Şâir Nâbi’yi ağlatan şiir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ
ALLAH RASULÜNE SALAVAT
Bir süre önce, başka bir kadınla çıkmaya başladım ve bu aslında
ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
SEYYİD SALİH ÖZCAN HOCAMIZ, BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ’NİN EN ÇOK SEVDİĞİ,
Fıkıh Beden ve çevre temizliği
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
Zaman Bırakır Seni Avuçlarıma Ben ne çabuk sen oldum, sarardı mevsimin tenindeki dokunuşu, Yağmurlarda üşüdüm, bekledim seni ey sevdiğim, Hasretine.
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
Recep ayının 27. gecesi Mîrâc Gecesi’dir. Mîrâc, merdiven demektir. Resûlullahın göklere çıkarıldığı, bilinmeyen yerlere götürüldüğü gecedir. İslâm âlimleri.
AH YÜREĞİMİN SEGAH MAKAMI Ah be sevdalım Ah be belalım Ah Yüreğimin segah makamı! Yazlarım üşüyor yoksun! Kaçıncı koyduğum işaret takvimlere? Kaç sonbaharı.
Rahmet ve bereket ayı Ramazan yeniden ufkumuzda. Bilindiği gibi bazı mübarek ay, gün ve gecelere ait bir kısım faziletlerden bahsedilmiştir. Mesela, Kur'ân'ın.
1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat.
HASED-GIYBET.
Kıl Beni Ey Namaz !.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MEVLİD KANDİLİNİZİ TEBRİK EDERİZ MEVLİD KANDİLİNİZİ TEBRİK EDERİZ MÜSTECÂB DUALARINIZI İSTİRHAM EDERİZ EFENDİM MÜSTECÂB DUALARINIZI İSTİRHAM EDERİZ EFENDİM.
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
ÖYLE BİRİNİ SEVİN Kİ.
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
OTUZİKİ FARZ Mustafa Teke.
OTUZİKİ FARZ Salim SELVİ.
Hazırlayan: Kenan Nemli 6/B 247
İstİkrarlI olmak.
Ali Barsal 5N 1K Anne ne çok soru soruyorsun aklım karıştı ya…
Sarı Yumak ile Kara Yumak arkadaş olmuşlardı
EDEBİYAT BİLGİ VE TEORİLERİ II VİZE ÖDEVİ İRSAL-İ MESEL
ÖFKE VE ÖN YARGI Birbirlerini çok seven, fakir oldukları kadar kimsesiz bir çift yaşardı.
ŞEHİDİM BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN,ÜSTÜNDEKİ KANDIR.
FARKINDA MISIN? ''Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz, iyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeğe çalışırsınız.. Çünkü Allah’a inanıyorsunuz.”
DEMLİDİR SEVDAM MARVAN OĞUZ
KELİME-İ ŞAHADET.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
GiTTiĞiN YeR.
YA KİMSEYE GÜVENEMESEYDİK
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
Bir seher vakti, Gezerken sanal alemde, “Arayı arayı bulsam izini, İzinin tozuna sürsem yüzümü, Hak nasib eylese görsem yüzünü, Ya Muhammed Canım arzular.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
EN SEVGİLİYE.
Yaşanmış Din Dersi Diyalogları
Namazın Şartları.
SEVDALILARIN.
Semaya Açık Namazgâhlar. Allah’a bağlılık nasıl kişinin iç dünyasıyla sınırlandırılamazsa, ibadetlerin de, sadece cami, mescit ve ev gibi kapalı mekânlarla.
EZAN . ..
RASÛLÜLLAH’TA SABIR.
Namazın Farzları . ..
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
IV.ÜNİTE HADİS ÇEŞİTLERİ.
KIRMIZI FİL NEREDE ?.
 Nûmân bin Beşîr - radıyallâhu anhümâ- şöyle anlatır:
Hz. Peygamberin Selâmı Dini Hikayeler serisi 2.
Okuma Metni 4 (Güneş’in Uyuduğu Yer) MEB Türkçe Ders Kitabı 1 Erhan KESKİN.
CAMİYİ TANIYALIM.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Sabah yepyeni bir başlangıçtır Biz, sabah vaktine aydınlığın doğmasıyla birlikte yeni ve aydın bir güne kavuşma neş’esi içinde girer, biz de böyle bir.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
L İ DER E Ğİ T İ M KÜLTÜR VE SANAT GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN B İ LG İ YARIŞMASINA HOŞ GELD İ N İ Z.
Pir Sultan Abdal.
MEVLİD KANDİLİNİZİ TEBRİK EDERİZ
ALLAH RASULÜNE SALAVAT
PEYGAMBERIMIZIN DEVAMLı IBADETLERI HZ. AIŞE, O'NUN MUTAT GECELERINDEN BIRINI TAVSIF EDERKEN "... O, GECENIN EVVELINDE UYUR, SON SAFHALARıNDA IBADETE KALKARDı.
ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…
TEFEKKÜR يَتَفَكَّرُونَ أَفَلاَ تَذَكَّرُونَ. “HERHANGİ BİR MESELE HAKKINDA DÜŞÜNME, ZİHNİ YORMA, DERİN DÜŞÜNME VE İŞİN ŞUURUNA VARMA.”
A LL A H R ASULÜNE SALAVAT "Allah ve melekleri Peygamber'e hep salât ederler. Ey iman edenler! Siz de O'na çokça salât edin ve tam bir içtenlikle selâm.
Sunum transkripti:

