9. SINIF KİMYA 03-07 MART.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ ve ISI
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
POLİMERLERDE BAĞLANMA
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Kimyasal Bağlar.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşikler ve Formülleri
Kimyasal Türler ve Etkileşimleri Tahmini süre:12saat
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
Konu başlıkları Oluşumu
KİMYASAL BAĞLAR.
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
ZAYIF ÇEKİM KUVVETLERİ
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kimya hakkinda nezeriyye
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

9. SINIF KİMYA 03-07 MART

3. Ünite Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Konu Başlıkları 1. Kimyasal Türler ve Etkileşimleri a) Kimyasal Bağ Nedir? b) Bağların Sınıflandırılması - Bağ Enerjisinin Büyüklüğüne Göre (Güçlü ve Zayıf Etkileşimler) - Bağın Oluşum Mekanizmasına Göre (İyonik, Kovalent, Metalik Bağlar) 2. Güçlü Etkileşimler

Bu ünitede kavrayacaklarınız Kimyasal tür Elektrostatik çekim Bağ enerjisi İyonik bağ Orbital örtüşmesi Kovalent bağ Koordinasyon bağı Polarlık Dipol moment Metalik bağ Van der Walls bağı Dipol-dipol bağı İndüklenmiş dipol Hidrojen bağı

Konu Başlıkları 1. Kimyasal Türler 2. Kimyasal Türler Arasındaki Etkileşimler 3. Kimyasal Bağların Oluşum Mekanizması 4. Güçlü ve Zayıf Bağların Oluşması ve Kopması

3.1.1 Kimyasal Türler Kimyasal türler denildiğinde aklımıza; pozitif ve negatif iyonlar, nötr atomlar, moleküller ve radikaller gelmektedir. Kimyasal Tür Formülü Lewis Yapısı Atom Helyum (He) He: Neon (Ne) Molekül Azot (N2) Karbondioksit (CO2) Atmosferin bileşimindeki soy gazlar verilen Lewis yapılarından da anlaşılacağı gibi en yüksek enerji düzeyinde maksimum sayıda elektron bulundurdukları için kararlıdır ve doğada atomlar halindedir.

Elementlerin Lewis Yapıları Atmosferin bileşimindeki soy gazlar verilen Lewis yapılarından da anlaşılacağı gibi en yüksek enerji düzeyinde maksimum sayıda elektron bulundurdukları için kararlıdır ve doğada atomlar halindedir.

Atomlar, değerlik elektron sayılarından da anlaşılacağı gibi kararsızdır ve doğada tek atom olarak bulunmaları güçtür. Kararlı yapıya ulaşabilmek için birbirleriyle ya da başka kimyasal türlerle etkileşirler. Bu etkileşimler sonucunda her biri bağımsız olma özelliğini kaybederek molekül haline geçerler. Örnek olarak: N2, O2 ve CO2 nin yapılarını incelersek; Her bir atomun soy gaz elektron düzenine geçtikleri görülür.