İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

Operasyon Öncesi Hazırlık
POSTGASTREKTOMİ SENDROMLARI
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kabızlığa Cerrahi Bakış
DİYARE (İSHAL).
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
LAVMAN.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Op. Dr. Mehmet Ali TUNÇBİLEK Kulak Burun Boğaz Uzmanı
KOLOSTOMİ Dyt.Seyran Seçil KURAL.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Özofagus atrezisi nedir? Çocuklarımızı neler bekler...
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KABIZLIK (KONSTİPASYON)
Intestinal Obstruction
1. SİNDİRİM SİSTEMİNİN CERRAHİSİNDE KULLANILAN TANI
KALIN BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
MİDE VE DUODENUMUN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
SAFRA KESESİNİN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BÖLÜM 8 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
Kolon kanserinde hemşirelik bakımı
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 5 Eylül 2015 Cuma İnt. Dr. Gülden.
KRONİK KARIN AĞRISI Dr. Ersin TURAL.
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
ROTA VİRÜS.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Sindirim Sistemi Nedir ?
Sağlık Slaytları İndir
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
STOMA ve HEMŞİRELİK BAKIMI
GAYE AYKANAT KONU:HEMODİYALİZ.
MECKEL DİVERTİKÜLÜ.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Çocuk Sağlığı.
Prof. Dr. Göktürk Maralcan
Nekrozitan enterokolit
HERNİLER.
Çocuklarda İnvajinasyon
GİARDİASİS Etiyoloji:
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
AKUT BATIN Dr. Gülsün ATEŞ Hamburg Üniversitesi, Tıp Fakültesi ALMANYA
ÇOCUKLARDA AKUT KARIN PROF. DR. SELAMİ SÖZÜBİR
Preoperatif değerlendirme
Çocuklarda İnguinal Patolojiler
AMELİYAT ÖNCESİ- SONRASI HEMŞİRELİK BAKIMI HAZIRLAYAN :YUNUS EMRE GÖKCAN.
Medical Device Tıbbi Cihazlar Medical Device Tıbbi Cihazlar Ostomi Bakımı KOLOSTOMI, İLEOSTOMI VE ÜROSTOMI Medikal Malzemeler Eczane Eğitim Haftası :4.
Sunum transkripti:

İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI *İnce barsaklar sindirim sisteminin pilordan çekuma kadar olan kısmıdır. *Besinlerin sindirimi, su-elektrolit, vitamin ve minarellerin absorbsiyonunu sağlamak ince barsakların temel fonksiyonudur

1-Crohn Hastalığı (Rejyonel Enterit) İnce barsakların en sık görülen cerrahi hastalığıdır. Crohn hastalığı sindirim kanalında olan kronik inflamatuvar (iltihabi) bir hastalıktır. Crohn hastalığının en sık görülen komplikasyonu intestinal obstrüksiyondur. Obstrüksiyona bağlı olarak inflamasyon, fibrozis, ödemin barsak lümenini daraltması ya da pa- ralitik ileusa neden olmasıdır. Ayrıca, perforasyon, apse, fistül, kanama, anemi, gelişim geriliği gibi komplikasyonları mevcuttur.

Belirti ve Bulgular Karın ağrısı ve kramplar, eklem ağrıları İshal, ateş Kilo kaybı Deride yaralar Rektal abse Anal fissür (makatta çatlak) Tanı Hastanın şikayetleri, Baryumlu radyografik tetkik, Laboratuar tahlilleri

Tedavi ve Bakım Başlangıçta, hafif hastalığı olanlarda karın ağrısı ve ishale yönelik ilaç tedavisi uygulanır. Sindirimi kolay posasız diyet önerilir. Hastanın sıvı-elektrolit eksikliği kapatılır. Obstrüksiyon, fistül oluşumu, apse, perforasyon, kanama mevcutsa mutlaka cerrahi girişim yapılmalıdır. Hastalık ince barsakla sınırlı olduğu zaman, cerrahi müdahale barsağın hastalıklı kısmının alınmasından ve sağlıklı barsağın iki ucunun birleştirilmesinden ibarettir.(anostomoz) Cerrahi müdahaleden sonra hastalığın tekrarlaması çok yaygındır. Hastanın sıvı elektrolit açığı kapatılır.

