KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ Karışımları ayırma yöntemleri Yüzdürme Buharlaştırma Süzme Mıknatısla ayırma
SÜZME Birbiri içerisinde çözünmeyen katı-sıvı karışımlarının ayrılması için kullanılır. Örneğin;haşlanmış makarnanın suyunun süzülmesi, kum ve su karışımının süzülmesi, yeni sağılan sütün içine karışan maddelerin süzülmesi … Büyüklükleri farklı bazı katı-katı karışımların ayrılmasında da bu yöntem kullanılır.İnce kum, elenerek içindeki taşlardan ayrılır.
MIKNATISLA AYIRMA Mıknatıstan etkilenen maddeyi, etkilenmeyenden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin;demir tozu+talaş Toplu iğne+kum Çivi+şeker
BUHARLAŞTIRMA Şekerli çay bir çözeltidir. Şekerli çayı süzgeçten süzsek, süzgeçte hiçbir şey kalmaz. Süzdüğümüz çay,bütün özelliklerini korur. Çözeltiler , kendini oluşturan maddelere bu yöntemle ayrılamaz.
YÜZDÜRME Maddelerin bazıları suda yüzerken bazıları da batar.Yüzme ve batma özellikleri olan iki farklı maddenin oluşturduğu karışımlar, sıvılar yardımıyla birbirinden ayrılabilir. Böyle karışımlardaki katı maddeler , yüzdürme tekniği kullanılarak birbirinden ayrılır. Yüzen katı madde üste çıkar, batan madde dipte kalır.
Çiftçiler; taş, saman, kum gibi maddeleri buğdaydan ayırmak için yüzdürme tekniğini kullanırlar.