Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EEG raporu Doç. Dr. Bülent Ünay Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Advertisements

EEG’nin Epilepsi Dışı Kullanımı
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
AĞRI NOSİSEPTİF PRİMER AFFERENTLERİN MEKANİK, KİMYASAL VE TERMAL UYARILARLA UYARILMASI SONUCU ORTAYA ÇIKAR.
NÖROLOJİK DEĞERLENDİRME
Tanı, Tedavi ve Prognoz Açısından EEG
İnsan beyni günün birinde nasıl çalıştığını anlayabilecek mi?
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
Prof.Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç
Konvülziyonlu Hastaya Yaklaşım
BİLİŞSEL PSİKOLOJİ BEYİN/Nöro-Psiko-Anatomi
NÖBET VE STATUS EPİLEPTİKUS
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KONVÜLSİYON VE EPİLEPSİ KAVRAMLARI
EPİLEPSİ.
AĞRI FİZYOLOJİSİ.
Medulla oblongata Pons Mezensefalon
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
EKT ETKİNLİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
İdiyopatik Epilepsiler
TİK BOZUKLUKLARI.
EPİLEPSİ.
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
İDİOPATİK PEDİATRİK EPİLEPSİ SENDROMLARI
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
ELEKTROENSEFALOGRAM (EEG)
ALKOL YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM.
Epilepsiler Prof.Dr. S. Naz Yeni.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Bazal Ganglionlar ve Bozuklukları
Delirium ve Status Epileptikus
Funda Karbek Ocak 2002 DEUTF Acil
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Yenidoğan Konvülziyonları
DİKKATİN NÖROBİYOLOJİK YAPISI YÜRÜTÜCÜ İŞLEVLER
HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
BÖLÜM 14 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN RUHSAL PROBLEMLER
Ψ Bölüm 2- Devam.
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
YENİDOĞAN KONVÜLSİYONLARI
Doç. Dr. Tahsin Erman Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ab.D, Adana
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
Beynin Yapısal Olarak İncelenmesi sBT (Bilgisayarlı Tomografi): X- ışınlarıyla beynin ince kesitleri alınır sMRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Beyin.
EEG ve Uyarılmış Potansiyeller
İnsan beyni günün birinde nasıl çalıştığını anlayabilecek mi?
UYKU-UYANIKLIK İŞLERGELERİ-BEYNİN ELEKTRİKSEL ETKİNLİĞİ
BİPOLAR AFFEKTİF BOZUKLUKTA ALTERNATİF BİYOLOJİK TEDAVİLER
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
Yenidoğan Konvülziyonları Prof. Dr. Filiz Bakar Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı.
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Ψ Bölüm 2- Devam.
ELEKTROANSEFALOGRAFİNİN (EEG) BİYOFİZİK TEMELLERİ Prof. Dr. Süleyman Daşdağ D.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Diyarbakır
İNSAN VÜCUDU.
ELEKTROENSEFALOGRAM VE UYARILMIŞ POTANSİYEL İŞARETLERİN ÖLÇÜLMESİ
UYKU VE RÜYALAR….
ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
ÖĞRENME HEDEFLERİ Rüyayı tanımlayabilmek
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Sunum transkripti:

Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP): Klinik Uygulamaları İnsandan kaydedilmiş olan ilk elektroansefalogram, Berger’in 1925’te oğlundan yaptığı kayıt (1929. Arch.Psychiatr.)

Elektroensefalogram (EEG) Elektroensefalogram, serebral korteksteki senkronize postsinaptik potansiyellerden kaynaklanan ve kafa derisi yüzeyinden kaydedilebilen elektriksel potansiyel değişimleridir. (Korteks yüzeyine değen derin elektrodlarla kaydedildiğinde Elektrokortikogram (EKoG) adı verilir. Spontan EEG aktivitesi yaşam sürdükçe, derin koma durumları dışında ritmik doğada bir işaret olarak devam eder. Derin anestezi veya koma dışında EEG’nin sıfır hattında uzun süre kalması yasal bir ölüm kriteridir.

