Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
KAZANIMLAR GRUP: MEDUSA Simay YILMAZ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
HAZIRLAYAN VE SUNAN: DİLARA ATEŞ.
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Elementler ve Sembolleri
HAZIRLAYAN VE SUNAN: Adınız Soyadınız.
Bileşikler ve Formülleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Bileşikler ve Formülleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLK OKULU.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
PERİYODİK CETVEL.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bileşikler ve Formülleri
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT Kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya bireşim yoluyla elde edilemeyen maddeye Element denir. Elementler aynı cins atomlardan meydana.
Elemetler Ve Bileşikler
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
ELEMENTLER.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Hazırlayan : Nigar BAYRAM
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
İLK 20 ELEMENTİN KULLANIM ALANLARI
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK TABLO TARİHÇESİ
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Latince harflerinin yerine adların ilk harflerinin büyük harf ile yazılmasıyla oluşturulmuştur. HİDROJEN---H OKSİJEN---O.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
PERİYODİK CETVEL.
METAL VE AMETALLERİN ÖZELLİKLERİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
ELEMENTLER Muhammed DEMİR. Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf.
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

Metaller, Ametaller ve Yarı metaller FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Elementler gösterdikleri benzer özelliklere göre metaller, yarı metaller ve ametaller olarak sınıflandırılabilirler. Periyodik tabloda metal, ametal ve yarı metallerin dağılımına baktığımızda metallerin solda, ametallerin ise sağda yoğun olduğunu görüyoruz.

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri Oda sıcaklığında cıva dışında katı hâldedirler. Civa

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri 2. Tel ve levha hâline getirilebilirler. Haddelenme özelliğine sahiptirler.

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri 3. Görünümleri parlaktır.

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri 4. Sıcaklık yükseldikçe elektrik iletkenlikleri azalma gösterir.

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri 5. Elektriği ve ısıyı iyi iletirler.

Metallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metallerin Özellikleri 6. Sadece ametallerle bileşik oluşturabilirler. Bir metal olan sodyum ile ametal olan klor elementi sodyum klorür(yemek tuzu)bileşiğini oluştururlar.

Metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metaller nerede karşımıza çıkar ? Kireç taşı olarak da adlandırılan kalsiyum karbonat özellikle boya yapımında, kalsiyum klorür ise zirai ilaçlarda kullanılır. Pamukkale travertenleri

Metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metaller nerede karşımıza çıkar ? Kalsiyum ayrıca kemik gelişimi için önemli bir mineraldir.

Metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metaller nerede karşımıza çıkar ? Doğada sodyum; sodyum klorür, sodyum nitrat olarak çok yaygın şekilde bulunur. Tuz Gölü

Metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Metaller nerede karşımıza çıkar ? Lityum pil yapımında kullanılır.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri Görünümleri mattır. Kükürt

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri Katı, sıvı veya gaz hâlinde bulunabilirler.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri 3. Elektriği ve ısıyı iyi iletmezler.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri 4. Hem kendi aralarında bileşik oluşturabilirler.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri 4. Hem kendi aralarında bileşik oluşturabilirler.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri 5. Hem de metallerle bileşik oluşturabilirler. Bir metal olan demir ile bir ametal olan havadaki oksijen etkileşimi ile demir oksitlenerek pas oluşur.

Ametallerin Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametallerin Özellikleri 6. Tel ve levha haline getirilemezler. Haddelenme özellikleri yoktur.

Ametaller nerede karşımıza çıkar ? FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametaller nerede karşımıza çıkar ? Bir ametal olan flor diş macunlarında ve deodorantların yapımında kullanılır. Ayrıca buzdolabı ve klimaların soğutma sistemlerinin çalışmasında flordan yararlanılır.

Ametaller nerede karşımıza çıkar ? FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametaller nerede karşımıza çıkar ? Azot bileşikleri ise tarımda gübre olarak kullanılır.

Ametaller nerede karşımıza çıkar ? FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametaller nerede karşımıza çıkar ? Hidrojen, kaynak yapımında, roketlerde yakıt olarak kullanılır.

Ametaller nerede karşımıza çıkar ? FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Ametaller nerede karşımıza çıkar ? Karbon demirin işlenmesinde, çelik yapımında, lastiklerin renklendirilmesinde, plastik sanayisinde kullanılır.

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı Metallerin Özellikleri Parlak veya mat görünümlüdür. Antimon

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı Metallerin Özellikleri 2. Elektriği çok az iletebilir.

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı Metallerin Özellikleri 3. Sıcaklık yükseldikçe elektrik iletkenlikleri artar.

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı Metallerin Özellikleri 4. Doğada katı hâlde bulunur. Arsenik

Yarı metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı metaller nerede karşımıza çıkar ? Yarı metallerden olan bor, ısıya dayanıklı cam imalatında, roketlerde ateşleyici olarak, tenis raketlerinin yapımında, nükleer santrallerde kullanılır.

Yarı metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı metaller nerede karşımıza çıkar ? Silisyum, güneş enerjisi panelleri ve camın yapımında, ayrıca yapı malzemelerinde kullanılır.

Yarı metaller nerede karşımıza çıkar FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Yarı metaller nerede karşımıza çıkar ? Silisyum, güneş enerjisi panelleri ve camın yapımında, ayrıca yapı malzemelerinde kullanılır.

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Sizler de aşağıda verilen elementlerin hayatımızın hangi alanlarında kullanıldıklarını araştırabilirsiniz. ELEMENTLER KULLANIM ALANLARI Bakır(Cu) ? Kalay(Sn) ? Arsenik(As) ?