Meckel Divertikülü Gastrointestinal sistemin mide ve bağırsağın en sık görülen doğumsal anomalisidir. intrauterin hayatta var olan bağırsak duvarının dışa doğru bir cep gibi bükülmesi sonucu meydana gelen oluşum ve bunun devam etmesidir. Belirti ve Bulgular Genellikle göbek çevresinde hissedilen, tekrarlayan karın ağıları bazen karın ağrısı aniden olur. Bulantı ve kusma vardır. Rektal kanama olabilir. Gaita ve gaz akışının olmaması Kanamaya bağlı anemi

Tanı Diğer hastalıklarla karıştırılabileceğinden hastanın öyküsü tanı koymada yetersizdir. Kolon grafisi (enfeksiyon varsa perforasyon olabileceğinden dolayı yapılmaz.) Sintigrafi (Meckel sintigrafisi) TEDAVİ Meckel divertikülü mutlaka cerrahi eksizyon ile çıkarılmalıdır.

İnce Bağırsağın Cerrahi Hastalıklarında Hemşirelik Bakımı Hasta ve yakınlarına hastalıkları hakkında bilgi verilir. Yapılacak olan cerrahi girişim işlemleri hakkında bilgi verilerek ameliyata hazırlanır. Acil ameliyatlar haricinde ameliyat öncesi barsakların mekanik temizliği yapılmalıdır. Mekanik temizlik, ameliyattan 3 gün öncesi başlar, doktorun istemine göre belirli saatlerde laksatif verilir ve lavman yapılır.

Mekanik temizliğinin neden ve nasıl yapılacağı işlem basamakları hastaya anlatılır. İşlem öncesi ve işlemden sonra hastanın rutin biyokimya testleri yapılır, yaşam bulguları, aldığı-çıkardığı takipleri yapılmalıdır. İV serum verilmeye devam eder.Hasta ameliyata alınana kadar ağızdan beslenmez.

İleostomi; İnce barsağın son bölümünün karın duvarına ağızlaştırılmasıdır. Değişik nedenlerle kalın barsak ve rektumun ameliyatla tamamen alındığı ya da durumlarda ileostomi açılır. İleostomide dışkı çıkışı kontrol edilemez. İleostomide dışkı sıvı halde, yakıcı nitelikte ve fazla miktardadır. İleostomide uygun bakım yapılmazsa, yakıcı olan dışkının stoma çevresindeki deriyi tahriş etme riski yüksektir.

Geçici ileostominin uygulandığı durumlar Kalın barsak tıkanmaları Barsak yaralanmaları Barsak delinmesi Doğumsal barsak anormallikleri Barsakta yapılan bir işlemin emniyetli iyileşmesini sağlamak Kalın barsağın tümünün çıkartılmasının gerekli olduğu hastalıklar Geçici ileostomi belirli bir süre sonra kapatılır ve dışkılama işlevi anüsten gerçekleştirilir. Kalıcı ileostominin uygulandığı durumlar Kalın barsağın ve anüsün çıkartılması gereken hastalıklar Kalın barsağın alındığı ancak anüs kas yapısının görev yapamadığı hastalıklar Kalın barsağın tümünün tıkayıcı bir hastalığa maruz kalması

Bağırsağın içeri çekilmesi Bağırsağın dışarı sarkması İleostomide olabilecek sorunları Derinin tahrişi Tıkanma Bağırsağın gangreni Bağırsağın içeri çekilmesi Bağırsağın dışarı sarkması Fistül veya abse gelişimi İshal