YUVARLAMA TOPLAMA ÇIKARMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
4. SINIF HAZIRLAYAN: NAZAN AKDAĞ
Advertisements

KESİRLER.
BİR BASİT KESRİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİRKEN
Ondalık kesirler.
ONDALIK KESİRLER.
Ondalık Kesirlerle Bölme İşlemi
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
MERAM HASANKÖY İLKOKULU KESİRLER
Kesir herhangi birşeyin bir parçasını tanımlar.
ONDALIK KESİRLER HOŞGELDİNİZ.
Tahmin edelim..
ONDALIK KESİRLER Paydaları 10, 100, … olan kesirlere ondalık kesirler denir. Paydası 10, 100,… olan basit, bileşik ya da tam sayılı bir kesir ondalık kesre.
ONDALIK KESİR.
İÇİNDEKİLER DOĞAL SAYININ TANIMI ARDIŞIK TEK ÇİFT DOĞAL SAYILAR
KESİRLER.
ONDALIK KESİRLER Şuayip POLAT MATEMATİK 4 5. ÜNİTE
KESİRLER.
KESİR SAYILAR VE ÖĞRETİMİ
ONDALIK KESİRLERİN ÖĞRETİMİ
Yrd. Doç. Dr. Neşet DEMİRCİ
Tahmin edelim..
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
KESİRLERİ TANIYORUM Kesir nedir? Kesir çeşitleri
ONDALIK SAYILAR Her kesir sayısı aynı zamanda bir ONDALIK SAYIDIR.
2. Sınıf Hazırlayan Beyhan Sağıroğlu Gazi İlköğretim Okulu
2010 – 2011 ÖĞRETİM DÖNEMİ ANAMUR ÖZEL YILDIRIMHAN TEKALAN İ. O 4
ONDALIK KESİRLERDE ÇÖZÜMLEME ONDALIK KESİRLERDE YUVARLAMA
ONDALIK KESİRLER , , , , , , , , , , , ,.
KESİRLERİ TANIYALIM….
ONDALIK KESİRLER , , , , , , , , , , , ,.
ONDALIK KESİRLERLE TOPLAMA İŞLEMİ
MATEMATİKSEL KAVRAMLARA GİRİŞ
KESİRLER ONDALIK KESİRLERİN TANIMI ONDALIK KESİR ÖRNEKLERİ
6.Sınıf ONDALIK KESİRLER
KESİRLER.
Kesirleri Birbirine Çevirme
KESİRLER KESİRLER SİMGE SEVİM
rakamların sayı değeri rakamların sayı değeri
SAYILARI OKUYUP YAZALIM SIRALAYALIM
Birlik, onluk ve yüzlüklerden oluşmuştur.
BASİT KESİR NEDİR ? BİR BÜTÜNÜN EŞİT OLARAK AYRILMIŞ HER BİR PARÇASINA KESİR DENİR. BUNU ; MATEMATİKTE RAKAMLARLA VE ŞEKİLLERLE İFADE EDERİZ.
KESİRLER KONULAR: Kesirler Kesirlerin Okunuşu Kesir Çeşitleri Kesirlerin Karşılaştırılması ALIŞTIRMALAR:
RASYONEL SAYILAR RASYONEL SAYILARIN ONDALIK GÖSTERİMİ 5 = 0,5 9.
Bileşik Kesirler ● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir , , , , , ● Yukarıdaki.
KESİRLER Kesir Çeşitleri Birim Kesirler Basit Kesirler
ONDALIK KESİRLER.
Bileşik ve Tam Sayılı Kesirler
Ondalık Kesirlerde Çıkarma İşlemi
Ondalık Kesirlerde Toplama İşlemi ( on yedi tam yüzde elli sekiz )
KESİRLERDE İŞLEMLER.
MATEMATİK ONDALIK KESİRLER.
Doğal Sayılar ve Okunuşları
ONDALIK KESİRLER (SAYILAR)
ONDALIK GÖSTERİM Ondalık gösterimle verilen sayılar okunurken
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ ADI-SOYADI: BUĞRAHAN GÜRLER DERS: MATEMATİK
Kesirlerde Karşılaştırma ve Sayı Doğrusunda Gösterme
Kesirler 6 Saat Kazanımlar
DOĞAL SAYILAR Selçuk DELİBAŞ.
RASYONEL SAYILAR.
ABAKÜSTEKİ SAYILAR.
Kesirler 6 Saat Kazanımlar
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
Ondalık Kesirler Hikmet SIRMA
Tahmin edelim..
ONDALIK KESİR.
4 – 5- 6 Basamaklı Doğal Sayılar ve Bölük kavramı
KONU:KESİR-KESİR ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
KESİRLER Hikmet SIRMA.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
KESİRLER İLE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Paydaları eşit kesirlerle toplama işlemi yaparken paylar toplanır paya yazılır,ortak payda aynen kalır. ÖRNEK:
Sunum transkripti:

YUVARLAMA TOPLAMA ÇIKARMA ONDALIK KESİRLER ONDALIK KESİRLER BASAMAK ADLARI YUVARLAMA TOPLAMA ÇIKARMA

Ondalık Kesirler Yandaki şekli inceleyiniz. Şekil 10 eş parçaya bölünmüş ve eş parçalardan 6 tanesi taranmıştır. Bu kesir, 6 6 10 şeklinde yazılır. 10 kesri, “0.6” şeklinde yazılır ve “sıfır tam onda altı” diye okunur.

