ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLD514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Advertisements

MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
Farklı Kültürlerde Liderlik Yapmak Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
PAZARLAMA STRATEJİLERİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z.
YNT/Z 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta12 : Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Girişimcilik.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Türkiye’de Liderlik ve İK Katkısı 25 Mart 2006 TÜRKİYE’DE LİDERLİK VE İK KATKISI 25 Mart 2006 Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
SWOT ANALİZİ.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta14: Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta7 : Yeniliğin İktisadi Boyutu Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
TASARIM TABANLI ARAŞTIRMA
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
3. İKY çevresi ve güncel sorunlar.
Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
İNOVASYON.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta15 : Etik Değerler Açısından Yenilik ve Teknoloji Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta14 : Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
DEĞİŞİM YÖNETİMİ.
Bilişim sistemlerinin türleri
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
11 Rekabetçi Etkileşimler 1. Copyright © 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall 11-2 Bölüm Soruları  Pazar liderleri toplam marketi.
Bir çok girişimci, yeni bir iş kurarken çoğu zaman hazırlık yapmaz. Yani bir iş planı yapmaz, bir iş modeli oluşturmaz. Ülkemizde yeni kurulan işlerin.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
“innovation and future”
Sunum transkripti:

ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLD514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141

Konular Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5142 HaftaKonular: Yenilikçilik Kaynaklar Konular: De ğ işim Yönetimi Kaynaklar Hafta 1 Derse giriş. Yenilik, Teknolojik Yenilik 1:1, 2: s9-40 Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 2 Yenilik Süreci 1:2, 2:s Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 3 Yenilik Kuramları 1:5, 2:s44-64 Tartışma: De ğ işim yönetimi teknikleri Tunçer II Hafta 4 Yenilik Planlaması 1:3, 1:8, 2:s Örgütsel De ğ işim Tunçer II Hafta 5 Strateji ve Yenilik 1:4, 2:s173-8, Örgütsel De ğ işim (süre ğ i) Tunçer II Hafta 6 Ar-Ge Yönetimi 1:6, 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç Tokat IV Hafta 7 Yenili ğ in İ ktisadi Boyutu 1:11, 2:s , 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç (süre ğ i) Tokat IV Hafta 8 Ara Sınav Hafta 9 Ürün ve Süreç Yenilikçili ğ i Yeni Ürünler 1:2, 2:s40-41, 4:4.5 1:9, 2:s , 2:s31-43 Toplam Kalite Yönetimi Kıngır Hafta 10 Faaliyet Stratejileri ve Yenilik 1:7, 2:s Toplam Kalite Yönetimi Kıngır Hafta 11 Kamu Politikaları ve Yenilik Küresel De ğ işim 1, 2:s , 2:s , 3 Yönetimde Kalite: Altı Sigma Gürsakal Hafta 12 Teknoloji Yönetimi 5:3 Ö ğ ütler: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 13 Bilişim ve İ letişim Teknolojilerindeki Gelişmeler 5:4 De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 14 Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları 5:5 Tartışma: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 15 Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Hafta 16 Dönem Sonu Sınavı

Özet İçerik: Strateji ve Yenilik Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5143  Yenilik ve strateji ilişkisi  Başarılı bir yenilik için strateji ne olmalıdır?

Yenilik Stratejileri ve işletme: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5144  Strateji yenilikçi işletmenin köşe taşıdır.  Kullandı ğ ı yenilik stratejisine göre işletmelerin yenilikçi yapısı biçimlenir. Örne ğ in:  Lider:  Pazara yeni ürün ve hizmeti hep ilk sunar; böylece di ğ er işletmeleri yönlendirir  Ar-Ge’ye çok önem verir  Yenilik a ğ ları ve dışsal yenilik kaynakları ile sürekli ve devingen bir iletişim a ğ ı kurar.  Yenilikçi yapı ve kültürdedir.  Savunmacı  Taklitçi:  Yeniliklerin ilk üreticisi de ğ ildir; liderin yeniliklerini taklit eder  Yenilik süreçlerinde daima dışa ba ğ ımlıdır  Pazardan zaman zaman önemli pay alabilir  Taklit ve patent ihlali gibi riskler alırlar.  Geleneksel

Yeni ürün stratejileri Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5145  İ şletmelerde dört yenilik (yeni ürün) stratejisinin uygulandı ğ ı anlaşılmaktadır:  Lider (/hücum) stratejisi:  İ şletme niteli ğ i: tekelci, güçlü  Amaç: yeni ürünlerin rekabet oluşmadan pazara sürülmesi, yüksek pazar payı yakalama  İ şletmenin güçlü yanı: Ar-Ge ve pazardaki hakim konumu.  (Hızlı takipçi /) Savunma stratejisi:  İ şletme niteli ğ i: güçlü teknolojik altyapı; rekabetçi pazarda lider işletme  Amaç: pazara ilk kez yeni bir ürünle giren bir işletmeye hızlı yanıt verebilmek  İ şletmenin güçlü yanı: Ar-Ge ve hızlı ürün geliştirme (taklit, iyileştirme, seçenek oluşturma)  (Maliyet küçültme/) Taklitçi strateji  İ şletme niteli ğ i: başarılı ölçek ekonomisi uygulayıcı  Amaç: pazardaki yeni ürünlerin benzerini daha düşük maliyetle üretebilmek  İ şletmenin güçlü yanı: güçlü üretim ve süreç eniyileme mühendisli ğ i  (Pazar bölümleme/) Geleneksel strateji  İ şletme niteli ğ i: niş pazar işletmesi  Amaç: belirli bir pazar bölümünün gereksinmesini karşılama  İ şletmenin güçlü yanı: mevcut ürünlerde de ğ işiklik yaparak küçük pazar kesimlerinin gereksinmesini karşılama

Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5146  Bu sınıflama özellikle teknoloji a ğ ırlıklı etkinlik yapan işletmeler için söylenmektedir. İ şletmeler bunların bir kaçını birlikte uyguluyor olabilir.

