İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SIFATLAR.
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
SIFATLAR ÖN AD.
ZAMİRLER.
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
ZARFLAR.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Sıfatları Söyleyelim Ağaç Ev Pencere
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
KELİME TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT.
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
Sıfatlar.
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
TAMLAMALAR.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SIFAT TAMLAMALARI .
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
İsimlere Özellik Verelim mi?
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
SIFAT TAMLAMASI Bu sunu “Deniz Hoca” ve tarafından hazırlanmıştır.
Sunum transkripti:

İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir. SIFATLAR İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.

SIFATLAR BELİRTME SIFATLARI NİTELEME SIFATLARI İsme sorulan «Nasıl» soruna cevap verir. çalışkan sınıf İŞARET SIFATLARI SORU SIFATLARI BELGİSİZ SIFATLAR SAYI SIFATLARI Asıl sayı sıfatları Sıra sayı sıfatları Üleştirme sayı sıfatları Kesir sayı sıfatları

İsme sorulan «Nasıl» sorusuna cevap verir. NİTELEME SIFATLARI İsme sorulan «Nasıl» sorusuna cevap verir. Kırmızı kazak Tatlı elma Güzel çocuk

BELİRTME SIFATLARI SORU SIFATLARI BELGİSİZ SIFATLAR İŞARET SIFATLARI Bu kız oradaki elma Şu adam buradaki insanlar O kalem SORU SIFATLARI Hangi kız? Kaç kişi? Nasıl kitap? Neredeki evler? BELGİSİZ SIFATLAR Birkaç kitap çoğu öğrenci Bazı insanlar birçok kişi

SAYI SIFATLARI Asıl sayı sıfatları iki elma bir kitap beş soru Sıra sayı sıfatları üçüncü sıra beşinci kat Üleştirme sayı sıfatları ikişer gün birer bardak su Kesir sayı sıfatları yüzde yüz başarı yarım elma

NOT: «bir» sözcüğü sayı anlamında kullanılırsa «asıl sayı sıfatı» herhangi bir anlamında kullanılırsa «belgisiz sıfattır». Bakkaldan bir ekmek aldım. Bir: asıl sayı sıfatı Dün bir çocuk seni sordu. Bir: belgisiz sıfat