MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
Advertisements

Sıcak Çatışma Bölgeleri Günay BOYEKİN Mustafa Kaçıkoç Anadolu Lisesi
BETT IN LONDON.
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
İSLAMİYETİN DOĞUŞU VE YAYILIŞI (İslamiyet'ten Önce Arap Yarımadası) ARAB İ STAN YARIMADASI Kuzey Suriye ve Filistin Doğu Basra Körfezi Güney Umman Denizi.
MEZOPOTAMYA MEDENİYETİ
DÜNYA’MIZ NASIL OLU Ş TU? Güne ş Sistemi'nin Güne ş 'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegeni. Üzerinde ya ş am barındırdı ğ ı bilinen tek do ğ al.
MEZOPOTAMYA Mezopotamya’da insanoğlunun M.Ö dolaylarında toprağa bağlanıp yerleşti, tarımsal kültürün ilk önemli uygarlıklarına gelinceye kadar.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ANADOLU UYGARLIKLARI İÇİNDEKİLER LİDYALILAR URARTULAR İYONLAR HİTİTLER
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME ÖZGÜR GÜVERCİN 6.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
İRAN UYGARLIĞI.
Babil Kralı Hammurabi "Hammurabi Kanunlan"nı oluşturmuştur.
Anadolu ve Mezopotamya Devletleri
OĞUZHAN ÖZDEMİR.
Kapadokya
Mehmet Kemal BALADIN 9A-343
LİDYALILAR M-Ö Gediz ve Menderes Nehri arasında kurulmuştur merkezi Sard'dır (Manisa). -Lidyalılar Hint-Avrupalı bir kavimdir. -Lidyalılar önce.
1.
Ba ş kent HATTU Ş A Ş ’tır.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci
MISIR MEDENİYETİ.
MARDİN ŞEHRİM.
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
Abbasiler Dönemi.
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
KONU : UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
BABİLLİLER.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
9. SINIF TARİH / 02 / 2014.
ALEXANDER THE GREAT.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
HİTİTLER.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
TARİH NOTLARI 9.SINIF TARİHİ ÇAĞLAR Ahmet KAÇAR
AŞAĞIDA VERİLEN UYGARLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI
A İLKÇAĞ UYGARLIKLARI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
MEZOPOTAMYA.
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
FRİGYALILAR KİBELE GORDİON
ANADOLU “UYGARLIKLAR BESIGI”
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
Mezopotamya.
Anadolu ve Mezopotamya
Büyük selçuklu devletİ
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
İLK ÇAĞ’DA ANADOLU UYGARLIKLARI
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
TARİHE YOLCULUK KAZANIM: 4 DERS SAATİ
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
Yazı Sistemleri.
TOKALAŞMANIN TARİHÇESİ. En eski yazılı kaynaklarda tokala ş ma, bir tanrıdan dünyevi bir lidere güç bah ş etmeye i ş aretti. Bu, uzatılmı ş el resminin.
BABİL HALKININ HAYATI VE TARİHİ ESERLERİ HAZIRLAYAN=FATİH KILIÇ.
Ibraniler Davud'un Yildızı.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
ABBÂSÎLERE BAĞLI DEVLETLER II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
LİDYALILAR M-Ö Gediz ve Menderes Nehri arasında kurulmuştur merkezi Sard'dır (Manisa). -Lidyalılar Hint-Avrupalı bir kavimdir. -Lidyalılar önce.
Sunum transkripti:

MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Sümerler Babiller Asurlular Elamlar Akadlar

SÜMERLER Mezopotamya'nın siyasi tarihi M.O. IV. bin yıllarında Sümerler ile başlamaktadır. Asya kökenli olup nereden ve hangi yolla Mezopotamya'ya geldikleri kesin olarak belli değildir. Sümerler Aşağı Mezopotamya köy kültürünü, kent kültürü haline getirerek Ur, Uruk, Lagaş, Kiş ve Urnamu gibi kent devletleri kurdular. Her kent ayrı bir devlet idi. İlk defa Uruk Kralı Lugalzagizi Aşağı Mezopotamya'daki kent devletlerini bir yönetim altında toplamıştır (M.O. 2750). Sümerlere Elamlar son verdiler (M.Ö 2000 başları). 

