Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN http://yunus.hacettepe.edu.tr/~pkelicen HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN http://yunus.hacettepe.edu.tr/~pkelicen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR II: BARBİTÜRATLAR VE DİĞERLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Sedatif Hipnotik İlaçlar
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
İLAÇLARIN ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER
ARALARINDA ASAL SAYILAR
PSİKİYATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
EPİLEPSİ.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
İLAÇLARIN ETKİ MEKANİZMALARI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Gabapentin.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Benzodiazepinlerin 5 Temel Farmakolojik Etkisi
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
EPİLEPSİ.
Diferansiyel Denklemler
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Santral etkili kas gevşeticiler
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
ALKOLLER Alkoller SSSde genel depresyona neden olurlar
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol
I. GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN İLAÇLAR
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Farmakoloji III (Ecz316) Prof. Dr. Süleyman AYDIN.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
PREANESTEZİK MEDİKASYON
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
Farmakodinami.
SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI
SANTRAL ETKİLİ KAS GEVŞETİCİLER (Myörelaksanlar/Spazmolitikler)
ANTİKONVÜLSANLAR ve ANTİEPİLEPTİKLER
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR
ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR
Sunum transkripti:

Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN http://yunus.hacettepe.edu.tr/~pkelicen HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN http://yunus.hacettepe.edu.tr/~pkelicen

SANTRAL SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLEYEN İLAÇLAR Santral sinir sistemi üzerinde etki yapan bir çok ilaç sinir hücresinin membran kanalları boyunca iyon akışını değiştirerek etki yapmaktadır. Sinir hücresinin membranında 2 tip iyon kanalı bulunmaktadır. a) Voltaja bağlı olarak açılan iyon kanalları b) Reseptör aracılığıyla açılan iyon kanalları Kanallar tarafından taşınan iyon akışının rolü a) Eksitatör postsinaptik potansiyel (EPSP) Hücre membranında Na ya da Ca kanallarının açılması, K kanallarının kapanması ile sağlanır. b) İnhibitör postsinaptik potansiyel (IPSP) K yada Cl kanallarının açılması ile oluşur.

Santral Sinir Sistemini Etkileyen İlaçların Etki Mekanizmaları ve Etki Yerleri Akson üzerindeki iyon kanallarıyla doğrudan etkileşerek Nörotransmitterin sentezi, depolanması, salgılanması, “reuptake”’i ve metabolizmasını etkileyerek Presinaptik yada postsinaptik membrandaki reseptörleri aktive yada bloke ederek İkinci ulakların etkisini engelleyerek

Santral Sinapslardaki Transmitterler Asetilkolin Dopamin Norepinefrin Serotonin Glutamik asid GABA ve glisin Peptid transmitterler ( beta-endorfin, metenkefalin, Löenkefalin, dinorfin)

Hipno-sedatif ilaçlar ortak özellik olarak küçük dozlarda sedatif etki etki, daha büyük dozlarda ise hipnotik etki yapan ilaçlardır. Buna ek olarak anksiyolitik etki de gösterirler. Huzursuzluk, endişe, korku ve emosyonel gerginlik gibi durumlar varsa bunları anksiyolitik ve sedatif etkiye bağlı olarak hafifletebilirler veya giderebilirler.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR SSS’ni doza bağımlı ve yaygın deprese ederler Sedatif etki yapan dozun altında uyuşukluk Küçük dozlarda SEDATİF (Sakinleştirici) Büyük dozlarda HİPNOTİK (uyutucu) Aşırı dozda GENEL ANESTEZİ ve KOMA ANKSİYOLİTİK ANTİKONVÜLSAN SANTRAL KAS GEVŞETİCİ etki BENZODİAZEPİNLER (BDZ) BARBİTÜRATLAR (BRBT)

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Etki Mekanizmaları Hedef nöronun sitoplazma membranındaki GABAA reseptörü-klorür kanalı kompleksi üzerindeki selektif bağlanma yerlerini aktive ederek SSS’nin en yaygın inhibitör nöromediyatörü GABA’nın klorür kanalını açıcı etkisini kolaylaştırır. Bu olayı, bağlanma yerlerini aktive ettikten sonra, allosterik bir etki ile GABA’nın kendi bağlanma yerine bağlanmasını arttırmak suretiyle yaparlar.

