AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AŞI Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Advertisements

Aşı Uygulamasında Genel Prensipler
“Aşı Takvimi”.
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI (GBP)
TEKİRDAĞ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AŞILAR
ERİŞKİNDE BAĞIŞIKLAMA
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Hollanda’da (HPV)-16/18 Aşısından Sonra Yaşlar Arasında Kızlarda Bildirilen Yan Etkiler Araş. Gör. Dr. Latife Sütcü Prof. Dr. Bülent Baysal.
KONJUGE PNÖMOKOK AŞISI BİLGİ NOTU
SOĞUK ZİNCİR ve SOĞUK ZİNCİR YÖNETİMİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Özel gruplarda aşılama
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
KONJUGE PNÖMOKOK AŞISI BİLGİ NOTU
SAĞLIK PERSONELİNE KIZAMIK AŞISI NEDEN YAPILMALI?.
Özel Gruplarda Aşılama Prensipleri
BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBARI VE BİLDİRİM SİSTEMİ
Aşı AtillA ORAK Eğitim Birimi
Kızamık Eliminasyon Programı
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
AŞILAR DR. ÖZLEM BAYRAKTAR SARAL.
Adölesanda Bağışıklama
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
AŞI.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI
PPD pozitifliği için kriterler.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı Eğitimi
Aşılar ve Serumlar Prof.Dr.Zeynep SÜMER.
AŞI Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü
RUTİN AŞILAMADA YENİLİKLER VE PRATİK YAKLAŞIMLAR
HALK SAĞLIĞI TUS SORULARI.
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
Dr. Hülya ŞAHAN Aile Hekimliği AD
TAKVİMDEKİ AŞILAR VE SIRADAKİLER
AŞILAR ARAŞ. GÖR. DR. SALİH KARSLIOĞLU
1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI HASTALIKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
AŞI HAFTASI NİSAN.
İNFEKSİYON HASTALIKLARI
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
BAĞIŞIKLIK.
GEBELİKTE AŞILANMA.
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
PEDİATRİDE BAĞIŞIKLAMA GENEL İLKELER
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
GBP HASTALIK KONTROL HEDEFLERİ
Çocukluk Çağı Aşıları Dr
AŞI UYGULAMASI Prof.Dr. Ahmet Arvas Sosyal Pediatri Bilim Dalı.
D- İNSANDAN İNSANA BULAŞAN MİKROBİYAL HASTALIKLAR
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
AKTİF-PASİF BAĞIŞIKLIK
VACCINATION.
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI VE BAĞIŞIKLIK ADI : YUSUF SOY ADI: BAĞDAŞ ÖĞRETMEN : HALİL BABÜR SINIF:9/C NO:305.
Sunum transkripti:

AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.

Aşının etkinliği  Enfeksiyondan korunma derecesi Aşılama çalışmalarını değerlendirmede 2 kriter vardır. 1- Ulaşılan aşı oranları, 2- Hastalıkların toplumda görülme sıklığı.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1974 yılında WHO tarafından uygulamaya konmuştur. Bu programa göre her çocuk 1 yaşına gelmeden; * Tüberküloz * Difteri * Boğmaca * Tetanoz * Polimyelit * Kızamık hastalıklarına karşı bağışıklık kazandırılmalıdır.

GBP’nin Türkiye Hedefleri 1- 0 yaş grubunda her aşı için %90 bağışıklama oranına ulaşmak, 2- 0 yaş grubu çocuklarda %80 tam bağışıklık oranına ulaşmak, 3- 5 yaş altında aşısız çocuk bırakmamak, 4- Tüm gebeleri tespit edip tetanoza karşı bağışıklamak.  

WHO’nun Önerdiği Aşı Programı Yaş Aşılar Hepatit B Doğumda BCG, Polio* HB1 6 haftalık DBT, Polio1 HB2 10 haftalık DBT, Polio2  14 haftalık DBT, Polio3 HB3 9 aylık Kızamık, Sarıhumma*  

Daha önce hiç aşılanmamış doğurganlık çağındaki kadına; İlk fırsatta  TT1, TT2  TT1’den en az 4 hafta sonra, TT3  TT2’den en az 6 ay sonra, TT4 ve TT5  Bir önceki dozdan en az 1 yıl sonra

1999 Yılında Dünya Geneli Aşılama Oranları BCG  % 81 Kızamık  % 74 Polio3  % 78 Tetanoz  % 42 (1991) DBT3  % 76

Ülkemizde Uygulanan Aşı Programları

AŞILAR İlk 72 saat 2.ayın sonu 3.ayın sonu 4.ayın sonu 6.ayın sonu 16-24 aylar 1. sınıf 8. sınıf Hepatit B I II III BCG DBT Rapel Polio Hib (H.Inf.) MMR (Kız, Kızak, Kab) Td +

1993-2003 Yılları Nüfus ve Sağlık Araştırmalarına Göre Bağışıklık Durumu (%) 1993 2003 BCG  89.1 88 Kızamık  77.8 79 Polio3  77.8 69 Gebeler (T2)  26.2 DBT  77.1 64 Tüm Aşılar  64.7 54