BABILLER Samilerin bir kolu olan Amurrular tarafından kurulan (M.Ö. 2000 yılları) Devletin kurucusuSumu-Abum'dur. Amurruların kurduğu bu devlet başkenti olan Babil şehrinin adıyla anılır. En ünlü hükümdarı Hammurabi’dir. Hammurabi'den sonra ülkede isyanlar çıktı ve devlet zayıfladı. M.Ö 1531 yılında Hititler Babil'i işgal ederek bu devlete son verdiler. Hititlerin çekilmesinden sonra Babil ülkesi Asurluların egemenliğine girdi. Medlerle birleşen Babiller M.Ö. 625 yılında Asur Devletini yenerek tekrar bağımsız oldular ve 2. Babil Kralligı’nı kurdular. Bu dönemin en önemli hükümdarı Nabukadnezar'dır. O, devletini güçlendirmiş M.Ö. 586 yılında Kudüs'ü alarak Yahudi Devletine son vermiştir. Babil, bu kral zamanında Mezopotamya'nın en önemli şehri haline gelmiştir. 2. Babil Devletine M.Ö. 539 yılında Persler son vermişlerdir. Sümerlerin etkisinde kalan Babiller ziggurat denilen çok katlı tapınaklar inşa ettiler. Zigguratların üst katını rasathane (gözlemevi), alt katını ürünlerin deposu olarak kullandılar. Tıp ve astronomide ilerlediler. Mimari açıdan Mezopotamya'nın en gelişmiş devleti Babillerdir. 

ASURLAR M.Ö. 2100 yıllarında Arabistan'dan gelerek Mezopotamya'ya yerleşen Sami kökenli bir kavimdir. Zamanla içlerine Sümerlere yakın bir dil konuşan Hurriler de karışmıştır. Adını, kuruldukları Asur kentinden almaktadırlar. Başkentleri Dicle kıyısındaki Ninova’dır. Asur Devleti M.Ö. 1960'lardan itibaren Anadolu'da pek çok ticaret kolonisi kurdular. Bunlardan en büyüğü Kaniş (Kayseri-Kültepe)'dir. Hititlerin akınları sonunda zayıfladılar. En parlak dönemlerini Asurbanipalzamanında yaşadılar. Sınırları İran'dan Mısır'a kadar uzanmaktaydı. Asurlular Kıbrıs'a da egemen olmuşlardır. Hititler, Mısırlılar ve Urartularla savaştılar. Askeri güçle ayakta duran Asurlular VII. asırda zayıfladılar. İran'da giderek güçlenen Medler Babillilerle birleşerek Asurlulara son verdiler (M.Ö. 625). Asurluların ülkesini aralarında paylaştılar.

ELAMLAR Sami kökenli olan Elamlılar Mezopotamya'nın güneydoğusunda yaşıyorlardı. Başkentleri Sus şehri idi. M.Ö. 3000 yıllarından Sus kenti, bölgedeki diğer kentler üzerinde egemenlik kurdu. M.Ö 7. yy'da Asurlular tarafından yıkıldılar.

AKADLAR Sami kökenli olan Akadlar M.Ö. IV. binde Arap Yarımadası'ndan gelerek Sümerlerin kuzeyinde Fırat nehri boylarına yerleşmişlerdir. Devletin kurucusu olan Sargon M.Ö. 2350 yılında Agade (Akad) kentini kurmuş, kısa sürede Yukarı ve Aşağı Mezopotamya'yı tek bir yönetim altında toplamayı başarmıştır. Sargon tarihte ilk daimi ordu kuran kraldır. Güçlü ordusu ile sınırlarını İran'dan Akdeniz'e kadar ulaştırmış, Mısır dışında bütün Ön Asya'yı egemenliği altına almıştır. Sargon'dan sonra devlet Gutilerin saldırılarıyla zayıflamış ve M.D. 2100 yıllarında Sümerler tarafından yıkılmışlardır.

Hazırlayan: Didem KARACA 