Endüstriyel Demokrasi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACETTEPE MALİYE TOPLULUĞU
Advertisements

YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
İDEOLOJİ VE MİSYONER ORGANİZASYONLAR
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
1924 ANAYASASI.
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK İLKELERİ.
YEREL YÖNETİMLER EYLÜL ALTUN.
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSİ YÖNERGESİ Alican GÖZEY
YAĞMUR TİTİZ SERAP TURAN.
KALKINMACI DEMOKRASİ Bu demokrasi modelinde, tüm halkın ve toplumun ortak bir şekilde kalkınması ve eşit haklara sahip olması benimsenmiştir. Basitçe,
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER Prof. Dr. Özcan DEMİREL 27 Kasım – 1 Aralık 2006 Mersin.
Çocuk Hakları ve önemi Arzu Mahmud VII.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
MEHMET TEKİNALP ANADOLU LİSESİ 11/E SINIFI
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
Avrupa Birliğinin Kurumları
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
BOSTANCI İLKOKULU BİREY. Birey En küçük birey ailedir. Aile anne,baba ve çocuklardan oluşan top- lumdur. Birey:Birey sosyal olan,fiziksel,duygusal, Kişilik,farklı.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
Hep Birlikte Ünitesi.
KOLLARI SIVAYALIM ZÜLAL ŞENLİK 2D 1344.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Merkezi-Yerinden Yönetim ve Uzmanlaşma
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
demokrasinin temel ilkeleri
6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
. DERS.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
GRUP ADI:BUMERANG KONU:KİBBUTZ YAPILANMASI
Hanife ÇAKIR Uzman Öğretmen
TARIH DERSI PROJE ÖDEVI ÖĞRETMEN: DÖNDÜ GÜNAY ÖĞRENCI:DILEK KUCUM TÜRKLERDE KADIN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Endüstriyel Demokrasi “KİBBUTZ” Endüstriyel Demokrasi

Kibbutz (İbranice: Topluluk ya da Birliktelik) Sosyalizm ve siyonizmi pratik bir şekilde bir araya getiren kibbutizm İsrail’e özgün bir deneyimdir. Kibbutizm, yahudiliğin tarihi bunalımı, baskı ve zulüm ile bağımsızlık ve yabancılaşma kadar, Filistin’de hayatını idame ettirmesi gibi iktisadi zorunluluklardan kaynaklanmıştır.

Kibbutzların Kuruluşu ve Şekilleri: İlk Kibuta 1909 yılında kurulmuştur. Bugün 1000 nüfuslu 250 kadar Kibbutz vardır.Bu da İsrail nüfusunun %3’ünü teşkil eder. Kibbutizm nüfusu 100 ile 2000 arası değişik iskan alanlarına sahiptir. Kibbutizm sadece tarım tabanlıydı.Bugün ise çoğunlukla sınai fabrikaları ve sınai üretimi tarım ile eşit önem taşıyor.

Kibbutz Esasları: Kibbutz esası, tüm üyelerin genel birleşmesinden oluşur. Haftada bir kez toplanılır ve Kibbutz hayatının esas konularında karar verirler.Sekreteri,diğer resmi görevlileri ve fabrika yöneticilerini seçerler. Ekonomik komite,mali,kültürel,iskan,sağlık gibi çeşitli komitelerin üyelerinin oylarıyla genel meclis karar verir.

Kibbutzlarda Endüstriyel Demokrasi: Fabrikada bütün insanlar umumi yöneticilikten başka liderlik görevini tamamlamak için işçiler tarafından seçilirler. Fabrikanın bütün işçileri işçi meclisini teşkil ederler ve meclis yoluyla veya fabrika kararlarıyla seçilen komitelere katılırlar. Ayrıca bir yönetim kadrosu vardır.Bunlar fabrikanın en üst yöneticileri,işçi temsilcileri ve bir bütün olarak seçilen Kibbutz temsilcilerinden oluşur.

Kibbutzlarda Yaşam Şekli: Üretimde Kibbutizm, “herkes kabiliyetine göre yardım etmelidir” ilkesine göre hareket eder.Tüketimde ise bu ilke “herkesin ihtiyacına göredir”. Üyeler ev,elbise,yiyecek,ihtiyarlık ve hastalık anında gereken bakımı eşit esasta paylaşırlar. Ailenin ekonomik sorumlulukları yoktur.Kibbutz ilke olarak çocukların yetiştirilmesini ve eğitilmesini ortaklaşa yapar.

Kibbutzlarda Yaşam Şekli: Kibbutz çocuklarının çoğu eğitilmiş bakıcıların nezaretinde çocuk yuvalarında yaşarlar.Yaşları ilerledikçe gelişen gruplar içerisinde büyür ve demokratik ilkelere göre kendilerini teşkilatlandırırlar. Topluluk içinde yüksek dayanışma sosyal güvenliği tamamlamayı gerçekleştirir. Üyelik kişilerin kendi iradelerine dayanır ve istediklerinde topluluğu terk edebilirler. Üyelerin katılmasıyla sosyal ve ekonomik planlamayı birleştiren hiyerarşik yapılar olmaksızın karar vermeyi ve yönetmeyi denetlerler.

Zamanla Kibbutz İlkelerinde Yaşanan Değişimler: O zaman Şimdi Sosyalist inanç Var Siyonizme bağlılık Siyasi birlik Yok Üyelerin serbestliği Beraber yemek yeme Kısmen ibadet hayatı Ortak duş alma yok Eşitlik var Özel olmayan tüketim ?

SONUÇ: Kibbutz, İsrail halklarının kendi aralarında ekonomik,siyasi ve sosyal yaşamlarını düzenledikleri ve bu işleyişin de demokratik esaslara dayanarak gerçekleştiği komün hayatını bizlere gösterir.Üretimde ve yönetimde tüm üyelerin sözlerinin dinlenmesi Endüstriyel Demokrasi anlamında Kibbutzların incelenmesini faydalı kılmıştır.

GRUP:By ÇEKO BİZLERİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… 2006463008 Erdal Alhas 2006463076 Duygu Pamukcu