Sesli izleyiniz HAKKINDA NELER BİLİYORSUNUZ?
Kamelya Anadolu’nun Çin ve Orta Asya ile birlikte kayısının anavatanı olduğunu
Dünyadaki kayısı çeşidinden yaklaşık 300 tanesinin Malatya’da bulunduğunu
Yunan Mitolojisi’ndeki ünlü “Altın Elma (Golden Apples)” mitinin aslında kayısıyı işaret ettiğini
Hekimhan-Kurşunlu Dünyanın birçok yerinde yetiştirilen çok sayıda kayısı çeşidinin yüzyıllar öncesinde Anadolu’dan götürülmüş olduğunu
Eski İran ve Mısır’da kayısıya “Güneşin Altın Yumurtası” (The Golden Egg of Sun) dendiğini
Kayısı çiçekleri Malatya ve çevresinde kayısıya “mişmiş” dendiğini
Çağala Mişmiş kelimesinin Türkçe’ye Arapça’dan geçtiğini
Hacıhaliloğlu Sofralık kayısıların ideal lezzet ve aromasının tüketici tarafından tam olarak bilinmediğini
Çataloğlu Rüyada kayısı meyvesi görmenin, gelecekte güzel bir haber alınacağı, kayısı yemenin ise şansın iyi gideceği anlamına geldiğini
Hindistan’da birçok yemek ve salatalara ekşi tat vermek için (sirke yerine) güneşte kurutulmuş zerdali meyvesinin kullanıldığını Dr. Asma
Alyanak Polonyalıların “Kayısılı mercimek çorbasını” severek tükettiğini
Ağerik En kaliteli kayısı likörünün bol aromalı Tokaloğlu Kayısısı’ndan elde edildiğini
Dünyanın en kaliteli zurna ve düdük gibi üflemeli müzik aletlerinin Ermeni ustalar tarafından kayısı ağacından yapıldığını
5000 Kez büyütülmüş Hacıhaliloğlu poleni ‘Kayısı ağacını ağlatan adam’ olarak da ünlenen Djivan Gasparyan’ın ‘Cennetten kayısılar’ (Apricots from Eden) adını verdiği bir albümü 1996 yılında New York’ta çıkardığını
Türkiye’de 16 milyon, dünyada ise 75 milyon kayısı ağacının bulunduğunu
Kayısı Bademleri Son yirmi yılda ihraç edilen kuru kayısıdan ülkemizin 2.5 milyar dolar döviz kazandığını
Dünyanın kuru kayısı ihracatının %85’ine Malatya ilinin tek başına sahip olduğunu
Hasat dönüşü (Hekimhan-Çelikli) Dünyada kayısı denince hiç tereddütsüz Malatya ilinin tereddütsüz Malatya ilinin akla geldiğini
Kayısıların kurutulması Malatyaşehrinin “Kayısının Başkenti” olaraktanındığını
Vitrinde kayısı ürünleri Malatya’da üretilen kayısıların gerek miktar ve gerekse kalite bakımından dünyada rakipsiz olduğunu
100 gram kuru kayısının vitamin ve mineral bakımından baldan dört kat daha zengin olduğunu Biliyor musunuz? Dr. Asma
Sonbaharda kayısı ağacı Hazırlayan: Serkan KÖSTEKCİ Kayısı konusunda merak ettiğiniz birçok şeyi adresinden öğrenebilirsiniz.