MESLEK SEÇİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MESLEK SEÇİMİ SEMİNERİ
Advertisements

KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
ÖZEL ÇAYCUMA AÇI DERSHANESİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
KAZANIMLAR 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki tercihlerine yönelik planlama yapar.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
DERS SEÇİMİ Ne Zaman Nasıl.
AŞKIN SIĞIRLI & MELİK NAMLI
GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
12. Sınıf 100 nolu kazanım etkinliği
MUŞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2009 HOŞGELDİNİZ. ÖZEL EĞİTİM SINIFLAMA TABLOSU.
BAŞARI VE MOTİVASYON.
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
ALANA GEÇİŞ SEÇKİN ŞENTÜRK.
Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O.
MESLEK NEDİR Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler bütünüdür.
1 M ESLEK S EÇIMI H. HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
Siz Şu Anda Tam burdasınız. Bu noktada Size yardımcı olmak için bu sunuyu hazırladık.
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
DERS-ALAN SEÇİMİ.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ. MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR?
Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:
ÇANKIRI NEVZAT AYAZ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
Ders seçimi veli, “öğrenci” tarafından yapılır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. TÜRKİYE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
ALAN SEÇİMİ.
 Meslek seçimi neden hayatınızın dönüm noktalarından biridir?  Mesleğin insan yaşamındaki yeri  Mesleğe yönelme  Meslek seçme döneminde gençleri etkileyen.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
MESLEK SEÇİMİ.
Tekirda ğ - Kapaklı Anadolu Lisesi. Kişilerin belli bir e ğ itimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler.
1 2 Meslek Seçimi 3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin.
Karlıova YBO Rehberlik Servisi
Rehberlik Servisi ŞARKÖY ANADOLU L İ SES İ. Nedir Bu ÖSYS? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı  Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler arasında eleme.
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
REHBERLİK SERVİSİ motivasyon semineri.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
BÜYÜYÜNCE NE OLACAĞIM ACABA?. TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI MESLEK NEDİR? Bireylerin belli bir eğitim sonucu elde ettikleri, Hayatlarını.
DERS-ALAN SEÇİMİ.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
BAŞARI VE MOTİVASYON.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ KAL PDR SERVİSİ
ALAN – DERS SEÇİMİ.
K.İ.H.O. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.
SINAVA GİRMEK ZORUNLU MU?
Mesleki Eğitimi Geliştirme Tanıtım ve Yönlendirme
GÜDÜLENME-MOTİVASYON
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Sunum transkripti:

MESLEK SEÇİMİ

MESLEK NEDİR? Meslek, ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. ‘Belli bir eğitimi gerektiren bilgi, beceri, ustalık, sevgi ve ilgi isteyen sürekli bir iş’ olarak da tanımlanabilir.

MESLEK SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR? En önemli seçimlerimizden biri olan meslek seçimi konusunda seçici davranmalıyız ve dikkatli olmalıyız. Çünkü seçeceğimiz meslek, ülkemiz ortalamasında 35-40 yıl boyunca yapılmaktadır.

MESLEK SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR? Meslek seçimini kişilik özelliklerimize göre isabetli bir şekilde yapmazsak, uzun yıllar boyunca yapmak zorunda kalacağımız meslekte mutsuz oluruz. Her sabah, insanın sevmediği bir mesleği yapmak üzere evden çıkıp işe gitmesi, belli bir zamandan sonra eziyet haline gelecektir.

MESLEK SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? KENDİNİ TANIMA MESLEĞİ TANIMA EĞİTİM KURUMUNU TANIMA

KENDİNİ TANIMA Meslek seçiminin önceliği kişinin kendisini tanımasıdır. Kendini tanıyan, sınırlarını gören, daha başarılı olacağı alanları bilen kişiler meslek seçiminde daha başarılı olurlar.

KENDİNİ TANIMA DEĞERLERİMİZ: Seçeceğimiz meslekle ilgili değerlerimizin örtüşmesi, bizi o meslekte daha fazla mutlu eder. O mesleğe yönelik duygularımız, mesleğe olan motivasyonumuzu artırır.

KENDİNİ TANIMA BEKLENTİLERİMİZ: Meslek ile ilgili gelecekteki beklentilerimiz çok önemlidir. O mesleği seçtiğimizde, kariyer planlamamızı yaptığımızda, o mesleğin bizi nerelere getirebileceğini planlamamız gerekir.

KENDİNİ TANIMA SOSYO EKONOMİK DURUMUMUZ: Meslek ya da bölüm seçerken gerekirse kararlar, aile ile birlikte alınmalıdır. Çünkü; özellikle üniversite eğitimi yoğun bir maddi gidere yol açabilir. Seçilen programın bulunduğu ilde, barınma, beslenme ve kültürel olanaklar hesaba katılmalıdır. Alternatifler düşünülmelidir.

KENDİNİ TANIMA FİZİKSEL ÖZELLİKLERİMİZ: Seçtiğimiz meslek ile uyuşması gerekir. Örneğin, polis ve askerlik mesleğini seçmek istiyorsak belirli fiziki özelliklere sahip olmamız gerekir.

KENDİNİ TANIMA KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİZ: Her meslek belirli psikolojik özellik gerektirir. Bunun yanında bazı psikolojik özelliklerde gerektirmektedir. Hukuk seçecek bir öğrencinin, muhakeme gücünün ve mantıklı düşünebilme yeteneğine sahip olması gerekir.

