İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAYISAL MODÜLASYON Bir haberleşme sisteminde iki veya daha fazla nokta arasında dijital olarak modüle edilen analog sinyallerin iletimidir. Analog sisteme.
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Sayısal Haberleşme Sistemleri
Hazırlayan: Temel YAVUZ
Sinan Doğan, Esra Beyoğlu
(Radio Detection and Ranging)
İleri Sayısal Haberleşme
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
KIZILÖTESİ (INFRARED) ve KIZILÖTESİ ALGILAYICILAR
L Bandı Döngü Tipi EDFA’da Çekirdek Sinyal Enjeksiyonu ile Optik Anahtarlama Ahmet ALTUNCU Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik.
DIGITAL VIDEO BROADCAST ING – TERRESTRİAL
FİLTRE TASARIMI Gİzem kahya 2013.
Hakan Doğan, Hakan Ali Çırpan, Erdal Panayırcı
İletişim Lab. Deney 3 Genlik Modülasyonu
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
TELSİZ HABERLEŞME SİSTEMİ ALTYAPI DEĞERLENDİRME VE DURUM TESPİTİ
Geliştirilmiş Fırsatçı İletişim
5 Gamma Dağılımı Gamma dağılımının yoğunluk fonksiyonu şöyledir.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
PSD Tekniği Kullanımının OFDMA Tabanlı Bilişsel Telsiz Ağlarda Boşluk Algılamadaki Uygunluğu Aslı Birol1, Sultan Aldırmaz1, İbrahim Demirdöğen2, Hüseyin.
Doç.Dr. İbrahim ALTUNBAŞ Prof.Dr. M. Ertuğrul ÇELEBİ
KORAY SÜRMELİ EREN AKKAYA RİFAT KISACIK
(Radio Frequency Identification) (Radyo Frekansları ile Tanımlama)
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
HABTEKUS’09 Yıldız Teknik Üniversitesi, Aralık 2009
Bölüm 3: Sayısal Türev BirinciTürev: Bir f(x) fonksiyonunun [a,b] tanım aralığında bir x noktasındaki türevi, Limit ifadesiyle tanımlanır. Eğer f(x)’in.
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
KABLOSUZ KANALALRIN KAPASİTESİ
Ahmed F. A. Elajez (Fatih Üniversitesi)
İleri Sayısal Haberleşme
İşbirlikli İletişim için Birleşik en İyi Anten ve Röle Seçimi
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
Yeşil Teknoloji Çevreci bir Yaklaşım Onur T. KUTLU Habtekus’09
Sayısal Taşıyıcı Modülasyonu
Tabanbanttan Sayısal İletim
Sayısal Haberleşme Prof. Dr
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
En İyi Röle İle İşbirlikli İletişim Ve Uzay Zaman Kodlaması ile Karşılaştırılması Büşra YÜKSEL, Özgür ORUÇ ve Ümit AYGÖLÜ İstanbul Teknik Üniversitesi.
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
Simetrik Altıgen Dikevre Genlik Modülasyonlu OFDMA Sistemi Performansı
Tabanbant İşaretlerinin Sezilmesi
Turkcell Iletisim Hizmetleri Corporate Communications Ekim 2008 HABTEKUS 2008 Çok-girdili Çok-çıktılı Sistemlerde Konum Belirleme Tekniği Güneş Karabulut-Kurt,
Gökçen ÖZDEMİR Necmi TAŞPINAR
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Ahmet F. Coskun Oğuz Kucur2 Elektronik Mühendisliği Bölümü
İTÜ Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı (THAL) SIU 2015, Malatya BAŞLIK ………… BAŞLIK DEVAMI…. DEVAMI…. YAZAR 1, YAZAR 2, …. E-POSTA: {yazar1,
BOOLEAN MATEMATİĞİ.
İşaretler ve Sistemler Sistemlerin Tanımlanması
AĞ TEMELLERİ BÖLÜM 2 – AĞ TÜRLERİ
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
Karşılaştırıcı ve Aritmetik İşlem Devreleri
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri
ÖĞR.GÖR. ALİ OSMAN GÖKCAN
İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır / 50.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERKEZİ DAĞILIM ÖLÇÜTLERİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT Verici Anten Seçimi ve Seçici Birleştirme Uygulanan Çok Antenli Röleli Sistemin Hata Performansı İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT

İçerik Giriş Anten Çeşitlemesi Verici Anten Seçimi Sistem Modeli Uçtan Uca SNR’a ilişkin Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu Simge Hata Olasılığı (SER) İfadesi Sayısal Sonuçlar Sonuçlar

