KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
HİPERTANSİYON Prof. Dr. Namık Kemal Eryol Temel Bilgiler.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
KANSER NEDİR ?.
Yüksek Riskli Gebelikler
ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
KRONİK HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
KORUYUCU HEKİMLİK.
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
KANSER ve ÖNLEME.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ Kronik hastalık = Uzun süren hastalık

Kronik Hastalıklar; * Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, * Sürekli, * Yavaş ilerleyen, * Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, * Oluşmasında kişisel ve genetik etkenlerin rol oynadığı, * Çoğunlukla non-enfeksiyöz türde hastalıklardır.

Epidemiyoloji ve Kronik Hastalıklar - Hastalıkların nedenlerinin tanımlanışı, - Antibiyotik ve aşıların bulunuşu. Bulaşıcı hastalıkların önemi  - Çevre koşullarının düzeltilmesi, - İnsan ömrünün uzaması, - Sanayileşme. Kronik hastalıkların önemi 

Kronik Hastalıkların Toplumsal Önemi Kronik hastalıklar bütün ülkelerde önemli sağlık sorunudur (sık görülür, çok sayıda ölüm ve sakatlığa neden olur). Kronik hastalıklar orta ve ileri yaşların hastalığıdır. Çoğu ailevi özellik gösterir

AİLEVİ ÖZELLİK GÖSTEREN HASTALIKLAR Kalp hastalıkları,hipertansiyon, inme, diyabet, yüksek kolesterol, şişmanlık, kanserler, böbrek hastalıkları, astım, amfizem, allerjiler, osteoporoz, artrir, skolyoz, depresyon, Alzheimer Muayeneye gelen hastaların soy geçmişleri iyice soruşturulmalıdır (anne, baba, çocuklar, teyze, hala, amca, dayı)

Tablo 1. Etimesgut ve Çubuk Bölgelerinde 45 Yaş ve Üzeri Grupta Mortalite Değerleri ETİMESGUT ÇUBUK Hastalık Adı Orantılı Hız (%) Hastalık Adı Orantılı Hız (%) 1- İskemik Kalp Hst. 19.0 1-İskemik Kalp Hst. 16.4 2- Kro. Akciğer Hst. 16.8 2- Kro. Akciğer Hst. 13.7 3- Hipertansiyon 14.2 3- İhtiyarlık 13.5 4- Kanser 11.1 4- Kanser 11.7 5- İhtiyarlık 5.1 5- Hipertansiyon 9.0

Tablo 2. Türkiye İl ve İlçe Merkezlerinde 1935 ve 1980 Yıllarında İlk 10 Ölüm Nedeni 1935 1980 Ölüm Nedeni Orantılı Hız (%) Ölüm Nedeni Orantılı Hız (%) 1- Pnömoni 15.5 1- Kalp Hst. 28.9 2- Kalp Hst. 12.5 2- Perinatal 11.6 3- Enterit 10.1 3- Pnömoni 8.6 4- Tüberküloz 9.3 4- Kanser 6.7 5- Perinatal 8.8 5- Serebrovas. 5.1

ÖLÜMLERLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ (UHYA-2000) Hipertansiyon, şişmanlık, sigara, yüksek kolesterol, fizik aktivite azlığı, sebze-meyve tüketimi azlığı, alkol kullanma Yukarıdaki risk faktörleri kontrol edilebilmiş olsaydı, 2000 yılında meydana gelen 430 bin ölümün 366 bini (%85) önlenebilecekti

KALP HASTALIKLARI * Hastaneye yatanların %11’i Ölümlerin %35’i  Kalp Hst. * Yıllık ölüm sayısı  21 milyon * Korunma; - Sigara içilmemesi, - Yemeklerde yağların , - Dengeli beslenme, - Düzenli egzersizler. * Erken tanı; - Sık tansiyon ölçümü, - Kan yağlarının düzenli kontrolü.

ANEMİ * Ülkemizde gebelerde %70 * Korunma: - Fe’den zengin diyet, - Gebe, lohusa, çocuk ve yaşlıların düzenli kontrolü, - Paraziter hst. dikkat edilmesi, - Düzenli beslenme ve ilaç kullanımı.

