu iltihap alerjiye veya sık.
Kauçuk Fabrikası Çalışanlarında Mesleksel Astım
MS 76 yaşında,erkek hasta İş adamı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Tek Hava Yolu Hastalığı
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH)
TÜRKİYE’DE GÖZ YAŞARTAN GAZLARIN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ ETKİLERİ HAKKINDA YAPILAN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ÜSTÜNE KISA NOTLAR Dr Peri Arbak.
ASTIM Prof. Dr. A.Zafer ÇALIŞKANER.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KOAH HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ Konya il Sağlık Müdürlüğü
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
Allerji ve Allerjik Nezle: Hastalık Belirtileri ve Tanısı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
KOAH TANISI VE TAKİBİ.
ASTIM ATAK.
16. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ BİRİNCİ BASAMAKTA HIŞILTILI ÇOCUĞA YAKLAŞIM 22 EKİM 2011 –ANTALYA Dr. D. Yaşar ULUTAŞ Gazi Paşa A.S.M. Adana.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
Toplum kökenli pnömoni
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU SUNUMU Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz A.D.
BRONŞ ASTIMI PROF.DR.A.FUAT KALYONCU HACETTEPE TIP FAKÜLTESİ
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Lateral Akciğer Grafisi
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
ASTIM HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ
Arter Kan Gazları Klinik Örnek Olgular
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
ÇOCUKLARDA ASTIM YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay KZULU AYYILDIZ
İnsan Yaşam Kalitesi Üzerine Tuz Mağaralarının Olası Etkileri
SOLUNUMUN DENETLENMESİ
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Astım Kontrolü
Preoperatif değerlendirme
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Doç. Dr. Yalçın KIRDAR Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi.
SOLUNUM ACİLLERİ DR.RAŞİT CEVİZCİ. Sağlık ve Hastalıkla İlgili Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI (Göğüs Hastalıkları ABD) Lider Öğrenci : Duygu YILDIZ Öğrenciler : Çağlayan ATEŞ Emre ÇUBUKLU Sadık YALÇIN Faruk ŞİMŞEK Ömer ÖKTEM Anar ALİZADE İsmail OĞUZ

GRUP TESTOSTERON  KOCAELİ VE SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I ÖĞRENCİLERİNDE ASTIM VE ASTIM BENZERİ SEMPTOM SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI

GİRİŞ Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Kesin sebebi belli değildir. Genel kabul gören görüşe göre,doğuştan soluk boruları duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım oluşmaktadır.

& Bronşların mukoza ödemi ile daralmasıyla ortaya çıkan nefes darlığı astımın karakteristik özelliğidir. Sıklıkla alerjiye bağlı olmakla beraber (%60-80) alerji olmadan da astım olabilir. Hastalarda ataklar halinde hırıltılı nefes darlığı ve öksürük olur.

AMAÇ Bu çalışmanın temel amacı, 2008-2009 eğitim öğretim yılında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlayan Dönem 1 öğrencilerinde astım sıklığını saptamaktır. Ayrıca çalışma grubumuzun, Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen öğrencilerden oluşmasının, Türkiyede, aynı yaş grubundaki bireylerdeki astım sıklığı konusunda da bir fikir verebileceğini düşünmekteyiz.

YÖNTEM Çalışmamızda, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem-1 de eğitim gören 194 öğrenciden 159 kişiye anket uygulaması, anket uygulananların 115 ine ise SFT(solunum fonksiyon testi) uygulaması gerçekleştirilmiştir.

SFT NEDİR? Solunum fonksiyon testi, akciğerlerin kapasitesini ölçmek amacıyla kullanılan bir testtir. ‘spirometre’ adı verilen cihazlarla yapılmaktadır. Bu testle akciğerlerin hava kapasitesi, solunum anındaki akım hızı ölçülmektedir. Bu iki parametre astım ya da KOAH (kronik bronşit, amfizem) gibi birçok hastalığın tanısında son derece önemli ipuçları vermektedir.

Çalışmada kullandığımız anket soruları 1)Son bir yıl içerisinde göğsünüzde herhangi bir nedenle hışıltılı veya hırıltılı solunum olduğunu fark ettiniz mi? a.Göğsünüzden gelen bu sesle birlikte nefes darlığınız oldu mu? b.Göğsünüzden gelen bu sesleri, grip veya nezle olmadan da duymuş muydunuz?

2)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan göğsünüzde sıkışma hissiyle uyandığınız oldu mu? 3)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan nefes darlığı ile uyandığınız oldu mu? 4)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan öksürük atağı ile uyandığınız oldu mu? 5)Son bir yıl içerisinde astım atağı geçirdiniz mi? 6)Yaşamınızın herhangi bir döneminde astım atağı geçirdiniz mi?

& 7)Halen astım için herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?(inhalerler, aerosoller, spreyler, şuruplar, tabletler gibi) 8)Alerjik nezleniz(saman nezlesi) var mı? 9)Anne, baba ve kardeşler gibi birinci derece akrabalarınızda alerjik hastalık ve/veya belirtiler var mı?(astım ve/veya saman nezlesi ve/veya egzama)

BULGULAR

Sigara içme oranı: cinsiyet sigara içiyor içmiş bırakmış içmiyor erkek 16 (% 16) 3 (% 3) 80 (% 80) kız 2 (% 3) 1 (% 2) 57 (% 95) toplam 18 (% 11) 4(% 3) 137(% 86)

ANKET ANALİZİ

ANKET ANALİZİ Ailesel astım % 45 Nefes darlığı ile uyanma % 26 Alerjik nezle % 26 Hışıltılı solunum % 22 Göğüste sıkışma ile uyanma % 18 Hışıltılı solunum ile birlikte nefes darlığı % 14 Grip nezle olmadan hışıltılı solunum % 12 Astım atağı geçirme % 8 Öksürük atağı ile uyanma % 3 Astım ilacı kullanma % 3

&

SONUÇ; Bu çalışmada, önceki benzer birçok çalışmalarda gözlendiği gibi ailesel astım, alerjik rinit, ve sigara faktörlerinin astım oluşumunda risk faktörü olabileceği belirlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda ulaştığımız bulguların, daha önce yapılan diğer çalışmalarda ortaya çıkan verilerle uyumlu olduğu görülmüştür.

Kocaeli ve Sakarya Tıp Fakültesi Dönem1 öğrencileri üzerinde yaptığımız çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz verilerin, daha sonra uygulanacak olan çalışmalara katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.