GCYB Sorumlu Hemşiresi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

BEBEK RESUSİTASYONU Doç. Dr. Ömer ERDEVE
ACİL OKSİJEN KULLANIMI VE ALTERNATİF HAVAYOLU ARAÇLARI
EL TEMİZLİĞİ.
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Dr Sertaç GÜLER Acil Tıp Uzmanı Mardin Devlet Hastanesi / Şubat 2013
KARACİĞER TRANSPLANTASYONUNDA PREOPERATİF REHABİLİTASYON
SOLUNUM YETMEZLİĞİ VE ŞOKUN TANIMLANMASI
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
HIZLI SERİ ENTÜBASYON Dr. Kıvanç Sakarya.
Hasta Taşıma ve Transferi
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Nosocomial Pnömonilerin Önlenmesi
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
MEKANİK VENTİLASYONDA BAKIM
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Cerrahide yandaş hastalıklar
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
Primer Hipertansiyon Tanım, Yaklaşım ve Tedavi
FİLİZ ŞAHİN ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ
Yenidoğan Resüsitasyonu
MEKANİK VENTİLATÖRLER
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
Nevin Uysal, MD, MSc VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
OKSİJEN TEDAVİSİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
BURNA İLAÇ UYGULAMA Burna ilaç uygulamasına intranazal uygulamada denir. Burna ilaç: burun mukozasını korumak ve tedavi etmek, nazal konjesyonu gidermek,
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Doç. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Hazırlayan:Eğitim Hemşiresi Yıldız GÖKALP
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
Sağlık Slaytları İndir
Santral Venöz Hıckman Katater Bakımı
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

GCYB Sorumlu Hemşiresi ASPİRASYONLAR Hem. Tülay BAŞPINAR GCYB Sorumlu Hemşiresi

Solunum Yolu Fizyoloji ve Anatomisi Solunum yolları iki bölüm olarak adlandırılır. Üst solunum yolları. Alt solunum yolları.

Solunum Yolu Fizyoloji ve Anatomisi

Solunum Yolu Fizyoloji ve Anatomisi

HAVA YOLU AÇIKLIĞI… Bireyin solunum işlevini normal olarak gerçekleştirebilmesi için ilk koşul hava yolunun açık olmasıdır. Birey hava yolu açıklığını ya da solunum fonksiyonunu düzenlenmesini ve kontrol edilmesini engelleyen nedenlerle kendi kendine yeterli solunum yapamadığında yapay hava yolu desteği gerekmektedir.

Uzun süreli hareketsizlik Öksürük refleksinin bozulması HAVA YOLU AÇIKLIĞI… Ventilatöre bağlı hastaların sedatif ilaçlarla uyutulması Uzun süreli hareketsizlik Öksürük refleksinin bozulması Hava yolu desteği verilen hastalarda solunum sekresyonunun artmasına neden olmaktadır.

HAVA YOLU AÇIKLIĞI… Ventilatöre bağlı hastalarda hava yolunda biriken sekresyonların hastanın gereksinimine göre aspire edilmesi gerekmektedir.

ASPİRASYON Hastaların solunum sistemi sekresyonlarının negatif basınçla çalışan bir vakum cihazı ile dışarı alınması işlemidir. YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE EN SIK KULLANILAN İNVAZİV UYGULAMALARDAN BİRİSİDİR.

temiz tutularak hastanın ASPİRASYON Hava yolunun açık ve temiz tutularak hastanın daha etkin ve rahat solunum yapabilmesi için uygulanan aspirasyon işlemi hemşirenin sorumluğundadır.

ASPİRASYON Aspirasyon uygun yöntemle yapılmadığında; Hipoksemi Bradikardi-Taşikardi Hipotansiyon- Hipertansiyon Kardiak Aritmi Kardiak Arrest Atelektazi Bronkospazm KİBAS Nazokomiyal Enfeksiyon Trakeabronşial Hasar Arteriyal ve venöz O2 saturasyonunda Pa CO2 düzeyinde Çevresel Kontaminasyon GELİŞEBİLİR

Aspirasyon Gereksiniminin Saptanması AC sesleri dinlenir, Nabız sayısı kontrol edilir, Huzursuz olup olmadığı gözlenir, Endotrakeal tüp içindeki sekresyon gözlenir, Ventilatörün yüksek basınç ayarı değerlendirilir, Siyanoz bulgusu, O2 saturasyonu değerlendirilir.