KENDİNİ TANIMA İLGİ VE YETENEKLER: Her insan ilgi ve yeteneği doğrultusunda başarılı olur. İlgi yeteneği doğrultusunda seçtiği meslekte motivasyonu artar.

MESLEĞİ TANIMA Sağlıklı bir meslek seçimi için şu sorulara doğru cevaplar bulmamız gerekiyor: Meslek hangi fiziksel, psikoloji özellik gerektiriyor? İlgileriniz, yeteneğiniz, meslek özelliği ile örtüşüyor mu? Mesleğe yönelik eğitim nerelerde ve nasıl veriliyor? Eğitim süresi ne kadar; süre ve olanaklardan kimler ne şekilde faydalanabiliyor? Mesleki eğitimde hangi dersler veriliyor?

MESLEĞİ TANIMA Meslekte ilerleme olanakları var mıdır? Mesleğin iş ortamı nasıldır? Mesleki eğitim sonrası işe ilk girişte ne kadar kazanç elde edilir? Meslekte iş bulma olanakları nasıldır? Nerede ve nasıl iş bulunabilir?

EĞİTİM KURUMUNU TANIMA Hangi eğitim kurumu seçmeyi düşündüğünüz mesleki eğitimi vermektedir? Bu eğitim kurumlarından nasıl ve ne şekilde yararlanılmaktadır? Eğitim olanakları nelerdir? Mesleki eğitim kurumlarına başvuru nasıl yapılmaktadır?

EĞİTİM KURUMUNU TANIMA Mezuniyet sonrası çalışma alanları ve iş piyasası durumları nelerdir? Eğitim kurumlarında kontenjan ne kadardır? Eğitim uygulamalı mı yoksa teorik midir?

İDEAL MESLEK SEÇİMİ Eğitim hayatımızda hedef belirlemenin rolü önemlidir. Hedef belirleyip bu hedefe ulaşma yolunda çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekir. Hedef belirlemede kritik nokta şudur; ulaşmak istediğimiz hedefe yönelik mi çalışacağız? Yoksa akademik düzeyimiz doğrultusunda ulaşabildiğimiz hedefe razı mı olacağız? Bu iki karardan birini almamız gerekiyor.

İDEAL MESLEK SEÇİMİ Kararlı olmadığımız durumların sonucunda hayal kırıklığı ortaya çıkabilmektedir. Tıp fakültesini kazanmayı çok istiyoruz. Ama tıpı kazanacak kadar çalışmıyoruz. Hedefimizin tıp olduğunu çevremizde de belirtiyoruz. Sınav sonucu açıklandığında büyük bir hayal kırıklığı yaşayabiliriz.

Seçtiğimizin bölümün veya mesleğin iş olanakları çok önemlidir. İDEAL MESLEK SEÇİMİ Ülkemiz şartlarını göz önüne aldığımızda; bazen, maalesef sadece ilgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda meslek seçemiyoruz. Seçtiğimizin bölümün veya mesleğin iş olanakları çok önemlidir. İş olanakları ile ilgi yeteneklerimizi birleştirdiğimiz noktada daha etkili bir meslek seçimine yaklaşmış oluruz.

İDEAL MESLEK SEÇİMİ Ülkemiz eğitim sisteminde ortaokul (imam hatip) ve meslek liseleri ile birlikte belirli bir mesleki yönde ağırlıklı eğitim alabilmekteyiz. Lise eğitimimize TEOG sınavından aldığımız puan doğrultusunda yön vermekteyiz.

İDEAL MESLEK SEÇİMİ Liselerde okurken de, eğer meslek lisesindeysek alan seçimi veya Anadolu Lisesindeysek ders seçimi ( eski ismi ile eşit ağırlık, sözel veya sayısal seçimi gibi) ile belirli bir mesleki eğitim doğrultusunda eğitimimize devam edebilmekteyiz. Liseden sonra ise YGS-LYS puanlarımız doğrultusunda üniversite ve bölüm tercihinde bulunabiliriz.

Tercih dönemlerinde, görevliyse, İDEAL MESLEK SEÇİMİ Bu doğrultuda doğru meslek seçimi için doğru tercih yapmak şarttır. Hem TEOG hem de YGS-LYS tercihlerinde kesinlikle uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Tercih dönemlerinde, görevliyse, Okul Rehberlik Öğretmeninizden; görevli değilse Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenmiş TERCİH DANIŞMA MERKEZLERİ’nden yardım almalısınız.

MESLEK SEÇİMİNDE DOĞRU OLARAK BİLİNEN YANLIŞLAR ÜNİVERSİTEYE BİR GİRSEM GERİSİ KOLAY ‘Bölüm önemli değil yeter ki üniversiteye yerleşeyim’ düşüncesiyle eğitim hayatına başlayan kişi , üniversite sonunda hayal kırıklığı ve büyük pişmanlık yaşarlar.

MESLEK SEÇİMİNDE DOĞRU OLARAK BİLİNEN YANLIŞLAR ÜNİVERSİTEYE İYİ OLSUN BÖLÜM ÖNEMLİ DEĞİL Bu 2 faktörün aynı anda olması tabi ki ideal olandır. Ama meslek seçiminde ideal olan bölüm yani meslektir. İyi bir üniversitede okumak için hiç ilgimizin yeteneğimizin olmadığı veya iş alanı dar olan bölümleri tercih etmek üniversite bitiminde bize hayal kırıklığı yaşatabilir.

HAYATINIZ BOYUNCA SİZİ MUTLU EDECEK MESLEĞİ SEÇMENİZ DİLEĞİYLE……