YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

SÜRELİ METİN OKUMA İbrahim KURT
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
YAZIM KURALLARI.
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sözcüklerin Doğru Yazılışı
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Soru işareti ?.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
‘’de’’nin Yazımı.
YAZIM KURALLARI.
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
YAZIM KURALLARI.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
HATALARIMIZ ve SONUÇLARI
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
=>YAZIM KURALLARI<=
YAZIM KURALLARI.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

Soru 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır Soru 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Son günlerde zamlar arka arkaya gelmeye başladı. B) Onunla görüşmeyeli aylar oldu. C) Deve kuşu gibi başını kuma sokuyor. D) Senin bundan haberin var mıki?  

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,-Mİ’NİN YAZIMI YANLIŞTIR.

Soru 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur Soru 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? A) O zaman onbir yaşındaydım. B) Sanmayınki o bu konuda bilgisiz. C) Bizide beraberinde götürmek istedi. D) Bizimle gelmeyeceğini babama söylemiş.

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,DİĞERLERİNDE YAZIM YANLIŞI VARKEN D SEÇENEĞİNDE YOKTUR.

Soru 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bitişik yazılması gereken “-da (-de)” ayrı yazılmıştır? A) Diğer arkadaşlar da benimle aynı görüşteydi. B) Davranışları da sözleri gibi tutarlı değildi. C) Yüzün de her zamankinden farklı bir tebessüm vardı. D) Poşetin içine diğerlerini de koyalım.

CEVAP C SEÇENEĞİDİR,DE EKİ YANLIŞ YAZILMIŞTIR.

Soru 4. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır? A) Bu dergi, TÜBİTAK’ın desteğiyle çıkıyor. B) Kırtasiyemizde UNICEF’in hazırlattığı kartlar da var. C) Teknisyen olan kardeşim, MTA’da çalışıyor. D) İTÜ’nin bahar şenlikleri çok görkemliydi.  

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,İTÜ’NİN DEĞİL İTÜ’NÜN OLMASI GEREKİR.

Soru 5. Sende git, sende unut, kimler unutmadıki… Bu dizede kaç yazım yanlışı yapılmıştır? A) 1     B) 2     C) 3     D) 4  

CEVAP C SEÇENEĞİDİR,3 TANE YAZIMYANLIŞI VARDIR.

Soru 6. Aşağıdakilerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır Soru 6. Aşağıdakilerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır? A) Bu konuyu A’dan Z’ye hepimize öğretmişti. B) 1980′li yılların en önemli gazetecisiydi. C) Sınavda, Türkçe’den zor soru gelmedi. D) Biz, daha çok Fatih’ler yetiştireceğiz, dedi.

CEVAP C SEÇENEĞİDİR, KESME İŞARETİ YANLIŞ KULLANILMIŞTIR.

Soru 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımı yanlıştır Soru 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımı yanlıştır? A) Barajdaki su seviyesi düşmeye başlamış. B) Sınıftakiler oldukça korkmuşlardı bu durumdan. C) Bilmemki bu parayı kimden bulsak. D) Bize çok kızmış, ne ki biraz gecikmişiz.

CEVAP C SEÇENEĞİDİR,Kİ AYRI YAZILACAKTIR.

Soru 8. Dergi, yasa, yapıt, gazete adlarının her sözcüğü büyük harfle başlar. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uymayan bir kullanım vardır? A) 1950 yılında yayın hayatına başlayan Hisar adlı dergi, uzun yıllar varlığını sürdürmüştür. B) Cengiz Atmatov’un Cemile adlı hikayesi, birçok ödül almıştır. C) Edebiyat ve Eleştiri’nin bütün sayılarını aldım. D) Meclis, Türk Ceza kanununda değişiklikler yaptı.  

CEVAP C SEÇENEĞİDİR,YANLIŞ YAZILMIŞLARDIR.

Soru 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır Soru 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Onlarla öğleden sonra Harput’ta buluşacağız. B) Öğretmenimiz Ömer Bey, Çanakkaleliymiş. C) Durumu Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazıyla bildirdik. D) Birinci Dünya savaşında birçok kayıp vermiştik.

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,…savaş… DERKEN S HARFİ BÜYÜK YAZILIR.

Soru 10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır Soru 10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin. B) Buymuş oyun, gerisi yanlız çelik çomakmış. C) Gönlümü put sanıp da kıran kim? D) Ateşten zehrini tattım bu okun.

CEVAP B SEÇENEĞİDİR, ÇÜNKÜ YALNIZ YALNIZ OLACAKTIR.

Soru 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik eylemlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Kurallara uymayanları öğretmen ikaz etti. B) Sanık, bütün suçlamaları reddetti. C) Ödevlerini hazırlarken sana yardım ederim. D) Bu kadar aceleci olma, birazcık sabır et.

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,BİRLEŞİK EYLEM YANLIŞ YAZILMIŞTIR.