Aşı Uygulama yeri Dozu Koruyuculuk Oranı BCG Sol üst kolun dış yüzü 0.1 ml. % 60-90 (intradermal) Polio Oral 2-4 damla % 100 DBT Sağ üst kol 0.5 veya 1 ml. % 90-95 (intramusküler) Kızamık Sol üst kol 0.5 ml. % 95 (subkutan) Hepatit B Sol üst kol 0.5 ml. % 95

Aşılar 4 Gruba Ayrılır         Canlı Aşılar Ölü Aşılar Toksoid Aşılar Rekombinant BCG Tifo Difteri Hepatit B Polio Boğmaca Tetanoz Kızamık Kolera Çiçek Kuduz

Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı (Mumps-Measles-Rubella=MMR) * Gelişmiş ülkeler ve İran’da rutin uygulanmaktadır. * Avantajı, yüksek oranda uygulanabilirliğidir. * 15. ayda subkutan olarak uygulanır. Koruyuculuğu % 96’dır. * Yan etkileri kızamık aşısına bağlı olarak görülebilir.

Hepatit B Aşısı * 3 doz şeklinde (aşı şeması 0, 1, 6. aylar) intramusküler uygulanır. Yetişkinlerde 1 ml., çocuklarda 0.5 ml. dozundadır. * Koruyuculuğu yetişkinlerde %90, çocuklarda % 95 oranındadır. 7 yıl sonra rapel uygulanır.

Grip Aşısı * Aşı, grip mevsimi başlamadan önce uygulanmalıdır. * Aşı uygulandıktan sonra yaklaşık 2 hafta içinde koruyucu antikor düzeyi oluşmaktadır. Ülkemizde Kasım-Mart döneminde epidemi yaptığı düşünülürse Eylül-Ekim, en geç Kasım ayında aşı yapılmış olmalıdır. * Aşı sonbahar aylarında piyasaya çıkar ve formülü her yıl yenilenir. Aşı bir önceki yıl en çok salgın yapan üç virus suşunu içerir.

* Aşının etkinliği: Aşılanan kişinin; Yaşına, Bağışıklık durumuna, Karşılaştığı virus tipine göre farklılık gösterir. * Aşının koruyuculuğu %70-90 arasındadır. * Aşılanması önerilen gruplar: - Astma ve diğer kronik solunum sistemi hastalıkları olanlar, - Kronik kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları olanlar, - Kronik metabolik hastalıkları olanlar, - İmmünosupresif tedavi alanlar, - HIV enfeksiyonu olanlar, - Yüksek riskli kişilere hastalığı taşıyacak olanlar (sağlık personeli, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar).

Aşıların Yan Etkileri * Aşının toksik özelliklerine bağlı olarak ilk 24 saat içinde aşı yerinde ağrı ve şişme, * Canlı aşılarda aşının tekrar virulans kazanarak hastalık oluşturması, * Allerjik reaksiyonlar (anaflaksi v.b.), * Enfeksiyon hastalıkların nüksetmesi. Özellikle kızamık epidemileri sık görülür. - İlk aşılamanın etkinliği yetersizdir. - İmmunitede zamanla azalma olmaktadır. - Aşılanmamış çocuk sayısında artış olabilir.

BCG * Süpüratif lenfodenit (%1-2), * Enfeksiyon (hücresel immun bozukluğu varsa), * Osteitis.

* Enjeksiyon yerinde şişme, ağrı, kızarıklık, Boğmaca * Enjeksiyon yerinde şişme, ağrı, kızarıklık, * Konvülsiyon.

Kızamık * Aşıdan 1 hafta sonra 39 0C ateş (% 5-15), * Morbiliform döküntü (% 5).

DBT * Boğmaca aşısına bağlı reaksiyonlar Polio * Çok nadir olarak paralitik poliomyelit Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık * Ensefalit, aseptik menenjit (4/1.000.000)

Aşılarla İlgili Pratik Bilgiler * Aşılar soğuk zincir kuralına göre taşınmalı ve saklanmalıdır, * Polio, Kızamık ve BCG aşıları ısı ve ışığa çok duyarlıdır, * DBT, DT ve TT aşıları donmaya karşı duyarlıdır, * Polio aşısı 0-4 0C’de, diğer aşılar 2-8 0C’de saklanmalıdır,

Aşılarla İlgili Pratik Bilgiler *Aşılar soğuk zincirin son halkalarından olan buzdolabında bir aydan fazla saklanmamalıdır, * Açılıp bir kısmı kullanılmış aşılardan viral olanlar açıldıktan sonraki 8 saat, toksoid olanlar 5 gün içinde kullanılıp atılmalıdır.

Aşıların Buzdolabında Saklanma Kuralları * Tüm aşılar 2-80C arasında saklanmalıdır, * Buzluğa aşı konmamalıdır, * Kızamık ve polio en üst rafa, BCG orta rafa, DBT, DT ve TT alt rafa yerleştirilmelidir, * Süresi bitmiş aşılar buzdolabına konulmamalıdır, * Buzdolabının kapağına aşı yerleştirilmemelidir,