PEMBE İNCİLİ KAPTAN "Muhsin Çelebi, çekinmeden, sıkılmadan, ezilip büzülmeden, gayet tabii bir hareketle kendine gösterilen şilteye oturdu. Sadrazam,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
Sözcükte anlam-.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SIFATLAR ÖN AD.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
A) şair , şiirde sevgiyi güzel tasvir etmiş .
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
türkçe performans ödevi
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
CÜMLEDE ANLAM.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
YAPI BİLGİSİ.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKTE ANLAM.
SES BİLGİSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Sözcükte anlam sorular.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
Sözcükte Anlam Sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
SIFATLAR.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Sunum transkripti:

PEMBE İNCİLİ KAPTAN "Muhsin Çelebi, çekinmeden, sıkılmadan, ezilip büzülmeden, gayet tabii bir hareketle kendine gösterilen şilteye oturdu. Sadrazam, halâ ellerinde tuttuğu kıvrık kâğıtlara bakarak içinden:" Ne biçim adam? Acaba deli mi?" diyordu. Hâlbuki... Hayır. Bu çelebi gayet akıllı bir insandı! Merde, namerde muhtaç olmayacak kadar bir serveti vardı. Çamlıca ormanının arkasındaki büyük mandıra ile büyük çiftliğini işletir, namusuyla yaşar, kimseye eyvallah etmezdi. Fukaraya, gariplere bakar, sofrasında hiç misafir eksik olmazdı. Din ve millet aşkını kalbinde duyanlardandı. Devletinin büyüklüğünü, kutsîliğini anlardı. Ömer Seyfettin Pembe İncili Kaftan (İlk dört soruya parçaya göre cevaplayınız) 1. Sadrazam, Muhsin Çelebi'ye bakınca onun hakkında aşağıdakilerden hangisin düşünmek*tedir? A) Şehrin önde gelen âlimlerinden sanmıştır. B) Onun bir dilenci olduğunu sanmıştır. C) Muhsin Çelebi'nin servet sahibi biri olduğu*nu düşünmüştür. D) Onun ne olduğunun anlaşılması zor bir insan olduğunu düşünmüştür.

1.D Çünkü : paragraf ta yazdığı gibi onun nasıl bir adam oluğunu merak etmiştir

2. Aşağıdakilerden hangisi Muhsin Çelebi için söylenebilir? A) Fakirleri küçük görür. B) Yardımseverdir. C) Kötümserdir. D) Bencildir.

2 :B Çünkü : Muhsin bey fukaralara hep sofrasına davet edermiş bu yönden şıkımızın b olduğunu anlıyoruz.

3. Muhsin Çelebi'nin gerçekte parasal durumu nasıldır 3. Muhsin Çelebi'nin gerçekte parasal durumu nasıldır? A) Fakir bir insandır. B) Şehrin en zenginidir. C) Kendine yetecek miktarda parası vardır. D) Sıkıntı çekmektedir.

3 : C Çünkü : kendine yetecek kadar parasını olup kimseye muhtaç kalmadını anlıyoruz

4. Aşağıdakilerden hangisini Muhsin Çelebi yapmaz 4. Aşağıdakilerden hangisini Muhsin Çelebi yapmaz? A) Vatanını ve milletini sever. B) Fakir ve fukarayı besler C) İnsanlar arasında ayrım yapardı D) Sofrasında misafir eksik olmaz.

4 : C Çünkü : Muhsin bey insanları ayırmaz ve herkese yardım eder

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime yoktur 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime yoktur? A) Suratını bir karış asmıştı. B) Boş yere yalan atıyordu. C) Sıcak bir gülümsemeyle karşıladı bizi. D) Bilgisi olmadığı yerde susuyordu.

5 :D Çünkü : bütün şıklara bakarsak üç şıkta mecaz anlam vardı d şıkkında yoktu o yüzden cevap d

6. Aşağıda verilen deyim ve açıklamasından hangisi yanlıştır 6. Aşağıda verilen deyim ve açıklamasından hangisi yanlıştır? A) Gözleri kamaşmak-Hayran olmak B) Bitap düşmek-Yorulmak C) Yüz akıyla çıkmak-İşte fazla başarılı olamamak D) Alnı açık olmak-Verilemeyecek hesabı olmamak

6:C Çünkü :bazı şıklar doru ama c şıkkı yanlıştı

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çevresi 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çevresi*ne yararlı olamama" anlamında bir atasözü vardır? A) Besle kargayı oysun gözünü. B) Mum dibine ışık vermez. C) Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. D) Bugünün işini yarına bırakma.

7 :B Çünkü : ata sözlerinde birincisi kendine ikincisi etrafına üçüncü karşıda için dördüncü bir işi belirtir cevap b

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime yoktur 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime yoktur? A) Rahat tavırlarıyla çevresine güven veriyordu. B) Komedi en çok sevdiğim tiyatro türüdür. C) Notaları bilen çok rahat müzik aleti çalar. D) Şiire gönül verenleri bir araya topladı.

8: A Çünkü : hepsinde var ama a da yok

9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisinin anlamdaşı yoktur? A) Çevremizdeki yoksul insanlara yardım etmeliyiz. B) Hiçbir gerçek, sonsuza kadar gizli kalamaz. C) Bakışlarıyla etrafı süzüyordu. D) Kendisinin birden değiştiğini söylüyordu.

9 :D Çünkü: değiştiğinin anlam daşı yoktur.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır? A) Köyde fırtına öncesi sessizlik yaşanıyordu. B) Eserlerinde eski ile yeniyi iç içe yaşatıyordu. C) Arkadaşlarına için için dert yanıyordu. D) Düşüncelerimi size söyleyip söylemediğini bilmiyorum.

10 :B Çünkü: b de zıtları kullanılmıştır

11. I. Bütün hayalleri suya düştü. II 11. I. Bütün hayalleri suya düştü. II. Koşarken ayağı taşa takılınca yere düştü. III. Bu hafta domates fiyatları düştü. IV. Yıllardır aradığı kitabın peşine düştü. "Düşmek" kelimesi yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır? A) I B) II C) III D) IV

11:D Çünkü : 1 hayalleri gerçekleşmemesi 2 gerçek anlamda düşmek 3 fiyatlar inmek dört aramak cevap d

12. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır 12. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır? A) Uzak-Yakın B) İnce-Kalın C) Yalan-Yanlış D) Alt-Üst

12 :C Çünkü :diğerleri zıt anlamlı c eş sözlü

13. "Açmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamının dışında kullanıl*mıştır? A) Kapıyı açınca karşımda ablamı gördüm. B) Köy kahvesi sabaha kadar açıktı. C) Çevresindekilere açık sözler sarf ediyordu. D) Burada marketler gece açılmaz.

13 :C Çünkü :c şıkkında gerçek anlam var

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yoktur 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yoktur? A) Balıkçı derya kuzusu bunlar diyordu. B) Çevremizi temiz tutmak insanlık görevidir. C) Sarı kanaryalar şampiyonluğa hazırlanıyor. D) Sihirli kutu daha çok çocuklara hitap ediyor.

14 :B Çünkü :a,c ve d dolaylama vardır b de yoktur

15. "Söylediği son sözlerle ortam bir anda buz kesti 15. "Söylediği son sözlerle ortam bir anda buz kesti." cümlesindeki hangi kelime mecaz an*lamda kullanılmıştır? A) Sözler B) Kesti C)An D)Ortam

15 :B Çünkü :kesti kelimesi mecaz anlamlıdır