Niş pazar örneği Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5147  Kimi havayolu şirketlerinin uçuşlarında bulunan alış-veriş dergisi: SkyMallSkyMall

Yenilik stratejileri Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5148  İ şletmelerin uygulayabilece ğ i yenilik stratejileri genel nitelikleri ile şöyle sınıflanmaktadır:  Yakalama stratejisi:  İ şletme niteli ğ i: problem çözme yetene ğ i, ö ğ renen işletme; geliştirme yerine teknoloji transferi  Amaç: rakip tarafından geliştirilmiş yenili ğ i benimseme / taklit etme  İ şletmenin güçlü yanı: mühendislik ve yönetim yetenekleri  Uygun ortam: artımsal yenili ğ e uygun, yenilik için gereken yetenek ve beceriler kolay tanımlanır ve ulaşılabilir  Sürdürme stratejisi:  İ şletme niteli ğ i: güçlü bilimsel ve teknolojik altyapı  Amaç: rekabeti sürdürme  İ şletmenin güçlü yanı: Ar-Ge  Uygun ortam: yüksek rekabet, de ğ işken teknoloji, hızlı yenilik  İ lerleme stratejisi:  İ şletme niteli ğ i: yenilikte öncü  Amaç: yeni ürünlerin rekabet oluşmadan pazara sürülmesi, yüksek pazar payı yakalama  İ şletmenin güçlü yanı: kapsamlı teknoloji, Ar-Ge, yenilik a ğ ı işbirli ğ i  Uygun ortam: hızlı yenilik de ğ işimi, yüksek pazar belirsizlikleri

Süreçte başarı için gerekli davranışlar Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5149  Başarılı bir yenilik strateji temellidir; ancak standart olacak bir strateji yoktur. Üç etken yüksek önemdedir: 1. İ şletmenin yenilik sistemi içindeki konumu 2. İ şletmenin teknolojik deneyimi /kültürü 3. Açılımlar ve işlevler arasında ö ğ renmeye dayalı sürecin işletmede varlı ğ ı.

Strateji ve yenilik ilişkisi Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Örne ğ in: Yenilik konusunda başarılı pazar odaklı bir strateji şu bileşenlerden oluşur:  Devingen bir müşteri odaklılık stratejisi:  Müşteri gereksinimlerinin belirlenmesi  Yenilikçi çözümler  Kaliteli ürünlerle yüksek müşteri memnuniyeti  Uzun soluklu bakış  Etkili bir örgüt sistemi:  Temel süreçlerin inşası  İ şlevsel takımların çapraz işbirli ğ i  A ğ kurma ve işbirlikleri oluşturma  Güçlü markalar yaratma  Örgütsel ba ğ lılı ğ ı yüksek ve yetenekli çalışanlar:  Vizyon sahibi lider  Yenilik: personel odaklı  Beceri: e ğ itim ve geliştirme  Motivasyon: örgüte ba ğ lılık  Yetkilendirme: süreç odaklı

Ders Projesi: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  TÜB İ TAK 2238 Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’na katılmak üzere TÜB İ TAK 2238Üniversite Düzeyi  İ stekliler: bana yazılı öneri verin: konu, hedef, takım (ad, e- posta)  İ stekli olanların ortak çalışma ve iletişimlerini kolaylaştırmak için altında bir site açtım. Proje önerisi getirenlere erişim hakkı verece ğ im.  Önerilen projeleri ve adresinde bulacaksınız.

Bağlantılar Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  International Research Journal of Engineering Science, Technology and Innovation (IRJESTI) (ISSN )  Son sayısını okuyabilirsiniz Son sayısını okuyabilirsiniz  2013 International Conference on Economic, Business Management and Education Innovation (EBMEI 2013) in Beijing, China in May 22-23, 2013.EBMEI 2013  The Twenty-Second World Business Congress of The International Management Development Association (IMDA):World Business Congress  Ana teması: "Flexibility, Innovation and Adding Value as Drivers of Global Competitiveness: Private and Public Sector Challenges«  Taipei, Taiwan  25 – 29 Haziran, 2013  Düzenleyenler:  National Taipei University, Taiwan  Bureau of Foreign Trade, Ministry of Economic Affairs (Taiwan MICE Advancement Program),  Ministry of Education,  National Science Council,  Taipei City Government,  New Taipei City Government,  Chinese Management Association,  Business Management Consultant Association, ve  International Financial Planning Association.  Önemli İ ngiliz yenilikleri:

Değişim Yönetimi Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD Tunçer II- De ğ işim Yönetimi Teknikleri  Stratejik yönetim  Toplam kalite yönetimi  Kıyaslama, Denekizi (benchmarking)  De ğ işim Mühendisli ğ i, süreç yenileme (process re-engineering)  Örgütü geliştirme  Ö ğ renen örgütler  Amaçlara göre yönetim  Çalışan güçlendirme, kararlara katılım (empowerment)  Örgütsel küçülme (downsizing)  İ nsan kaynakları yönetimi  Zaman yönetimi  Başarım yönetimi  Dış kaynak yönetimi (outsourcing)