DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEYİN TÜMÖRLERİ-GÖRÜNTÜLEME
Advertisements

BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Bronşiyal astma Tanım Etiyoloji Patogenez Morfoloji.
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
MEVSİMSEL GRİP KOMPLİKASYONLARI
Melanositik Hastalıklar
Multipl Myelom.
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
Transplantasyon İmmunolojisi
Dr Dilara İçağasıoğlu.
ZEHİRLENMELER VE EKSTRAKORPORAL TEDAVİLER Doç Dr Sevgi Şahin.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Eylül 2014 Çarşamba İnt. Dr. Anıl Şahin.
Merkezi Sinir Sistemi İnfeksiyonları
İdiyopatik Epilepsiler
Renovasküler hastalıklarda görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi
NÖROGLİYA 1) Ependim hücreleri:
TİK BOZUKLUKLARI.
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
SIK GÖRÜLEN GÖRME KAYBI NEDENLERİ -Katarakt -Trahom -Glokom -Kornea hastalıkları -Retina kaynaklı hastalıklar -Diabetik retinopati -Yaşa bağlı makula.
ATEROSKLEROZ HİSTOPATOLOJİSİ
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
İLAÇLARIN TOKSİK ETKİLERİ
Perikard hastalıkları
Çocuklarda Febril Nötropeni
Periferik sinir sistemi hastalıkları
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
VASKÜLİTİK SENDROMLAR
Hipertansif kalp hastalığı
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
Prematüre Retinopatisi (ROP)
Romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
Vaskulitler Prof.Dr.H.Reyhan Eğilmez
A. Sinir sistemi hücrelerinin temel yapı ve işlevleri B. Santral sinir sistemi C. Periferal sinir sistemi D. Kan desteği E. Kan beyin bariyeri F.
Olgu 1 Beyin Cerrahisi Dr.H.Reyhan EĞİLMEZ Dr.Ersin TUNCER
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
Erken Çocukluk Döneminde
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 22 Temmuz 2015 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Duygu Köse.
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
Myokardiyal hastalıklar
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
AKUT DİSSEMİNE ENSEFALOMYELİT Pediatrik Tanı Kriterleri
1.Ulusal Çocuk Acil ve Ambulatuar Pediatri Kongresi 2010-Kuşadası Çocuklarda Nörolojik Belirtilerden Tanıya Gidiş KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ Prof.Dr.Burak Tatlı İ.
Doç. Dr. Tahsin Erman Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ab.D, Adana
NÖRON sinir sisteminin fonksiyonel ve anotomik ünitesidir
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
MULTİPL SKLEROZ Doç. Dr. Eren Gözke.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Polinöropatiler Doç.Dr.Eren Gözke.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ TÜMÖRLERİ
Tek-gen Hastalıkları.
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
ADI:ARDA SOYADI:AZCAN NO:1254 SINIF:9-H KONU:SEDEF HASTALIĞI SAĞLIK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ.
MULTİPL SKLEROZ REHABİLİTASYONU
Özgür Aldemir (1), Serdar Ceylaner (2).
Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
MULTİPL SKLEROZ Doç. Dr. Eren Gözke.
BRONŞEKTAZİ.
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
Yirmi iki yaşında kadın hasta. Ekstremitelerde uyuşma.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Sunum transkripti:

DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com

DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR Akkiz, relatif olarak myelin zedelenmesi ile karakterli aksonların korunduğu MSS hastalıklarıdır. Klinik bulgular myelin kaybına bağlıdır.