Giriş İşbirlikli haberleşme, telsiz haberleşme birimlerinin birbirleriyle yardımlaşarak haberleştikleri, genel sistemin hata performansını kaynaktan hedefe doğrudan iletime göre arttıran bir tekniktir. Birimler arası iletimde çok girişli çok çıkışlı (MIMO) yapıların kullanılması işbirlikli sistemin performansını daha da arttırır. Çalışmamızda işbirliği ile birlikte verici anten seçimi (TAS) ve seçici birleştirme (SC) yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Vericide TAS ve alıcıda SC yönteminin uygulanması daha az radyo verici/alıcı (RF) devresiyle hedeflenen çeşitleme derecesine ulaşılmasını sağlamakta ve karmaşıklığı azaltmaktadır.

Anten Çeşitlemesi Alıcı Anten Çeşitlemesi Verici Anten Çeşitlemesi En Büyük Oranlı Birleştirme (MRC) Eşit Kazançlı Birleştirme (EGC) Alıcı Anten Seçimi (RAS) Seçici Birleştirme (SC) Genelleştirilmiş Seçici Birleştirme (GSC) Verici Anten Çeşitlemesi Uzay Zaman Blok Kodlama (STBC) Uzay Zaman Kafes Kodlama (STTC) Verici Anten Seçimi (TAS)

Verici Anten Seçimi Anlık SNR değerini en büyük yapan verici/alıcı anten çifti seçilir. SNR kestiriminden sonra kaynaktan hedefe veri iletimine başlamadan önce seçilecek verici antene ilişkin bilgi geribesleme kanalı üzerinden kaynağa iletilmelidir.

Sistem Modeli Röle Hedef Kaynak İşbirlikli Çeşitleme Sistemi

Sistem Modeli İlgili anten seçimleri yapıldıktan sonra ilk zaman aralığında kaynak iletim yaparken röle ve hedefte alınan işaretler aşağıdaki gibidir: S-R ve S-D bağlantılarına etki eden sönümleme katsayılarının modül kareleri aşağıdaki gibidir:

Sistem Modeli α röledeki ölçekleme katsayısı olmak üzere ikinci zaman aralığında röle iletim yaparken hedefte elde edilen işaret aşağıdaki gibidir: R-D bağlantısına etki eden sönümleme katsayısının modül karesi aşağıdaki gibidir:

Sistem Modeli Bahsedilen seçimler uygulandığında birimler arası bağlantılar için elde edilen anlık SNR’lar aşağıdaki gibi olmaktadır: Röleden hedefe iletilen işarette S-R yolundan aktarılan gürültü bileşeni de hesaba katıldığında elde edilen toplam gürültü bileşeninin varyansı aşağıdaki gibidir:

Sistem Modeli Hedefte alınan işarete ilişkin karar aşağıdaki z metriği kullanılarak verilir: Bu durumda anlık uçtan uca SNR aşağıdaki gibi olmaktadır:

Uçtan Uca SNR’a ilişkin Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu

M-PSK Simge Hata Olasılığı (SER) İfadesi

Sayısal Sonuçlar Çeşitli ND Değerleri için BER karşılaştırması , ve )

Sayısal Sonuçlar Çeşitli ND ve NR değerleri için BER karşılaştırması

Sayısal Sonuçlar Çeşitli NR Değerleri için BER karşılaştırması

Sayısal Sonuçlar Çeşitli ND ve NR değerleri için BER karşılaştırması

Sayısal Sonuçlar Çeşitli ND ve NR değerleri için simetrik kanal kabulüyle BER karşılaştırması

Sonuçlar Ele alınan sistemin anlık uçtan uca SNR’ına ilişkin olasılık yoğunluk fonksiyonu elde edilmiştir. Tüm sisteme ilişkin tam simge hata olasılığı ifadesi elde edilmiştir. Hedefteki ve/veya röledeki anten sayılarının arttırılmasıyla hata performansının iyileştirilebildiği gösterilmiştir. Analitik yöntemlerle elde edilen sonuçlar ve simülasyon sonuçları birbirleriyle uyumludur. Elde ettiğimiz sonuçlar bir telsiz haberleşme sisteminin performansının, mevcut konfigürasyonu değiştirmeden röle birimi eklenerek düşük bir maliyetle arttırılmasına yönelik kullanılabilir.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

EK-Gözlenen Çeşitleme Dereceleri İdeal durum BPSK 1x1x1 2 1.82 1.98 1x1x2 3 2.96 1x1x3 4 3.92 1x2x1 2.94 1x2x2 3.93 1x2x3 5 4.90 1x3x1 1x3x2 1x3x3 6 5.86 civarında inceleme yapılmıştır.