Ondalık kesirlerin virgülden önceki kısmına “tam kısım” virgülden sonraki kısmına da “kesir kısmı ”denir. Örnek: Okunuşu ile “yedi tam yüzde elli üç” olarak verilen ondalık kesri virgül kullanarak yazalım. Çözüm: Verilen sayının tam kısmı 4,kesir kısmı ise 52 dir.Buna göre sayı, 4,52 Tam kısım Ondalık kısım

1 5 23 ve benzerleri ondalık kesirlerdir. 10 100 1000 Paydası,10 tam kuvveti olan(veya 10 un tam kuvveti olarak düzenlenebilen) kesirlere ondalık kesir denir. 1 5 23 ve benzerleri ondalık kesirlerdir. 10 100 1000 Yukarıdaki gibi paydaları olan kesirlere ondalık kesir denir. ÖRNEKLER: Aşağıdaki ondalık kesirlerin virgüllü yazılışı, karşılarında gösterilmiştir. İnceleyiniz. = 0,22 “sıfır tam yüzde yirmi iki” = 0,3 “sıfır tam onda üç” = 2,3 “iki tam onda üç”

Virgül “,” kullanarak yazılmış bir ondalık kesri okurken, tam kısım okunur “tam” denir. Virgülden sonra bir basamak varsa “onda", iki basamak varsa “yüzde", üç Basamak varsa “binde”,…sözcüklerden uygun olanı söylenir ve sayı okunur.

ONDALIK KESİRLERDE BASAMAK ADLARI Ondalık kesirlerin basamakları, virgülden sağa doğru; onda birler, yüzde birler, binde birler,…diye adlandırılır. Virgülden itibaren sola doğru;birler,onlar,yüzler,…diye adlandırılır. Örnek:2173,8946 ondalık kesrinin, tam ve kesir kısmının basamak adlarını yazalım: 2173,8946 On binde birler basamağı Binde birler basamağı Yüzde birler basamağı Onda birler basamağı Binler basamağı Yüzler basamağı Onlar basamağı Birler basamağı

ONDALIK KESİRLERDE RAKAMLARIN SAYI DEĞERLERİ VE BASAMAK DEĞERLERİ Her basamak, sağındaki basamağın 10 katı, solundaki basamağın 10 da biridir.Böylece,kullanılan onluk sayma sisteminde basamakların sağa ve sola doğru sonsuza uzandığı görülür. ONDALIK KESİRLERDE RAKAMLARIN SAYI DEĞERLERİ VE BASAMAK DEĞERLERİ Tam kısmı Kesir kısmı 53,6794 Sayı değerleri 4 9 7 6 3 5

Örnek :516,743 ondalık kesrinin basamakları ve basamaklarının rakamlarının basamak değerlerini belirleyelim. Yüzler basamağı Onlar basamağı Birler basamağı Onda birler basamağı Yüzde birler basamağı Binde birler basamağı SAYI 5 1 6 , 7 4 3 Basamak değeri 500 10 0,7 0,04 0,003

TAM SAYILI ONDALIK KESRİ VİRGÜLLE YAZMA Aşağıdaki ondalık kesirleri, virgüllü olarak yazalım: 1) = 27,8 “yirmi yedi tam onda sekiz” 2) = 12,16 “on iki tam yüzde on altı” 3) =248,419 “iki yüz kırk sekiz tam binde dört yüz on dokuz” Tam sayılı bir ondalık kesri, virgüllü olarak yazarken; tam sayı kısmı, tam sayı olarak(virgülden önce)yazılır. Kesirli kısım ise, pay ve paydanın basamak sayısına göre virgülle ayrılarak yazılır.

ONDALIK KESİRLERİ YUVARLAMA,TOPLAMA VE ÇIKARMA Örnek :0,748 ondalık kesrini en yakın yüzde birler basamağına yuvarlayalım: 0,748 (yüzde birler basamağın sağındaki rakama bakılır) 8>5 olduğundan,4+1=5 şeklinde yapılır. O halde ; 0,748 ≈ 0,75 dir. UYARILAR

Yuvarlanması istenen sayının en son basamağındaki rakam ile 5 arasındaki karşılaştırma yaptırılır. Basamaktaki rakam 5’ten büyük veya eşit ise sol basamaktaki rakamın bir artacağı vurgulanır. Ondalık kesirlerde yuvarlanılması istenilen basamaktaki rakamın sağına bakılır. Rakam 5 ve 5’ten büyük ise bu basamağın solundaki rakam “1” arttırılır,5’ten küçük ise rakam aynen kalır. Her iki durumda da yuvarlanılması istenilen basamağın sağındaki sayılar yazılmaz.

1,42’ye onda birler basamağında 1,4 olarak yuvarlayalım. SORU: Birisi 1,55m diğeri 1,42m uzunluğundaki iki ipi, uç uca ekleyip 2 eş parçaya ayırırsak her parça ne kadar olur? 1,42’ye onda birler basamağında 1,4 olarak yuvarlayalım. 1,552’i onda birler basamağında 1,6 olarak yuvarlayalım. 1,6 ile 1,4’ün toplamı 3 olur. 3’ün yarısı 1,5’tur.

Ondalık kesirleri çözümler. KAZANIMLAR Ondalık kesirleri çözümler. Ondalık kesirleri, belirli bir basamağa kadar yuvarlar. Ondalık kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini yapar. HAZIRLAYAN MERVE AYDIN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 2/A (GECE) 110404015