MSS de normal myelin rejenerasyon kapasitesi sınırlı olduğundan aksonlarda da sekonder değişiklikler görülebilir. Diğer bazı hastalıklarda da myelin tutulumu olabilir.Örn: PROGRESİF MULTİFOKAL LÖKOENSEFALOPATİ ve LÖKODİSTROFİLER gibi Sağlık Slaytları <a href=“http://hastaneciyiz.blogspot.com”>sağlık</a>

DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR Multipl skleroz Multipl skleroz varyantları Akut dissemine ensefalomyelit Akut nekrotizan hemorajik ensefalomyelit Diğer hastalıklar

prevalans Avrupa ve ABD 1/1000 Multipl skleroz (MS) En sık görülen tiptir. prevalans Avrupa ve ABD 1/1000 Klinik her yaşta olabilir.Ancak çocukluk ve 50 yaş+ nadirdir. K/E:2/1 Remisyon relaps ve epizodlarla seyreder

Multipl skleroz (MS) Patogenez Çevresel, genetik ve immun nedenler Irk farklılıkları ekvatordan uzaklaştıkça görülme sıklığı  Tranmissible faktör sorumlu(ancak iyi gösterilmiş virus yok) Birinci derecede MS olanlarda 15 kez fazla Monozigot ikizlerde konkordansı %25

MS plaklarında Patogenez yangısal reaksiyon görülmesi deneysel allerjik ensefalomyelit ile MS modeli oluşturulması (T hücreleri,lökosit adezyon molekülleri,makrofajlar veya BOS immunglobulini ab ilişkili zedelenme)

Multipl skleroz (MS) Morfoloji Beyaz maddede plak, multipl, irregüler, bazen deprese gri-kahverengi Lateral ventrikül,optik sinir,kiazma, beyin sapı asendan ve desandan fibriller serebellum ve spinal kord da plaklar görülür.

Multipl skleroz (MS) AKTİF PLAKLAR myelin yıkımına bağlı olarak lipid içeren PAS + makrofajlar bulunur.Lezyonun periferinde perivasküler lenfosit ve monositler saptanır.Küçük aktif plakların merkezinde küçük ven bulunur. Zamanla reaktif değişiklikler olur. Yangısal hücreler azalır İNAKTİF PLAKLAR, myelin olmaz oligodendrositler azalır, gliotik plaklar gelişir. GÖLGE PLAKLAR, parsiyel myelin kaybında olan normal ve etkilenen kısmın ayrılamadığı alanlardır.

Multipl skleroz (MS) Klinik: Her yere ait bulgular En sık optik nörite bağlı yakınmalar, kraniyal sinir bulguları,ataksi, nistagmus Spinal bulgular

Multipl skleroz varyantları Nöromyelitis optika=Devic hastalığı Özellikle asyalılarda gelişen bilateral göz bulguları ve belirgin spinal kord bulgusu olan demyelinizan hastalık Histolojik bulgular MS gibi daha destrüktif ve spinal gri madde tutulumu daha belirgindir. Akut multipl skleroz(Marburg formu): gençlerde daha fulminan giden tip hastalık plaklar daha büyük ve çok sayıdadır.

Akut dissemine ensefalomyelit (ADEM,perivenöz ensefalomyelit) Monofazik demyelizan hastalık, virus veya aşılanmadan bir iki hafta sonrasında başağrısı,letarji,koma gelişir. %20 fatal ve hızlı gelişme geri kalanlarda tam iyileşme

Akut nekrotizan hemorajik ensefalomyelit ANHE,Weston Hurst’un akut hemorajik lökoensefaliti): Fulminan seyirli, çocukları ve genç erişkinleri etkileyen, ÜSYE takiben –M.pneumonia- Gelişen demyelinizan hastalıktır.

morfoloji ADEM;mak:beyaz madde damarları çevresinde gri renkli görünüm, mik:beyaz maddede myelin kaybı,lipid yüklü makrofajlar ANHE: ADEM e benzeyen morfoloji perivenüler demyelinizasyon,akut hemoraji ve fibrin depolanması ADEM akut otoimmunreaksiyon, AHNE, hiperakut varyant

Marchifava-Bignami hastalığı Santral pontin myelinozis: Alkol,elektrolit düzensizliği,karaciğer transplantasyonu ile ilişkili olabilir.Hiponatremi? Metabolik bozukluklar ? Marchifava-Bignami hastalığı Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com