GABAA reseptörü-klorür kanalı kompleksi

GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-1 HİPNOSEDATİF İLAÇLAR GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-1 Bu kompleks içinde BDZ reseptörü de bulunur GABAA-BDZ Reseptörü-Cl- Kanalı Kompleksi 5 altbirimli (pentamerik) kompleks molekülü

GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-2 HİPNOSEDATİF İLAÇLAR GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-2 GABAA- BDZ Reseptörü- Cl- Kanalı Kompleksi BDZ Reseptör tipleri BDZ1 ve BDZ2 (BZ1 ve BZ2) BDZ1 Anksiyolitik etkiye aracılık eder Endojen ligantı bilinmemektedir BDZ selektif agonist X Flumazenil selektif antagonist BDZ2 Beynin dışında da bulunurlar

GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-3 HİPNOSEDATİF İLAÇLAR GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-3 GABAA- BDZ Reseptörü- Cl- Kanalı Kompleksi GABAA bağlanma yeri MUSİMOL agonist X BİKUKULİN selektif antagonist

GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-4 HİPNOSEDATİF İLAÇLAR GABA Reseptörü-Klorür Kanalı Kompleksi-4 BRBT bağlanma yeri (reseptörü) BRBT agonist X PİKROTOKSİNİN antagonist (Konvülsif) (Etil alkol ve steroid bağlanma yerleri de var)

Hipnosedatif İlaçların ortak farmakokinetik özellikleri Lipofiliktirler, ağız yolundan kullanılırlar, Mide-barsak kanalından fazla ve çabuk absorbe edilirler, Vücutta yaygın olarak dağılırlar, Kan-beyin engelini çabuk geçerler, Beyinde eliminasyonları ve etkilerinin sona ermesi, redüstribüsyon’a dayanır, Çoğu KC’de metabolize edilir (Fenobarbital hariç), Bütün hipnosedatifler arasında çapraz tolerans vardır, Mutad dozlarında analjezi yapmazlar.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Hipnosedatif ilaçların farkları-1 BDZ’lerin SSS ile ilişkili doz-cevap eğrisi yatık (terapötik indeksi yüksektir), BRBT’ların diktir (terapötik indeksi düşüktür).

Hipnosedatif ilaçların farkları-2 BDZ’in etki gösterebilmeleri için ortamda mutlaka GABA bulunmalıdır.

Hipnosedatif ilaçların farkları-3 Fenobarbital ve türevleri Klonazepam Belirgin sedasyon ve depresyon yapmayan dozlarda ANTİKONVÜLSAN etki yaparlar ve EPİLEPSİ nöbetlerini önlemek için kronik kullanılırlar.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-1 Terapötik indeksleri yüksektir, Daha güvenlidir, Belirgin anksiyolitik etki yaparlar, Enzim indüksiyonu yapmazlar, Kullanış yerlerindeki farkları farmakokinetik özelliklerindeki farktan ileri gelir

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-2 1- Uzun Etki Süreli BDZ 2- Orta Etki Süreli BDZ 3- Kısa Etki Süreli BDZ

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-3 1- Uzun Etki Süreli BDZ DİAZEPAM Anksiyolitik KLORDİAZEPOKSİD Anksiyolitik KLORAZEPAT Anksiyolitik PRAZEPAM Anksiyolitik HALAZEPAM Anksiyolitik MEDAZEPAM Anksiyolitik FLURAZEPAM Hipnotik KUAZEPAM Hipnotik

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-4 2- Orta Etki Süreli BDZ OKSAZEPAM Anksiyolitik ALPRAZOLAM Anksiyolitik LORAZEPAM Hipnotik TEMAZEPAM Hipnotik NİTRAZEPAM Hipnotik FLUNİTRAZEPAM Hipnotik

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-5 2- Kısa Etki Süreli BDZ MİDAZOLAM Hipnotik veya Preanestezik Medikasyon Genel anestezi indüksiyonu TRİAZOLAM Hipnotik veya Preanestezik Medikasyon Etkilerinin kısa sürmesi REDİSTRİBÜSYON’a ve eliminasyon yarılanma ömürlerinin KISA oluşuna bağlıdır. Kısa ve orta etkililerin fiziksel bağımlılık yapma potansiyeli ve amnezi yapma riski daha fazladır. Uzun etkililerin tam etkilerinin ortaya çıkması ve ilaç kesilince etkilerinin kaybolması geç olur.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-6 DİAZEPAM. ANKSİYOLİKTİK BDZ’in en fazla kullanılan tipik üyesi Konvülsif akut durumların tedavisi için (ağızdan) Endoskopi vb. kısa süreli cerrahi girişimlerde hastayı sakinleştirmek için (iv), Amnezi yapmak için (iv), Yan Tesirleri Uyuşukluk, sarhoşluğa benzer durum, bellek zayıflaması, amnezi, görme bulanıklığı, baş ağrısı, konstipasyon, hipotansiyon. Sürekli ve yüksek dozda uzun süre alanlarda tolerans ve fiziksel bağımlılık İlaç birden kesilirse anksiyete, tremor, uyku bozukluğu, huzursuzluk vb. YOKSUNLUK SENDROMU

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-7 KULLANILIŞLARI Anksiyolitik Sedatif Hipnotik Genel anestezi indüksiyonu ve hastayı cerrahi girişime elverişli duruma getirme (Midazolam) /preanestezik medikasyon Antiepileptik (Diazepam, Klonazepam) Santral kas gevşetici (Diazepam, Klordiazepoksid)

