BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
Advertisements

BAHÇE BİTKİLERİNDE VEGETATİF ÇOĞALTIM YÖNTEMLERİ
Ç İ Ç E K A.Ç.
Ananas tarlası Ananas, yerde yetişir..
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
GÜVENLİR Kaliteli Ürün! Ortak!. HOLAG FRUIT Şeffaflık Ve Gerçekçilik ! 1of4 GÜVEN VE KARŞILIKLI MENFAATLERE SAYGI ILKELERINI GÖZETIRIZ!!! Farklı coğrafya.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MEVSİMLER.
MEYVELER VE VÜCUDA YARARLARI
VARLIKLAR BİRARAYA GELEREK TOPLULUK OLUŞTURURLAR.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
A Ğ AÇLAR AİLE KATILIMI PROJE ÇALIŞMASI BENİM BABAM ……… AĞACIDIR. BEN ONUN …. SEVERİMM RECAİZADE EKREM İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI A ŞUBESİ TUĞBA.
TOHUM OLUŞUMU.
MEVSİMLER.
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
MEYVELER HAZIRLAYANLAR MELTEM METİN EDA KARACA
Takım : Rhamnales Familya: Vitaceae Cins : Vitis
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
MEVSİMLER.
MEYVELER
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
Canlıları tanıyalım.
Çocuklar Tutum haftası geldi, Bizlere neşe verdi
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
HEDEFLER: 1.Sağlıklı yaşayabilmek için dengeli beslenmeyle ilgili davranışları gösterebilme. 2.Verilen nesneleri çeşitli özelliklerine göre sınıflayabilme.
ÇAY. A lem Ş ube S ınıf T akım F amilya C ins T ür Familya: Theaceae Cins : Camellia Tür : Camellia sinensis Camellia japonica Camellia reticulata.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
TOHUM MORFOLOJİSİ ve ANATOMİSİ
Hazırlayan:Tuba Kalaycı
Bölgelerimizi tanıyalım
Türkiye’nin coğrafi konumu
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
Campanula alliariifolia
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
Mitat Zorlu 1 Bir bütün oluşturan yarımları, aşağıdaki örnekte olduğu gibi yazalım. Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 21 Nisan 2009 Salı Matematik Bir bütün.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
BB201 BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
Campanula portenschlagiana. Bitkiler Alemi (Plantea) Alt Alem : Trachebionta Üst Şube : Spermatophyta Şube : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida Alt sınıf.
KAHRAMANMARAŞ.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
MEYVELERİ TANIYALIM.
CİNS İSİMLER.
BİTKİLER VE SU.
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
MEYVELER.
AŞI BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
ÜRÜN PORTFÖYÜ. PARFÜM MUTLULUK GİBİDİR, ÖNCE KENDİNE SÜRERSİN SONRA ETRAFA YAYILIR… James Van Der Zee.
POMOLOJİ (ÇEŞİT BİLİMİ)
B – Etli meyvalar: Perikarp kalındır, etlidir ve su bakımından zengindir B – Etli meyvalar: Perikarp kalındır, etlidir ve su bakımından zengindir Bakka:
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
hakkındaki gerçekler…
MEYVELER.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Meyve Meyve genellikle ginekeum’dan (dişi organ) teşekkül eder. Fakat birçok meyvenin oluşumuna diğer organlarda iştirak eder. Örneğin, tepallerin katılımı.
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
TÜRK MUTFAĞINDA KOMPOSTO VE HOŞAFLAR
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
Organik meyve yetiştiriciliği
SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
Sunum transkripti:

BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

Bitkilerin sınıflandırılmasında kullanılan en yaygın sistem botanik sınıflandırmadır. Botanik sınıflandırma daha çok çiçek yapılarını (çiçek tipi, çiçek organlarının yapısı, rengi şekli v.b.) dikkatte alarak sınıflandırmaktadır. Botanik sınıflandırmada tür isimleri Latince olarak verilmektedir. Bu sınıflandırma şekli uluslararası bir sınıflandırma şeklidir.

Bahçe bitkilerini çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. 1.Ömürlerine göre sınıflandırma: -Tek yıllık (sebzeler) -Çok yıllık (bazı sebzeler, meyveler ve asma) 2.İklim isteklerine göre sınıflandırma 3.Meyve özelliklerine göre sınıflandırma 4.Kullanılan veya tüketilen kısımlarına veya tüketim şekillerine göre sınıflandırma

MEYVE TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Takım: Contortae Familya: Oleaceae Tür: Olea europea (Zeytin) Olea oleaster (Yabani zeytin)

Takım: Fagales Familya: Betulaceae Tür: Corylus avellana (Fındık) Corylus maxima (Fındık (bodur)) Corylus colurna (Fındık (ağaç))

Takım: Geraniames Familya: Rutaceae Tür: Citrus paradisi (Altıntop) Citrus limoni (Limon) Citrus sinensis (Portakal) Citrus reticulata (Mandarin)

Takım: Juglandales Familya: Juglandaceae Tür: Juglans regia (Ceviz)

Takım: Myrtales Familya: Punicaceae Tür: Punica granatum (Nar)

Takım: Rhamnales Familya: Vitaceae Tür: Vitis labrusca Vitis berlandieri Vitis rupestris Vitis vinifera ssp. sativa (asma)

Takım: Rosales Familya: Rosaceae Tür: Amygdalus communis (Badem) Cydonia vulgaris (Ayva) Eriobotria japonica (Yeni dünya) Fragaria vesca (Çilek)

Malus communis (Elma) Pirus communis (Armut) Prunus armenica (Kayısı) Prunus avium (Kiraz) Prunus cerasus (Vişne)

Prunus domestica (Erik) Rosa canina (Kuşburnu) Rubus fruticosus (Böğürtlen) Rubus idaeus (Kırmızı ahududu)

Takım : Sapindales Familya: Anarcardiaceae Tür: Pistacia vera (Antep fıstığı)

*Yumuşak çekirdekli meyveler Meyvelerin meyve özelliklerine göre sınıflandırılması Meyve türleri meyvelerin özellikleri (meyve ve çekirdek yapısı) yönünden 7 grup altında toplanmaktadır: *Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu)

*Sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik, kızılcık, iğde) * Sert kabuklu meyveler (ceviz, kestane, badem, fındık, antep fıstığı)

*Üzümsü meyveler (üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, dut, incir) *Turunçgiller (limon, portakal, altıntop, mandarin, turunç)

*Akdeniz meyveleri (muz, zeytin, hurma, incir, Trabzon hurması, yeni dünya) *Keyif bitkileri (çay, kahve, kakao)

Meyvelerin iklim özelliklerine göre sınıflandırılması Meyve türleri iklim isteklerine göre 3 gruba ayrılmaktadır: * Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, fındık, ahududu, Antep fıstığı) * Subtropik iklim meyve türleri (limon, nar, portakal, altıntop, mandarin, çay, zeytin, incir, hurma)

*Tropik iklim meyve türleri ( Hindistan cevizi, muz, mango, papaya, ananas)