I. GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN İLAÇLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Renin-anjiotensin sisteminin farmakolojisi
Advertisements

SEMPATOLİTİK İLAÇLAR 1. Adrenerjik reseptör blokörleri 2
MANAGING PRELOAD (ÖNYÜK) AFTERLOAD (ARTYÜK)
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
Hastane Öncesi Acil İlaçlar
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR II: BARBİTÜRATLAR VE DİĞERLERİ
Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
İNSANDA SİNİR SİSTEMİ.
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
BRONKODİLATÖR İLAÇLAR
İLAÇLARIN ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
İLAÇLARIN İTRAHI Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
DOLAŞIM SİSTEMİ İLAÇLARI
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
AĞRI FİZYOLOJİSİ.
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.
Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ:
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ
İnsanlar neden sigara içer?
ALKOLLER Alkoller SSSde genel depresyona neden olurlar
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
ANTİDOTLAR Akut zehirlenmelere neden olan kimyasal etkenlerin ancak bazılarına karşı spesifik antidot vardır. 4 ana grupta sınıflandırılabilirler 1) kimyasal.
Nikotin Bağımlılığının Biyolojik Temelleri
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
SEMPATOMİMETİK İLAÇLAR
BETA-ADRENERJİK RESEPTÖR BLOKERLERİ
PREANESTEZİK MEDİKASYON
LAKSATİF ve PURGATİF İLAÇLAR
Organofosfat intoksikasyonu
Parkinson hastalığı Beyinde nigrostrial dopaminerjik yolağın nöronların sayıca azalmasına bağlı olarak bazal gangliyonlardaki dopaminin azalması sonucu.
İLAÇ BAĞIMLILIĞI PSİKOTROP BİR İLAÇ SSS ARASINDAKİ ETKİLEŞMEDEN DOĞAN KENDİNİ PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK BELİRTİLERLE GÖSTEREN VE İLACA KARŞI ÖZLEM YA DA.
HİSTAMİN ve ANTİHİSTAMİNİKLER
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Farmakodinami.
SİNİR SİSTEMİ.
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
Tetrasiklinler.
SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI
SINIFLANDIRMASINIFLANDIRMA AÇIKLAMAAÇIKLAMA.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
NÖRON sinir sisteminin fonksiyonel ve anotomik ünitesidir
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
 Gastroözofajiyal reflü, özofagus alt ucundaki, bir çeşit kastan yapılmış halkanın (sfinkterin), gevşemesi sonucu mide içeriğinin özofagusa kaçmasıdır.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Periferik sinir sisteminin bölümleri.
Nikotin bağımlılığı tıpkı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığı gibidir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır.
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
Sunum transkripti:

I. GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN İLAÇLAR NİKOTİN VE GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN DİĞER İLAÇLAR, GANGLİYON BLOKE EDİCİ İLAÇLAR Sempatik ve parasempatik gangliyonlarda impuls aşırımı pregangliyonik sinir ucundan salıverilen asetilkolin'in gangliyon hücresi üzerinde bulunan nikotinik tipteki kolinerjik reseptörleri etkilemesi suretiyle olur. I. GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN İLAÇLAR Gangliyonları stimüle eden ilaçların selektif stimülasyon yapmamaları nedeniyle tedavi yönünden pek önemi yoktur.

NİKOTİN Tütün (Nicotiana tabacum) bitkisinin yapraklarından elde edilen bir alkaloiddir. Yaprak içindeki nikotin yüzdesi, tütünün türüne ve yetiştiği bölgeye göre değişiklik gösterir. Farmakokinetik özellikleri: Nikotin ufak moleküllü ve lipolifik bir madde olması nedeniyle cilt ve mukozalardan kolayca ve hızlı absorbe edilir. Dumandaki nikotin'in absorbe edilme oranı, inhalasyonun derinliğine ve inhalasyondan sonra nefes tutma süresine göre değişir. Ağız tiryakilerinde absorbe edilen miktar yarı yarıya, hatta ¾ oranında daha az olur.

Absorbe edilen nikotin, dolaşımdan hızlı bir şekilde beyine girer Absorbe edilen nikotin, dolaşımdan hızlı bir şekilde beyine girer. Gebelerde plasentadan fötal dolaşıma kolayca geçer. Devamlı sigara içenlerde karaciğer mikrozomal enzimleri indüklenir. Karaciğerde ve az bir kısmı diğer dokularda oksidlenerek, asid metabolitler şeklinde böbreklerden çabuk itrah edilir. İdrarın asidleştirilmesi, değişmemiş nikotin ve metabolitlerinin itrahını hızlandırır.

Etki mekanizması: Nikotin, hedef hücrelerdeki özgül etkilerini, nikotinik tipteki asetilkolin reseptörlerini (nAkR) aktive etmek suretiyle yapar. nAkR'ler, beş altbirimden oluşan pentamerik yapıda katyon kanallarıdır. Nikotin sinir uçlarını kendi reseptörlerini aktive ederek depolarize etmek suretiyle, dopamin, serotonin, noradrenalin, opioid peptidler gibi nöromediyatörlerin salıverilmesini artırır. Bu durum nikotinin nöronal etkilerinin fazla çeşitli olmasına katkıda bulunur.