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-8 YAN TESİRLERİ SSS DEPRESYONU’na bağlı uyuşukluk, uyuklama, konfüzyon, amnezi, dezoriyantasyon, ataksi, Nadiren ‘paradoksik eksitasyon’ Alkolle birlikte fazla doz; ÖLÜM, Hipnotik olarak alındıklarında, ARTIK-ETKİ (ertesi güne sarkan etki veya ‘asıntı’) İlaç kesildiğinde ortaya çıkan REBOUND UYKUSUZLUK

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BENZODİAZEPİNLER-9 ANTAGONİST FLUMAZENİL Tek selektif (kompetitif) antagonist, Aşırı dozda BDZ alanlarda iv, 10 mg, Depresyonu geçirir; zehirlenmeyi tedavi eder, BDZ bağımlılarında yoksunluk sendromuna neden olur, Zayıf ters agonist etkisi var.

Diğer Anksiyolitikler HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Diğer Anksiyolitikler BUSPİRON Limbik sistem yapılarında 5-HT1A tipi otoreseptörleri aktive ederek raphe-limbik seratonerjik sistemi inhibe ederek anksiyolitik etki (sedasyon, amnezi, tolerans, bağımlılık yapmaz, alkolle etkileşmez), ZOPİKLON Anksiyolitik ZOLPİDEM Hipnotik Etki mekanizmaları BDZ’e benzer.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BARBİTÜRATLAR-1 Farmakokinetik özellikleri BDZ’lere benzer, KC’de metabolize edilir (Fenobarbital hariç), Yan tesirleri BDZ’e benzer, onlar gibi keyif arttırıcı etkileri nedeniyle süistimal edilirler, BDZ’den farklı olarak ; KC sitokrom p450 enzimlerinin bazılarını indüklerler, Hipnotik, anksiyolitik/sedatif olarak kullanılan BRBT farklı ilaçlar değildir. Hepsi SEDATİF olarak kullanılan dozların üstünde gece yatarken, tek doz verildiğinde HİPNOTİK olarak kullanılabilirler, Solunum merkezini ve kardiyovasküler sistemi, BDZ’e göre fazla deprese ederler, Akut intoksikasyon yapma ve ölüme neden olma riskleri BDZ’den belirgin derecede fazladır.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BARBİTÜRATLAR-2 Hipnosedatif Olarak Kullanılan BRBT; Uzun etki süreli BRBT, Orta etki süreli BRBT, Kısa etki süreli BRBT, Çok kısa etki süreli BRBT.

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BARBİTÜRATLAR-3 Kısa etki süreli BRBT, SEKOBARBİTAL HEKSOBARBİTAL TETRABARBİTAL Çok kısa etki süreli BRBT, TİOPENTAL METOHEKSİTAL Hızlı düstribüsyona uğrar İv genel anestezik olarak kullanılırlar Uzun etki süreli BRBT, FENOBARBİTAL BARBİTAL Orta etki süreli BRBT PENTOBARBİTAL ALLOBARBİTAL AMOBARBİTAL BUTALBİTAL SİKLOBARBİTAL BUTABARBİTAL

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR: BARBİTÜRATLAR-3 FENOBARBİTAL Sedatif dozu günde 3 kez 15-30mg Hipnotik dozu gece yatarken tek doz 100-300mg PENTOBARBİTAL Sedatif dozu günde 3 kez 15-40mg Hipnotik dozu gece yatarken tek doz 60-125mg

DİĞER HİPNOSEDATİFLER METAKUALON Kinazolin türevi ETKLORVİNOL ve ETİNAMAT MEPROBAMAT Propandiol türevi Sedatif/anksiyolitik DOKSİLAMİN, DİFENHİDRAMİN Antihistaminik (H1 reseptör blokörü) Sedatif ve hipnotik TRİPTOFAN KLORMETİAZOL EDİSİLAT MONOÜREİDLER (KARBROMAL, BROMİZOVAL) Bazı ANTİKOLİNERJİK İLAÇLAR BROMÜRLER KLORALHİDRAT KC’de trikloretanol’e dönüşerek etkinliği artar, Ağızdan, hipnotik TRİKLOFOS SODYUM KLORALBETAİN PARALDEHİT Sıvıdır, ağızdan ya da im HİDROKSİZİN Difenilmetan türevi Sedatif/anksiyolitik GLUTETİMİD ve METİPRİLON Piperidindion türevi

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Kaynaklar: Prof. Dr. S. Oğuz Kayaalp, Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, 10. Baskı, Hacettepe Taş, 2002. Bertram G. Katzung, Basic&Clinical Pharmacology, 7th edition, Appleton&Lange, 1998. Mark F. Bear, Barry W. Connors, Michael A. Paradiso, Neuroscience-Exploring The Brain, 2nd Edition, Lippincott, Williams&Wilkins, 2001.