Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlenin ögeleri(dolaylı tümlec ve edat tümleci)
NURAN YILMAZ ÇPL TDE ÖĞRETMENİ
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
TİGEM Atçılık Daire Başkanlığı At Yetiştiriciliğinde Sürü Yönetimi
ZAMİRLER.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
‘’De’’nin Yazımı.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ZAMİRLER.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Hakan Satılmış/Türkçe Öğretmeni Sanatsız kalmış bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
EKLER.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
İşçi Sağlı ve İş Güvenliği EĞİTİMİ
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
Hazırlayan :Dilara AYDIN
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
ARAMA MOTORU KULLANIMI
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
Cümlede Anlam.
Edatlar.
POWER POİNT SUNU HAZIRLAMAK
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
yapIlarIna göre fİİller
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
BAĞLAÇ.
EDATLAR.
Sanatsız kalmış bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
© 2012 Microsoft Corporation. Tüm hakları saklıdır. Kişi ekleme Kişiler listeniz iletişiminizi basitleştirir ve sizin için en önemli kişilerin uygunluğunu.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
CÜMLE VURGUSU VE ARASÖZ
ZARFLAR.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
İLGEÇ (EDAT).
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi KELİME GRUPLARI
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
INTERNET nedir? Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
HATIRLAYALIM.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
SÖZCÜKTE ANLAM
Sosyal medya resim şablonu
Sunum transkripti:

Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak için Amblem içinde bir yeri tıklatın. Amblem dışında görünen kutulara "boyutlandırma tutamaçları" denir. Nesneyi boyutlandırmak için bunları kullanın. Boyutlandırma tutamaçlarını kullanmadan önce üst karakter tuşunu basılı tutarsanız, boyutlandırdığınız nesnede oranlarını korursunuz.

EDAT EDAT:Kendi başlarına anlamları olmayan anlamları cümle içinde beliren sözcüklerdir. Başlıca edatlar:

Araç ilgisi kurar:Araç ilgisi kurar: Elindeki makasla kumaşı kesti. Birliktelik ilgisi kurar:Birliktelik ilgisi kurar: Annemle alışverişe çıkacağız. Neden-sonuç ilişkisi kurar:Neden-sonuç ilişkisi kurar: Odaya girmesiyle herkes sustu.

–Neden-sonuç ilgisi kurar: Geç kaldığı için özür diledi. –Özgülük anlamı katar: Bu pastayı senin için yaptım. –Hakkında anlamı katar –Hakkında anlamı katar: Onun için iyi şeyler söylemiyor.

–Benzerlik ilişkisi kurar: Aslan gibi savaştı zorluklarla. –Zaman anlamı katar: Eve geldiği gibi dersine oturdu.

–Benzetme yapar: O gece peri kızları kadar güzeldi. –Karşılaştırma anlamı katar: Senin kadar inatçı birini görmedim. –Yaklaşıklık bildirir: Köyde elli kadar ev vardı.

göre. –Bu elbise tam sana göre. üzere –Konuşma yapmak üzere kürsüye yöneldi. doğru –Kadın iskeleye doğru ilerliyor. ötürü –Çalışmadığından ötürü sınavı geçemedi. rağmen –Erken kalkmama rağmen yine de geç kaldım. başka –Senden başka kimseye güvenemem!

1)Edatlar kendilerinden önceki isim soylu sözcüklerle çoğu kez söz öbeği oluşturur: Gerçeği olduğu gibi anlatmalısın! 2)“yalnız” ve “ancak” sözcükleri “sadece” anlamına geldiğinde edat görevindedir 2)“yalnız” ve “ancak” sözcükleri “sadece” anlamına geldiğinde edat görevindedir. Aradığın kitabı yalnız okulda bulabilirsin. Bu konuda ancak sana güvenebilirim.

1.)”için” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden-sonuç” ilişkisi kurmuştur? AA)Bunların hepsini senin için aldım. BB)Neler yapmadık şu vatan için. CC)Hasta olduğu için okula gelmemiş. DD)Onun için iyi şeyler söylemiyor.

1.)”Gibi edatı aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır? AA)Bu aralar çocuk gibi davranıyor. BB)Arı gibi çalışkan öğrencidir. CC)Bana el gibi davranma. DD)Arabamız uçar gibi gidiyordu.