TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Mahmut GÖÇER
Advertisements

DİLEK KİPLERİ.
EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
HABER KİPLERİ.
FİİLLERDE KİP.
Hazırlayan: ömer faruk özer.

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
Okul – koş – kitap – bulut
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
EYLEM (FİİL).
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
YAPI BİLGİSİ (Yapım ve Çekim Ekleri)
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
DİLEK KİPLERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Fiiller Nesibe Karadağ
KİPLER 1.Gereklilik Kipi 2.İstek Kipi 3.Dilek-Şart Kipi 4.Emir Kipi
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
DİLEK KİPLERİ MUNİBE CANBAY.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Fiiller (Eylemler).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
FİİLLER (EYLEMLER).
EKLER VE KELİME YAPISI.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Hazırlayan: Mahmut GÖÇER
Sözcük (Kelime) Bilgisi
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KÖKLER EKLER.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
HATIRLAYALIM.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER

KİPLER A) HABER (BİLDİRME) KİPLERİ B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER A) HABER (BİLDİRME) KİPLERİ B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ

B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ TÜRKÇE / Dilek Kipleri B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ Fiile istek, şart, emir, dilek veya gereklilik anlamları katan kiplerdir. Belirgin bir zaman anlamı taşımazlar. Örnekler Haydi biraz çalışalım. (istek) Düzenli çalışsan işin garantiydi. (şart) Koridorlarda koşmayın. (emir) Keşke sen de bizimle gelsen. (dilek) Düzenli beslenmelisin. (gereklilik)

B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ TÜRKÇE / Dilek Kipleri B) DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ Dilek kipleri 4’e ayrılır. 1) Gereklilik Kipi 2) Dilek - Şart Kipi 3) İstek Kipi 4) Emir Kipi

1) Gereklilik Kipi Düzenli çalışmalısın. Dersi dikkatli dinlemelisin. TÜRKÇE / Dilek Kipleri 1) Gereklilik Kipi • Fiilin yapılması, olması gerektiğini anlatan kiplerdir. • Fiil kök veya gövdelerine -meli / -malı eki getirilerek yapılır. Örnekler Düzenli çalışmalısın. Dersi dikkatli dinlemelisin.

Sor- TÜRKÇE / Dilek Kipleri Sor- fiilini gereklilik kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Ben (I.Tekil) Sormalıyım -ım Sen (II.Tekil) Sormalısın -sın O (III.Tekil) Sormalı - Sor- Biz (I.Çoğul) Sormalıyız -ız Siz (II.Çoğul) Sormalısınız -sınız Onlar (III.Çoğul) Sormalılar -lar

2) Dilek-Şart Kipi Dayımlara yarın gitsek. (dilek) TÜRKÇE / Dilek Kiplerİ 2) Dilek-Şart Kipi • Bu kipte fiil bir dilek veya şart bildirir. • Fiil kök veya gövdelerine -se/-sa eki getirilerek yapılır. Örnekler Dayımlara yarın gitsek. (dilek) Çalışsan başaracaksın. (şart)

Gör- TÜRKÇE / Dilek Kipleri Gör- fiilini dilek-şart kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Ben (I.Tekil) Görsem -m Sen (II.Tekil) Görsen -n O (III.Tekil) Görse - Gör- Biz (I.Çoğul) Görsek -k Siz (II.Çoğul) Görseniz -niz Onlar (III.Çoğul) Görseler -ler

3) İstek Kipi Köye birlikte gidelim. Ben de sizinle geleyim. TÜRKÇE / Dilek Kipleri 3) İstek Kipi • Bu kipte fiilin yapılmasının istendiği bildirilir. • Fiil kök veya gövdelerine -e/-a eki getirilerek yapılır. Örnekler Köye birlikte gidelim. Ben de sizinle geleyim.

Bil- TÜRKÇE / Dilek Kipleri Bil- fiilini istek kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Ben (I.Tekil) Bileyim -im Sen (II.Tekil) Bilesin -sin O (III.Tekil) Bile - Bil- Biz (I.Çoğul) Bilelim -lim Siz (II.Çoğul) Bilesiniz -siniz Onlar (III.Çoğul) Bileler -ler

4) Emir Kipi Koridorlarda koşma. Sağa dön, aşağı bak, orada. TÜRKÇE / Dilek Kipleri 4) Emir Kipi • Bu kipte fiilin yapılması emir biçiminde bildirilir. • Bu kipin özel bir eki ve 1. kişiye göre çekimi yoktur. Örnekler Koridorlarda koşma. Sağa dön, aşağı bak, orada.

Koş- TÜRKÇE / Dilek Kipleri Koş- fiilini emir kipinde farklı kişilere göre çekimleyelim. Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Ben (I.Tekil) - - Sen (II.Tekil) Koş - O (III.Tekil) Koşsun -sun Koş- Biz (I.Çoğul) - - Siz (II.Çoğul) Koşun/Koşunuz -un/unuz Onlar (III.Çoğul) Koşsunlar -sunlar

DİLEK KİPLERİ 1) Gereklilik Kipi 2) Dilek - Şart Kipi 3) İstek Kipi TÜRKÇE / Dilek Kipleri DİLEK KİPLERİ 1) Gereklilik Kipi 2) Dilek - Şart Kipi 3) İstek Kipi 4) Emir Kipi