TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN METİNLERİ TANIMA VE GRUPLANDIRMA
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
Yaratıcı Yazarlık Hafta VI
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Öykü ( Hikaye ).
Göstermeye Bağlı Edebi Metinler (TİYATRO)
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
FABL (ÖYKÜNCE).
MASAL.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
GARİP AKIMI (I. YENİ).
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
Şinasi Şair Evlenmesi.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HABER YAZILARI.
Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TİYATRO Yunanca theatron dan doğmuştur. Önceleri oyunun sergilendiği yer anlamına gelirken, daha sonra oynanan oyun olarak kullanılmıştır. Diğer edebiyat.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
TİYATRO.
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
GÖSTERMEYE BAĞLI DÜZYAZI TÜRLERİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
SABRİ ESAT SİYAVUŞGİL.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
NEDİR TİYATRO?.
GÖSTERMEYE BAĞLI METİNLER TİYATRO (OYUN)
Servet-İ fünun edebİyatI
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
1. Seyirlik yer antik tiyatro Tiyatro sözcüğü Yunanca'da "seyirlik yeri" anlamına gelen "theatron"dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki "teatro" sözcüğünden.
FABL NEDİR ?. FABL NEDİR  Bir tür küçük öyküdür.  Olaya dayalı bir anlatımı vardır.  Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında.
Fabl metinleri.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren, kısa manzum öykülerdir. Dünyanın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba'dır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklardan oluşur. Fabllar nazım ya da nesir biçiminde yazılır. Kişileştirme ve konuşturma sanatları üzerine kurulmuştur. Fablın sonunda veya başında her zaman bir ahlâk dersi verilir.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) ASLAN İLE FARE Herkese saygı göstermeli elden geldikçe. Umulmadık kimselerden fayda görür insan. (…) Pençesi dibinde bir aslanın, Dalgınlıkla bir fare çıkıverdi. Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın, Fareye dokunmayıp bir büyüklük gösterdi. Bay fare koştu; dişiyle aslanın ağını, Öyle bir kemirdi ki ağ söküldü nihayet. Sabırla zamanın yaptığını; Ne kuvvet yapabilir, ne şiddet.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Yaşamdaki gülünç olayları konu edinen küçük öykülerdir. Örnek: Nasrettin Hoca fıkraları, Bektaşi fıkraları vb.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Bir tür küçük öyküdür. Olaya dayalı bir anlatımı vardır. Yaşamdaki gülünç olaylar ve soyut konular işlenir. İnsanlar arasındaki çatışmalar konu edilir. Olaylar bizi güldürürken eğitir.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Olmuş ya da olması mümkün olayların, gerçeğe uygun bir şekilde sahnede canlandırılmasıdır. Tiyatro eserlerinde oyunun temeli konuşmaya dayanır. Tiyatro eseri, okunmak için değil oynanmak için yazılır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Türk kültürünün ürünü olduğu için geleneksel Türk tiyatrosu adı verilen tiyatro türleri: Karagöz, orta oyunu, meddah ve köy seyirlik oyunlarıdır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Türk edebiyatında ilk tiyatro eseri Tanzimat Dönem’inde Batı etkisiyle yazılmıştır. İlk tiyatro eseri, Şinasi'nin "Şair Evlenmesi" adlı oyunudur.

Modern tiyatro eserleri konularına göre üçe ayrılır. TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Modern tiyatro eserleri konularına göre üçe ayrılır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Trajedi Konusunu tarih ve mitolojiden alır. Amaç acıklı olayları sahnede göstererek izleyicide ibret ve acıma duygusu uyandırmaktır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Komedi Bireylerin ve toplumun gülünç ve aksayan yönlerini sahnede canlandıran tiyatro oyunudur. Komedide güldürürken düşündürmek amaçlanır.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro) Dram Komedi ve trajedinin birleşiminden oluşmuş gibidir. Konular günlük hayattan seçilir.

TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)