.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcük yoktur? ? ? ? ? ?
Advertisements

HARFLERİMİZ HAZIRLAYAN ABDULLAH BÜYÜKYILDIZ
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İMLERİ.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
TEST – 1.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
türkçe performans ödevi
1. Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları, “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar. Aşağıdakilerin.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SORULAR.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
Cümlede Anlam.
Edatlar.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
ZAMİR (ADIL).
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
Sıfatlar.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Metinleri Okuyalım.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS II
Sunum transkripti:

.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir? A) ( : ) ( ; ) (...) B) (; ) (? ) ( ! ) C) (: ) (? ) ( . ) * D) (, ) (! ) ( . ) 2. “Ah, o günleri bir görebilsem”cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti gelmelidir? A) Ünlem işareti * B) Soru işareti C) İki nokta D) Noktalı virgül 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru (?) işareti konmaz? Çikolatalı pastayı mı seviyorsun İstanbul’a taşındığını kimden duydun Sen de mi onun gibi düşünüyorsun Ne hakla karışıyorsun, diye bağırıyordu*

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır? Nigâr’lar dün gece yola çıktı.* TBMM’de yani yasa görüşülüyor. Saat 13’te orada olmalıyım. Biz Atatürk’ler yetiştiren bir ulusuz 5.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ”^” düzelte işareti kullanılmaz? A) Dikkat * B)Yadigar C) Katip D)Dükkan 6. Sağlıklı yaşamanın sırları şunlardır( ) Dengeli beslenme ( ) spor yapma ( ) düzenli yaşama ( ) Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerler sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir? A) ( : ) ( , ) ( , ) (...) * B) ( ; ) ( , ) ( , ) ( . ) C) ( : ) (; ) ( , ) ( . ) D) ( ; ) ( ; ) ( , ) (...)

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta(. )yanlış kullanılmıştır 7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta(...)yanlış kullanılmıştır? Başarının temel koşulu: Bilgi, disiplin, çalışma... Bu haberi ...den duydum. Haydi çocuklar başarıya... Çok dikkatlidir benim babam... 8. “Kadın işlerini çok güzel yapıyordu.” cümlesinde, hangi sözcükten sonra virgül getirilirse anlam değişir? A) Kadın * B)İşlerini C) Çok D)Güzel 9.”Kesme işareti, kısaltmalardan sonra gelen ekleri ayırır. Gelen ek kısaltmanın okunuşuna uyar.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır? Öğleden sonra TRT’ye gittim. Kimsesiz yavrular ÇEK’te kalır. Aldığınız malın KDV’sini ödeyiniz. SSK’na ödenecek pirim bedelleri artırıldı.*

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, noktalı virgül(; ) yanlış kullanılmıştır? Sözelden en çok Türkçe’yi, coğrafyayı;sayısaldan ise matematiği daha iyi yapıyor. Seninle sinemaya giderim;ama, masrafları sen karşılarsın. Tıp, dişçilik öğrencilerinden ikişer; hukuk öğrencilerinden üçer milyon lira alınacak. O günlerde özlemini çektiğimiz iki şey vardı; yenilik ve çağdaşlaşma.* 11. Virgül (,) ,aşağıdakilerin hangisinde yanlış yerde kullanılmıştır? Sabahları kalkar,kahvaltısını yapar, işine gider. Güzel, yeni, kırmızı paltosunu giymişti. Cıvıl,cıvıl kuşlar,dallarda ötüşüyordu.* Oraya, o ıssız yere, bir daha gitmeyecekti. 12.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (...) konulmaz? Onunla karşılaşmayı öyle çok istiyorum ki Buralara kadar gelip de seni görmeden gitmek Oraya aynı mevsimde bir daha gidebilirsem Şiir çevirisi alnında iki büyük ada var: Orhan Veli ve Can Yücel*

13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, iki nokta ( : ) yanlış kullanılmıştır? Ustanın emirleri hiç bitmiyordu: Çalış, erken gel... Türkiye’nin en gelişmiş kentleri şunlardır: İstanbul, İzmir, Ankara... Sinema dağıldı: kardeşim ortalıkta yoktu.* Tek sevdiğim arkadaşım vardı: Jale. 14.Aşağıdakilerin hangisinde kesme ( ‘ ) işaretinin kullanımı yanlıştır? Yahya Kemâl’in Ankara için söylediğisöz meşhurdur. Beyoğlu’nun sokakları gizemlidir. Hollanda’lı baçınalar dikmiş bu lâleleri.* İstanbul’un taşı toprağı altındır.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışı yapılmıştır 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışı yapılmıştır? Ağladı, sızladı, istediklerini aldırdı. O da sever mi benim sevdiğim şeyleri? Devamlı çalışır; bir şeyler alıp satardı.* Annem, en sevdiğim varlık, beni aramadı. 16.Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmalarla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? Babası DSİ’nde çalışıyormuş.* TEK’ten bir yetkili gelmiş. Prof. Dr. Halil Ersoylu geldiler mi? THY’nin uçağı gecikmiş. 17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç işareti,farklı görevde kullanılmıştır? Ataç’ın düzyazı türleri( roman, öykü,denem)üstüne oldukça ilginç görüşleri vardır.* Varlıkları niteleyen ya da belirten sözcüklere sıfat ( önad)denir. Eleştirilerin nesnel (obejeltif) olmayan nedenlere bağlanması, onu başarısız kılıyordu. Bu parçada vurgulanan (üstünde durulan) düşünce nesnel olmaktan uzaktır.