Açık Sistem Aspirasyon Kapalı Sistem Aspirasyon ASPİRASYON ÇEŞİTLERİ Açık Sistem Aspirasyon Kapalı Sistem Aspirasyon

Açık Sistem Aspirasyon Geleneksel yöntemdir. Nazotrakeal-Orafarengial olarak, Trakeostomi ve Endotrakeal tüp takılı hastalarda kullanılan yöntemdir.

Açık Sistem Aspirasyon Malzemeler: Aspiratör Steril aspirasyon katateri ( bebekler için: 5-8 Fr, çocuklar:8-10 Fr, yetişkinler için: 12-18 Fr ) Steril eldiven Serum fizyolojik solüsyonu Steril şişe

Açık Sistem Aspirasyon Eller yıkanır İşlem açıklanır Hasta semifowler pozisyonuna alınır, İşlem öncesi hastanın maximum oksijenizasyonu sağlanır İşlem steril koşullarda yapılır, Katater SF ile kayganlaştırılır, Orafarenks yoluyla uygulanıyorsa ağzın bir kenarı boyunca Nazofarenks yoluyla uygulanıyorsa nazal boşluk boyunca trakeaya doğru ilerlenir. Katater inspirasyon sırasında trakeaya ilerletilir, Aspiratör açılır kateter kendi ekseni etrafında döndürülerek geri çekilirken aspirasyon uygulanır. Kateterin içinden SF geçirilerek katater yıkanır. Aspiratör kapatılır. ,

Açık Sistem Aspirasyon İşlem 5-10 saniye sürmelidir. İki aspirasyon arasında en az 20-30 saniye beklenmelidir. İşlem ard arda 3 kezden fazla uygulanmaz Açık Sistem Aspirasyon

Açık Sistem Aspirasyon İşlem sonrası hastanın tekrar maximum oksijenizasyonu sağlanır…

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Sistem yoğun bakım hastalarının ventilatörden ayrılmadan aspire edilmesine olanak tanır. Dolayısıyla aspirasyona bağlı hipoksemi, hipotansiyon ve kardiak aritmi gibi ciddi komplikasyonların gelişmesi ve çevresel kontaminasyon önlenir.

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Kapalı sistem kataterinin hastada 24 saat kullanılır, Steril eldiven, maske ve gözlük kullanımına gerek yoktur. Maliyeti azaltır.

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Malzemeler: Aspiratör Kapalı sistem aspirasyon katateri Steril enjektörde 10 cc SF Non steril eldiven

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Aspirasyon gereksinimi değerlendirilir İşlem açıklanır Non steril eldiven giyilir Hasta başı 20-30o kaldırılır. (herhangi bir engel yoksa) Hastaya 1 dakika süresince %100 O2 verilir. Aspiratör basıncı 80-120 mmHg ayarlanır.

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Aspirasyon kontrol düğmesi açılır Yıkama portundan 2 cc SF verilerek kataterin kayganlığı sağlanır Katater düz olarak direnç hissedilinceye kadar ilerletilir Direnç hissedildiğinde karinaya ulaşılmıştır. Katater 1 cm geri çekilir Baş parmak kontrol düğmesine 2-3 sn bastırıp kaldırılarak aralıklı aspirasyon uygulanırken katater döndürülerek geri çekilir.

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Aspirasyon süresi 10 sn geçmemeli İki işlem arası 20-30 sn olmalı Ard arda 3’ten fazla aspirasyon yapılmamalı Katater hava yolundan tamamen geri çekilir Yıkama portundan 2 cc SF verilerek eş zamanlı aspirasyon uygulanarak kataterin ucu yıkanır. Aspirasyon kontrol düğmesi 180o döndürülerek kapatılır.

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Hastaya 1 dakika süresince %100 O2 verilir. Ventilatör ayarı eski konumuna getirilir Ayrıca ağız boşluğu ve orafarenks aspire edilir. Eldivenler tıbbi atık kutusuna atılır. Eller yıkanır. Hastanın nabız, kan basıncı ve solunum sayısı değerlendirilerek aspirasyon öncesi bulgularla karşılaştırılır

KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Aspirasyonun etkinliği değerlendirilir AC sesleri hırıltılı olmamalıdır O2 saturasyonu 98 ve üzeridir Ventilatörde sekresyon varlığını gösteren alarm olmamalıdır.

Hastaya uygun pozisyon verilir İşlem ve bulgular kaydedilir. KAPALI SİSTEM ASPİRASYONU Hastaya uygun pozisyon verilir İşlem ve bulgular kaydedilir.

Teşekkürler…