KANSERLER * Genellikle orta ve ileri yaş hastalığıdır. En nadir görülme yaşı 6-16 yaş grubudur. Yıllık 6-7 milyon vaka. * Ülkemizde en sık görülen (%30) ve öldüren  Akc. Ca. * Erkeklerde en sık  Akc. Ca ve Prostat Ca. Kadınlarda en sık  Meme Ca ve Serviks Ca

* Korunma: - Sigara içmemek (özellikle akc. Ca.), - Hava kirliliğinden korunma, - 40-50 yaşın üzerinde düzenli kontrol, (aile hikayesi olanlarda daha önceden ) - Özellikle belirli sanayi kuruluşlarında çalışanların düzenli kontrolü.

KOAH * Korunma: - Sigara içmemek, - Hava kirliliğinden korunma, - Allerjik maddelerden uzak durulmalı, - Akc. yakınmaları olanlar sağlık kurumuna başvurmalı, - Solunum yolu enfeksiyonları zamanında tedavi edilmeli.

ÜLSER * Korunma: - Sigara ve alkol kullanılmamalı, - Aşırı baharatlılar yenilmemeli, - Hekime danışmadan ilaç kullanılmamalı (özellikle aspirin), - Heyecan ve stresten kaçınılmalı, - Diyet ve tedaviye düzenli uyulmalı.

DİABETES MELLİTUS * Dünya genelinde %1-2 60 yaş üzerinde %2-7 * Tanı: AKŞ 140 mg  veya Glukoz tolerans testi  200 mg . (115-140 mg : şüpheli) * Çok su içme, çok idrar yapma, çok yeme, ağız kuruluğu

* Korunma: - Sigara ve alkol kullanılmamalı, - Şekerli ve hamurlu yiyecekler fazla tüketilmemeli, - Heyecan ve stresten kaçınılmalı, - 40 yaş  düzenli kan ve idrar tahlili, - Hastaların kontrolü, diyet ve ilaç kullanımına dikkat.

HİPERTANSİYON * İnsanlarda en sık görülen kronik hastalıktır (40 yaş üstünde %15-20). * Kadınlarda daha sık görülür. * Şişmanlık ve diyette fazla tuz alımı riski arttırır. * Yaşamsal organlarda bozukluğa yol açar (kalp ve böbrek yetmezliği, koroner kalp hastalığı, görme bozukluğu gibi). * Tuz kısıtlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri kan basıncının kontrol altına alınmasında çok etkilidir. * İleri olgularda ilaç tedavisi tercih edilir

OSTEOPOROZ * Kemiklerdeki kalsiyum ve diğer minerallerin azalmasına bağlı oluşan bir hastalıktır. * Oluşmasındaki temel faktör hareketsizliktir. Diğer faktörler; şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, diyetle yeterli kalsiyum ve vitamin alınamamasıdır. * Oluşumundaki bir diğer önemli faktör menapozdur. * Kadınlarda daha sık görülür.

KRONİK HASTALIKLARDAN KORUNMA VE KONTROL PROGRAMLARI 1- Hastalık nedenlerinden korunma. 2- Hastalığın erken dönemde saptanması. 3- Zamanında ve uygun tedavi yapılması. 4- Tedavi sonu izleme.

Hastalık nedenlerinden korunma Yaşam tarzı ve alışkanlıkların değişimi * Sigara içilmemesi (akciğer Ca, koroner kalp hst., osteoporoz, mesane ve serviks Ca), * Diyetteki tuz miktarının azaltılması (hipertansiyon, koroner kalp hastalığı), * Lifli gıdalara daha çok yer verilmesi (hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, bazı kanserler), * Düzenli fizik egzersiz yapılması (hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, osteoporoz, dejeneratif artrit).

Hastalığın erken dönemde saptanması * İkincil düzeyde korunma sağlar (erken tanı). * Sağlık eğitimi ve taramalar ile yürütülür. * Uygun bir tanı ve tedavi yöntemi olan hastalıklarda uygulanır (ht, meme ve serviks Ca, glokom, diabet gibi).

Zamanında ve uygun tedavi yapılması * Tedavinin sürekliliği önemlidir. * Amaç; yaşamın uzatılması, komplikasyonların önlenmesi ve bu sayede yaşam kalitesinin yükseltilmesidir.

Tedavi sonu izleme * Tedavi genellikle yaşam boyu olduğu için belli aralıklarla izlenmelidir. * İzlemlerde ; hastalığın kontrol altında olup olmadığı ve olası komplikasyonlar değerlendirilir.