İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Tarih Bilimleri.
Hz. İDRİS [a.s].
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
Kendinizi bir deneyin bakalım…
Kitap Okumanın Önemi....
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
Yaşadığı çağa damgasını vurup
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Felsefe Haftası.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
BEŞ ENGEL BENLİK BİLİNCİ MÜKEMMELLİYETÇİLİK AKIL İNANÇ ŞÖHRET OYUNU.
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
1.SINIF HAYAT BİLGİSİ ÜNİTENİN ADI GÜNEŞ VE DÜNYAMIZ.
FARABİ FARABi ( ) Türk-islam düşünürü... İslam disiplini içinde yetişmiş Türk düşünürlerinin en büyüğüdür.
HIZLI OKUMA Hızlı okuyanlar neler kazandılar
İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
Jacques Hadamard: ( ) Analizin babalarından ünlü matematikçi
Karahanlılar’da Eğitim Kurumları Ve Özellikleri
Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları
Zaman içinde bilim.
Eski Mısırda bulunan ilk belgeler papirüs üzerine yazılan tapınak kayıtlarını içeriyordu. Sosyal hayatı içine alan, din ve dinle ilgili törenleri, felsefe,
Giriş Hazırlayan Öner ÖNDER Eğitimci-Yazar
KİMYANIN TARİHİ.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
BEYZA AK YAŞAR ACAR FEN LİSESİ
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
İbn-i Sina Matematik Proje Ödevi Hazırlayanın ; Adı:Handenur
Türklerin Bilime Katkıları
SANAT TARİHİ.
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü
Kütüphane ile ilgili özlü sözler
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
"Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ.
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Verimsiz Çalışma Her işte olduğu gibi doğru ders çalışmayı da bilmek gerekir. Sınıfları geçmek, öğrendiklerini unutmamak, notları yükseltmek için etkili.
IMMANUEL KANT Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 Doğu Prusya’nın Königsberg kasabasında doğmuştur. Ünlü alman filozofudur. 12 Şubat 1804 Königsberg ‘de vefat.
Uluğ Bey
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
KURŞUNLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TANITIMI
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
Felsefe Ve Hikmet. Sorular: Görseldeki insan neler düşünüyor olabilir? CEVAP: Kendini düşünüyor olabilir. Bu soruya her ö ğ rencinin farklı cevabı olabilir.
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
Immanuel Kant Kimdir?
TÜRK – İSLAM BİLGİNLERİ
TÜRKLERİN BİLİME KATKILARI
Türklerin Bilime Katkıları
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
EL-HAREZMİ. Hayatı  Ebu Abdullah Muhammed bin El-Harezmi 780 yılında Özbekistan'ın Harezm vilayetinde dünyaya gelmiştir. Horasan bölgesinde bulunan Harezm'de.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran

Tıpçı, yazar, filozof ve bilim adamıdır. İBNİ SİNA KİMDİR? İbni Sina: Tıpçı, yazar, filozof ve bilim adamıdır.

Hayatı İbn-i Sina 980 yılında doğdu. Babası Abdullah saygın bir bilim adamıydı. Buhara'da iyi bir eğitim aldı. Olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı olacaktı. 16 yaşında tıbba döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanı elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı.

Yaptığı Çalışmalar Ve Hayatı Hakkında Bazı Bilgiler Olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken Kur‘an-ı Kerimi ezberledi. 18 yaşında çağının bütün ilimlerini öğrendi. 57 yaşındayken Hemedanda öldüğü zaman 150den fazla eser bıraktı. Eserleri Latince’ye ve Almanca’ya çevrilmiş, tıp, kimya ve felsefe alanında Avrupa’ya ışık vermiştir. Onu Latinler “Avicenna” adıyla anarlar ve eski Yunan bilgi ve felsefesinin aktarıcısı olarak görürler. Gündüz ve gece okumakla vakit geçirir, mum ışığında saatlerce, çoğu zaman sabahlara kadar çalışırdı. Pek az uyurdu. Buhara Emiri Nuh İbni Mansur’u ağır bir hastalıktan kurtardı ve bu yüzden de Samanoğulları sarayının kütüphanesinde çalışma iznini aldı. Bu sayede pek çok eseri elinin altında bulduğu için vaktini kitap okumak ve yazmakla geçirdi.

Yaptığı Çalışmalar Ve Hayatı Hakında Bazı Bilgiler Hükümdar öldüğü zaman o, yirmi yaşındaydı ve Buhârâdan ayrılarak Harzeme gitti: EI-Bîrûni gibi büyük bir şöhret ve değerin, onun çalışkanlığına, bilgisine değer vermesi, kendisini yanına kabul etmesi, beraber çalışması, hakkında kıskançlığa yol açtı. Bu yüzden takibata bile uğradı. Harzemde barınamayarak yeniden yollara düştü. Şehirden şehre dolaşarak nihayet Hemedana kadar geldi ve orada kalmaya karar verdi. İbni Sînâ, çoğu fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili olarak 150 civarında eser yazmıştı. Farsça olan birkaçı dışında bunların hepsi Arapçadır. Çünkü o devirde ilim eserlerini Arap diliyle yazmak âdetti. Arapçaya bu bakımdan değer verilirdi. Bilhassa tıp ilmine dair araştırmaları son derece orijinal ve doğrudur. Bu yüzden doğu ve batı hekimliğine kelimenin tam anlamıyla, 600 yıl, hükmetmiştir. İslam filozofu. Aristotelesçi felsefe anlayışını İslam düşüncesine göre yorumlayarak, yaymaya çalışmış, görgücü-usçu bir yöntemin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

İbni SİNA’nın bir tasviri. Ibn-i sina " islami ilimler enstitusu"

Hazırlayan: YAREN ÇİSİL