Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ.
OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
******KIRIM KANGO KENELERİ******
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
EBOLA VİRÜS HASTALIĞI.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi İlk Ne zaman Görülmüştür? XII. Yy. İsmail El Cürcani tarafından böyle bir hastalığın varlığı “Kara böcekler ile taşınan kara.
Kızamık Eliminasyon Programı
HİJYEN
Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Özbekistan ile.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
BURÇ Genetik Tanı Merkezi

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
İNSAN HAKLARI.
BILGIDAGI.COM. Sokak Çocuklarının Çoğu 5–17 Yaşları Arasında Değişir. Popülasyonu değişik şehirlerde bu durum değişebiliyor. Sokak çocukları ; şehrin.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOMUZ GRİBİ.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ HIV / AIDS Bulaşma Yolları / Korunma Yolları
Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.

KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SARS Hastalığı (Severe Acute Respiratory Sendrome) (hakkında bilmemiz gereken kısa bilgiler) Derleme: Dr. Barbaros İRDELMEN.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Nedir, nasıl bulaşır? Ne yapabilirim?. Virüs nedir?
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ HIV / AIDS Bulaşma Yolları / Korunma Yolları
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Zika Virüs Enfeksiyonu
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te tekrar tırmanışa geçen virüs şimdilerde dünyanın korkulu rüyası haline geldi.

ÖLÜ SAYISI 5000’E ULAŞTI Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre Ebola'dan bugüne kadar 5000 kişi hayatını kaybetti. Dünya çapında Ebola vakalarının sayısı ise 15000’e ulaştı.

10 MADDEDE EBOLA VİRÜSÜ Peki nedir bu Ebola virüsü, Ebola virüsü nerelerden bulaşır? Ebola virüsünün belirtileri nelerdir? Ebola virüsü nasıl anlaşılır ve Ebola virüsünün tedavisi nasıl olur? İşte Ebola ile ilgili bilmeniz gereken 10 şey;

EBOLA VİRÜSÜ NEDİR? Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

2. NASIL ORTAYA ÇIKTI? Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.

3. EBOLA VİRÜSÜ NASIL YAYILIR? Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana geçiş çeşitli vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile olmaktadır. Bir kez birisi hastalandığı zaman, virüsü birkaç değişik yol ile diğerlerine bulaştırabilir. 4. HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜYOR? Adını, Afrika'daki bir nehirden alan hastalık, Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görülüyor.

5. EBOLA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR? Ebola virüsüne bağlı meydana gelen kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sisteminde çökme, pıhtılaşma fonksiyonunda bozukluk, kaçış sendromu (kanın serum kısmının damar dışına çıkması) ve şok tablosu gelişmektedir.

6. EBOLA'NIN İLERLEYEN SAFHALARINDA NELER YAŞANIYOR? Hastalığın ilerleyen safhalarında, göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan geliyor ve serum iğnesinin ciltte açtığı deliklerden kan akıyor. Temel olarak vücuttan dışarı kan akması hastalığın en tanımlayıcı sendromu olarak görülüyor.

7. EBOLA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NASIL OLUR? Ebola virüsüne bağlı ölüm oranı %50-90 arasında değişmektedir. Bu hastalığın tedavisi için kanıtlanmış, etkili bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak belirli destek tedavileri uygulanmaktadır.

8. SON SALGIN NE KADAR TEHLİKELİ? Gine’de ilk kez görülen Ebola virüsünün daha sonra Sierra Leone ve Liberya’da, büyük kentlerin de dahil olduğu bir coğrafyaya yayıldığı görülüyor. Virüsün etkilediği bir kişinin uçakla Nijerya’ya gitmesinden sonra bu ülke de salgın olan yerler arasına girdi. Son salgın şimdiye kadar görülen en ölümcül virüsü içeriyor. ‘Zaire Ebola Virüsü ‘ adlı virüs, bugüne dek enfekte ettiği insanların yüzde 90'ının hayatını kaybetmesine yol açtı. Virüs bir kişiyi yaklaşık 3-4 gün içinde öldürebiliyor. 9. KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ? WHO'nun açıklamasında, virüsün tehlikeli bir şekilde yayıldığı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü geçen yıl sonunda başlayan Ebola salgınında bugüne kadar en az 5.000 kişinin öldüğünü bildirdi.

10. EBOLA'NIN TÜRKİYE'DE GÖRÜLME OLASILIĞI NEDİR? Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Arfika'da etkili olan "Ebola virüsü" ile ilgili, "Ebola virüsüyle ilgili bizim ülke olarak bir sorunumuz yok. Ancak o ülkelere giden vatandaşlarımıza bilgilendirme, o ülkelerden Türkiye'ye dönüş sonrası takipleriyle ilgili gerek bakanlığımız gerekse de Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüz alıyor. Şu anda vatandaşımızı tedirgin edecek en ufak bir sorun söz konusu değil" dedi.

HAZIRLAYAN AHMET YAPRAK GÖZLÜKUYU/AKSARAY 2014