EEG’nin Fizyolojik Temelleri Korteks Piramidal Hücrelerinin Dipol Yapısı Postsinaptik Potansiyeller Büyük Hücre Gruplarının Senkronizasyonu Geometri – Açık Alan Konfigürasyonu Korteks Yüzeyine Dik

Elektroensefalogram (EEG) Alfa (8-12 Hz, 50 mikroV, düzenli) Uyanık ve gevşemiş durumda iken ve özellikle gözler kapatıldığında, en fazla parieto-oksipital bölgede Beta (13-30 Hz, daha düşük genlikli, düzensiz) Sinir sistemi aktif olarak bir duysal girdiyi işlerken veya zihinsel bir aktivite içindeyken Teta (4-7 Hz) Bebeklerde uyanıkken, erişkinde ise uykuda, emosyonel streste veya beyin patolojilerinde görülür Delta (0-4 Hz) Erişkinlerde uykuda görülür, fakat uyanık bebeklerde normaldir. Uyanık erişkinde görülmesi beyin hasarını gösterir

Elektroensefalogram (EEG)

Elektroensefalogram: Beynin Durumu Elektroensefalogram yaş, beynin uyanıklık durumu, duysal uyaranlar, beyin hastalıkları, droglar ve vücuttaki kimyasal değişimlere bağlı olarak değişimler gösterir EEG beyin lezyonlarının, tümörlerinin, infarktüslerinin, enfeksiyonlarının, ve epileptik aktivitenin, psikozların ve beyin ölümünün tanısında kullanılabilir

Epilepsi Epilepsi, serebral korteksin gri maddesinde anormal ve aşırı nöral aktivitenin yarattığı çeşitli davranış ve algı değişimleri olarak tanımlanabilir. Epilepsi yaklaşık olarak popülasyonun %1’inde görülen, en sık nörolojik bozukluklardan birisidir. Beyin dokusunun eksitabilitesini yükselten herhangi bir durumdan kaynaklanabilir.

Tanı Sınıflandırması Parsiyel Nöbet – spesifik bölge. Basit veya kompleks olabilir: Basit – 1 modalite (bilinç etkilenmez). Kompleks – Çoğu (%80) temporal lobdan kaynaklanır. Temporal lob epilepsisi olarak da adlandırılır (TLE). (bilinç kaybı).

Tanı Sınıflandırması Jeneralize Nöbet – başlangıçtan itibaren tüm korteksi içine alır: Konvülzif olmayan (petit mal) – bilinç kısa süreyle kaybolur, göz kırpma veya gözde dönme hareketleri. Konvülzif (grand mal)

Grand Mal Epilepsi majör nöbetler, tüm vücutta konvülsiyonlar Bilinç kaybı, düşer, tonik/klonik kasılmalar İdrar, dışkı denetimi kalkar genellikle 1-2 dakika sürer, saatler süren yorgunluk, uyku Bir seri status epilepticus ciddi ve ölümcül olabilir

Petit Mal minör epilepsi Genellikle çocukluk ve ergenlikte Göz dalması, hızlı göz kırpma (10 s ila 2 dak) Bilinç kaybı, genellikle düşme veya motor konvülsiyonlar yok günde 100 petit mal nöbete kadar çıkabilir

EEG Epilepsi tanısında önemli yardım

Beyin Tümörleri ve Diğer Yer Kaplayıcı Lezyonlar   ·     Büyük tümör veya yer kaplayıcı lezyonlarda, ilgili bölgede elektriksel aktivitenin bloke olması saçlı deri üzerinden ölçülen EEG nin silikleşmesine yol açar. ·     Daha sık olarak, tümör çevresindeki nöronal dokuyu sıkıştırarak bu alanların anormal, yüksek voltajlı, senkron elektriksel etkinliğine yol açar. Yüksek genlikli senkron dalgaların genliklerinin maksimuma ulaştığı bölge tümör bölgesidir.   

Beyin Dolaşım Bozuklukları (Serebrovasküler Olaylar): Beyin dolaşımının bozulması genellikle temel EEG ritminde yavaşlama ve silikleşme ile karakterizedir.   Psikozlar : Dikkat sırasındaki ritm reaksiyonu, alkaloz yaratan hiperventilasyondaki ritm değişmeleri, alfa iğcikleri ve teta dalgaları saptanır.

EEG Aktivitesinin Tipleri Spontan EEG Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP) Belirli olayların öncesi veya sonrasında ortaya çıkan, yinelenebilir, belirli bir zaman karakteristiğine sahip potansiyel değişimleri Uyarılma Potansiyelleri (UP) OİP’nin Özel Bir Durumu Duysal bir uyarana yanıt olarak oluşan OİP