Farmakolojik etkileri: Nikotin ufak dozda verildiğinde otonom gangliyonlar ile adrenal medullada stimülasyon yapar ve impuls aşırımını fasilite eder. Yüksek dozda verildiğinde ise başlangıçta kısa süren bir stimülasyon olur ve daha sonra uzun süren bir blokaj gelişir. Anestezi altındaki köpeğe i.v. nikotin enjeksiyonu; a) Ufak dozda (0.05 mg/kg i.v.), bradikardi ve buna bağlı hipotansiyon gelişir. b) Doz artırılırsa taşikardi ve kan basıcında yükselme oluşur. c) Köpeğe daha yüksek dozda (l mg/kg i.v.) verilen nikotin, gangliyonların blokajı sonucu kan basıncında belirgin bir düşme yapar.

Sigara tiryakilerinde varolan tolerans nedeniyle nikotinin kardiyovasküler etkileri, sigara içmeyenlerdekine göre azalmıştır. Sigara içmenin, dumandaki nikotin nedeniyle, plasma katekolamin düzeyini artırdığı insanda gösterilmiştir. Koroner kalp hastalığı olanlarda kalbin işinin artması yanında koroner kan akımı yeterli derecede artamadığından angina pektoris nöbeti gelişebilir. Mide-barsak kanalında parasempatik gangliyon stimülasyonu sonucu peristaltik hareketleri hızlandırır ve tonusu artırır. Sigara içme trombositlerin adezivitesisini artırır. SSS’de psikomtor stimülan etki yapar, bellekle ilgili olayları fasilite eder, iştah ve irritabilitede azalma yapar ve tremor oluşturabilir.

Nikotin pozitif pekiştirici bir maddedir ve kişide psişik bağımlılık ve zayıf derecede fiziksel bağımlılık oluşturabilir. CTZ’nu uyararak bulantı ve kusmaya neden olur. Sigara içenlerde YDL düzeyinin azaldığı ve DDL düzeyinin yükseltildiği bulunmuştur. Sigara içme ve i.v. nikotin, bazal metabolizmayı artırır. Kilo kaybına neden olur. Analjezik (antinosiseptif) etki yapar.

Nikotinin terapötik kullanılışı: a) Nikotin replasman tedavisi: Sigarayı bırakmak isteyenlere nikotin çikletleri, nikotin flasteri (TTS) kullanılabilir.Amaç, nikotin kesilme sendromu belirtilerini hafifletmektir. b) Diğer kullanılış yerleri: Alzheimer, Parkinson hastalığı, ülseratif kolit veTourette sendromunda denenmektedir. Akut nikotin zehirlenmesi: Nikotine karşı bir antidot olmadığından genel tedavi yöntemlerine başvurulur. Toksik etken olarak sigara dumanı: Sigara dumanı içinde, tütünün yanması sonucu oluşan yaklaşık 4000 çeşit kimyasal madde bulunur. Sigara dumanında nikotin, nem ve karbon monoksid çıktıktan sonra geri kalan maddelerin tümü, dumanın katran fazı olarak tanımlanır.

Gangliyonları Stimüle Eden Diğer Maddeler: Lobelin, tetrametilamonyum ve dimetilfenilpiperazinyum (DMPP)'dir. Bu maddeler ilaç olarak kullanılmazlar. II. GANGLİYON BLOKE EDİCİ İLAÇLAR Bu ilaçlar etki mekanizmalarına göre ikiye ayrılırlar: i) Kompetisyon suretiyle blok yapanlar: Tetraetilamonyum ve heksametonyum’dır. ii) Depolarizasyon suretiyle blok yapanlar: Nikotin ve gangliyonları stimüle eden diğer maddeler ve antikolinesteraz ilaçlar yeterli dozda verildiğinde

Kompetisyon suretiyle veya kanalı bloke ederek gangliyon blokajı yapan ilaçlar Farmakolojik etkileri: Hem sempatik ve hem de parasempatik gangliyonları bloke ettiklerinden selektif etki göstermezler. Ayrıca kardiyovasküler etkilerine çabuk bir şekilde tolerans gelişir. Bu nedenlerle ilaç olarak değerleri düşüktür. Kardiyovasküler sistemi belirgin bir şekilde etkilerler ve postüral hipotansiyon yaparlar. Kalp atış hızını genellikle artırırlar Mide-barsak kanalının tonus ve motilitesini azaltırlar. Dış salgı bezlerinin salgısını azaltırlar, terleme azalır. Ereksiyon güçlüğü, ejakülasyon güçlüğü yaparlar.

Farmakokinetik özellikleri: Çoğu bis-kuvaterner amin türevidirler ve biyolojik membranları kolay aşamazlar. Mekamilamin hidroklorür: Sekonder amin türevidir. Halen iki indikasyonda kullanılabilir: i) Omurilik zedelenmesine bağlı otonomik hiperrefleksia'nın tedavisi, ii) Sigara tiryakilerinin detoksifikasyonu Trimetafan kamsilat: En kısa etki süreli gangliyon blokeridir. Pentolinyum tartarat ve klorizondamin klorür: Bis-kuvaterner amin türevidirler

Gangliyon bloke edicilerin kullanılışı: Kontrollü hipotansiyon: Bu amaçla trimetafanla i.v. infüzyon yapılması, kan basıncını kontrollü bir şekilde düşürür. Hipertansiyon: Hipertansif krizin tedavisi için i.v. infüzyonla trimetafan uygulanabilir.