BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Bitkilerin sınıflandırılmasında kullanılan en yaygın sistem botanik sınıflandırmadır. Botanik sınıflandırma daha çok çiçek yapılarını (çiçek tipi, çiçek organlarının yapısı, rengi şekli v.b.) dikkatte alarak sınıflandırmaktadır. Botanik sınıflandırmada tür isimleri Latince olarak verilmektedir. Bu sınıflandırma şekli uluslararası bir sınıflandırma şeklidir.
Bahçe bitkilerini çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. 1.Ömürlerine göre sınıflandırma: -Tek yıllık (sebzeler) -Çok yıllık (bazı sebzeler, meyveler ve asma) 2.İklim isteklerine göre sınıflandırma 3.Meyve özelliklerine göre sınıflandırma 4.Kullanılan veya tüketilen kısımlarına veya tüketim şekillerine göre sınıflandırma
MEYVE TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Takım: Contortae Familya: Oleaceae Tür: Olea europea (Zeytin) Olea oleaster (Yabani zeytin)
Takım: Fagales Familya: Betulaceae Tür: Corylus avellana (Fındık) Corylus maxima (Fındık (bodur)) Corylus colurna (Fındık (ağaç))
Takım: Geraniames Familya: Rutaceae Tür: Citrus paradisi (Altıntop) Citrus limoni (Limon) Citrus sinensis (Portakal) Citrus reticulata (Mandarin)
Takım: Juglandales Familya: Juglandaceae Tür: Juglans regia (Ceviz)
Takım: Myrtales Familya: Punicaceae Tür: Punica granatum (Nar)
Takım: Rhamnales Familya: Vitaceae Tür: Vitis labrusca Vitis berlandieri Vitis rupestris Vitis vinifera ssp. sativa (asma)
Takım: Rosales Familya: Rosaceae Tür: Amygdalus communis (Badem) Cydonia vulgaris (Ayva) Eriobotria japonica (Yeni dünya) Fragaria vesca (Çilek)
Malus communis (Elma) Pirus communis (Armut) Prunus armenica (Kayısı) Prunus avium (Kiraz) Prunus cerasus (Vişne)
Prunus domestica (Erik) Rosa canina (Kuşburnu) Rubus fruticosus (Böğürtlen) Rubus idaeus (Kırmızı ahududu)
Takım : Sapindales Familya: Anarcardiaceae Tür: Pistacia vera (Antep fıstığı)
*Yumuşak çekirdekli meyveler Meyvelerin meyve özelliklerine göre sınıflandırılması Meyve türleri meyvelerin özellikleri (meyve ve çekirdek yapısı) yönünden 7 grup altında toplanmaktadır: *Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu)
*Sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik, kızılcık, iğde) * Sert kabuklu meyveler (ceviz, kestane, badem, fındık, antep fıstığı)
*Üzümsü meyveler (üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, dut, incir) *Turunçgiller (limon, portakal, altıntop, mandarin, turunç)
*Akdeniz meyveleri (muz, zeytin, hurma, incir, Trabzon hurması, yeni dünya) *Keyif bitkileri (çay, kahve, kakao)
Meyvelerin iklim özelliklerine göre sınıflandırılması Meyve türleri iklim isteklerine göre 3 gruba ayrılmaktadır: * Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, fındık, ahududu, Antep fıstığı) * Subtropik iklim meyve türleri (limon, nar, portakal, altıntop, mandarin, çay, zeytin, incir, hurma)
*Tropik iklim meyve türleri ( Hindistan cevizi, muz, mango, papaya, ananas)