Şâir Nâbi’yi ağlatan şiir

Şair Nâbî, Sultan 4. Mehmed döneminde hacca gitmek üzere bir kısım devlet erkanıyla birlikte yola çıkar. Kafile Medine-i Münevvere’ye yaklaşmıştır. Vakit gecedir. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz’e bir an önce ulaşma özlemiyle Nâbî’nin gözüne uyku girmemiştir. Fakat kafiledeki bir paşa, hem de ayaklarını kıbleye doğru uzatmış, uyumaktadır.

Hazret-i Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) beldesinde, edebe aykırı böyle bir gaflet hâlini bir türlü hazmedemeyen ve çok üzülen Nâbî, içinden gelen bir ilhamla kasidesini bir anda irticalen söyleyiverir. Kafile şafak vakti Medine-i Münevvere’ye girmektedir. Ravza-i Mutahhara’nın minarelerinden sabah ezanı okunmaktadır. Müezzin, ezanın ardından Türkçe bir kaside okumaya başlar. Nâbî, dikkat eder, okunan kendi şiiridir. Hemen minarenin kapısına koşar. Müezzine, “Allah aşkına, okuduğun bu kasideyi nereden öğrendin?” der.

Müezzin şöyle cevap verir: “Bu gece rüyamda Efendimiz’i (sallallahu aleyhi ve sellem) gördüm, bana dedi ki : ‘Ya müezzin kalk yatma. Benim ümmetimden bana âşık bir zât benim kabrimi ziyarete geliyor. Muhabbetinden benim için şu kasideyi söylemiştir. İşte bu cümlelerle minareden onu istikbal et.’ dedi. Ben de hemen kalktım. Abdest aldım. Peygamberimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) iltifatına mazhar olan âşık acaba kimdir diye düşünerek minareye koştum. Öğretildiği gibi okudum.” Nâbî, “Ümmetimden mi dedi?” diyerek sevincinden oracığa bayılıp düşer.

Sakın terk-i edebden..... Sakın terk-i edebden kûy-ı Mahbûb-i Hudâ’dır bu Nazargâh-i ilâhidir, Makam-ı Mustafâ’dır bu Felekde mâh-i nev, Bâbüsselâm’ın sîne-çâkıdır Bunun kandili Cevzâ, matla’-i ziyâdır Habib-i Kibriyâ’nın hâbgâhıdır fazilette Tefevvuk-kerde-i Arş-ı Cenâb-ı Kibriyâ’dır bu.

Bu hâkin pertevinden oldu deycûr-i adem zâil Amâdan açdı mevcûdât düş çeşmin tûtiyâdır bu. Muraât-ı edep şartıyla gir Nâbî bu dergâha Metâf-ı Kudsiyandır cilvegâh-ı enbiyâdır bu ***

Açıklaması: Burası Allah’ın sevgilisinin beldesidir Açıklaması: Burası Allah’ın sevgilisinin beldesidir. Cenâb-ı Hakk’ın nazar buyurduğu, Ravza-i Nebî’dir. Bu gökteki yeni ay, Bâbüsselâm kapısının yüreği yanık âşığıdır. Ayın kandili Cevzâ yıldızı bile ışığının nurunu ondan almaktadır. Burası, Allah (celle celaluhu)’ın sevgilisinin ebedî istirahatgâhının, türbesinin bulunduğu yerdir ve fazilet bakımından Cenâb-ı Hakk’ın arşının bile üstündedir. Bu toprağın ziyâsından, yokluğun karanlıkları ortadan kalktı. Bütün yaratılmışların görmeyen gözleri açıldı, çünkü bu toprak, gözlere şifa veren sürmedir. Bu dergaha edep ölçülerini gözeterek gir; çünkü burası meleklerin tavaf ettiği ve peygamberlerin tecelli ettiği bir yerdir.