Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SPSS ile Araştırma Bulgularını Analiz Etme ve Yorumlama
Advertisements

Kİ-KARE TESTİ (CHI-SQUARE TEST)
POWER ANALİZİ.
-ÇAPRAZ TABLOLAR -İKİ DEĞİŞKENLİ ANALİZ -ANALİZE BAŞKA BİR DEĞİŞKEN EKLEMEK -ÖRNEKLEM SEÇİMİ -HEDEFLENMİŞ ÖRNEKLEM SEÇİMİ -RASGELE ÖRNEKLEM SEÇİMİ.
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Chapter Seventeen 11. HAFTA.
BAĞIMSIZ GRUPLARDA İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ
THY SPSS UYGULAMASI 1.SORU:Kİ-KARE ANALİZİ
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
ANOVA.
BÖLÜM 7 : SAYIMLA ELDE EDİLEN SINIFLANMIŞ VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 9. Ders.
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
THY Uygulaması Araştırması
Kİ-KARE DAĞILIMI VE TESTİ
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Yrd. Doç. Dr. Hamit ACEMOĞLU
İki Değişkenli Tablo ve Grafikler
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
İstatistik-3 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
Kİ-KARE TESTİ.
Non Parametrik Hipotez Testleri
Maliye’de SPSS Uygulamaları
SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan
Maliye’de SPSS Uygulamaları
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
Örnek: Kalple ilgili bir çalışmada 25 yaşındaki 24 erkek ve 40 yaşındaki 30 erkeğin sistolik kan basınçları ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre 0.05.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Numerik Veri İki Bağımlı Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Numerik Veri İki Bağımsız Grup
Parametrik Olmayan İstatistik
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
VARYANS VE KOVARYANS ANALİZLERİ
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
t-STUDENT VE Kİ-KARE TESTİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik Testi

Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-kare bağımsızlık testi iki veya daha fazla değişken grubu arasında ilişki bulunup bulunmadığını incelemek için kullanılır. Yani değişkenler arasında bağımsızlık olup olmadığı araştırılır. H0 : Değişkenler birbirinden bağımsızdır. X2(hesaplanan)> X2(beklenen) ise H0 red edilir. Tersi durumda kabul edilir.

Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-kare bağımsızlık testinin uygulanabilmesi için gözlem sonuçlarının sınıflandırılmış veya gruplandırılmış bileşik seriler şeklinde gösterilmesi gerekir. Bu gösterim değişkenlerin sınıflarının yer aldığı satır ve sütunlardan oluşan tablodur.

Ki-Kare Bağımsızlık Testi Bu şekilde çapraz sınıflandırma, herhangi bir sıradaki elemanla, sütundaki eleman arasındaki ilişkinin (bağımlılığı yada bağımsızlığın) incelenmesi amacıyla yapılır. Bunun için her sıra ve satırdaki elemanlara ait beklenen ve gözlenen frekansların karşılaştırılması gerekir.

Örnek Uygulama İki farklı öğretim tekniğinin uygulandığı araştırma gruplarına bir açık uçlu soru sorulmuştur. Sorulan sorunun doğru cevabı 4 basamakta değerlendirilmiştir. 1. Basamağa kadar doğru cevaplayan öğrenci sayısı 2. Basamağa kadar doğru cevaplayan öğrenci sayısı 3. Basamağa kadar doğru cevaplayan öğrenci sayısı 4. Basamağa kadar doğru cevaplayan öğrenci sayısı Araştırma sorusu; A ve B teknikleri ile öğretim alan öğrencilerin soruya verdikleri cevaplar arasında bir ilişki var mıdır? Şeklinde olsun.

Örnek Uygulama Veriler SPSS’ girilirken önce satırda yer alacak bağımsız değişkenler girilir (örneğin teknikler). Sütunda yer alan değişkenler (örneğin basamaklar) ve sonrada bu değerlere ait frekanslar girilir. Örnek veri girişi aşağıda verilmiştir.

“Satır” isimli sütundaki 1: A öğretim tekniği 2: B öğretim tekniği “sütun” daki 1, 2, 3 ve 4 soruya verilen cevapların basamaklarını (ait olduğu kategoriyi) göstermektedir.

Veriler SPSS’e yukarıdaki gibi girildikten sonra öncelikle verilerin frekans olarak algılanabilmesi için SPSS ekranında Data Weight Cases menüsüne girilerek verilerin frekans olarak tanımlanması yapılır (Ki-Kare Uyumluluk testinde anlatıldığı gibi). Daha sonra ki-kare bağımsızlık testi yamak için aşağıdaki komutlar takip edilir.

Yandaki şekilde gösterilen komutlar takip edildiğinde aşağıda verilen Crosstabs diyolog penceresi açılır.

Yandaki şekilde gösterildiği gibi satır ve sütunlarda gösterilecek değişkenler atanır. Sonra Statistics işaretlendiğinde istatistikler diyalog penceresi açılır.

Yandaki şekilde gösterilen Crosstabs: Statistics penceresinde Chi-square (Ki-Kare) işaretlenir. Continue seçilir ve Crosstabs ekranına dönülür. OK seçilir işlem tamamlanır.

Ki-Kare bağımsızlık testi çıktılarının yorumlanması

Tablo 2 deki hesaplanan Χ2 (Pearson Chi-Square) değeri beklenen değerden(ki kare tablosundan serbestlik derecesi ve alfa değeri (0,001 veya 0,05) ne göre bulunan beklenen değere göre daha küçük olduğu görülmektedir. Χ2=2,314 (gözlenen) Χ2(sd=3, α=0,001)=10,64 (beklenen)

Tablo 2 deki P değeri (Asymp. Sig Tablo 2 deki P değeri (Asymp. Sig.=0,505) 0,05 den büyük olduğundan anlamlı bir ilişki yoktur. Yani A ve B teknikleri ile öğretim alan öğrencilerin soruya verdikleri cevaplar birbirinden bağımsızdır. Uygulanan öğretim teknikleri ve soruya verilen cevaplar arasında bir ilişki yoktur.