ZAHA HADID Zaha Hadid 1950’de Bağdat’ta doğmuştur. Londra Architectural Associaton okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SILMO Paris –Tanıtım Toplantısı İstanbul – Grand Hyatt Oteli
Advertisements

Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
Avrupa Birliği.
Coop HImmelb(l)au SELİN ÇİRÇİR,
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
DÜNYADAN TÜRKİYE’DEN YARATICI REKLAM ÖRNEKLERİ No 236.
ALESSANDRO DEL PIERO. 9 Kasım 1974 Traviso İlk kez 21 yaşında İtalya Milli Takımı’nın formasını giyen Del Piero, milli takım kariyerinde şu ana kadar.
POWERLIFTING.
I.M. PEI Ieoh Ming Pei.
H ERZOG & DE M EURON Zolboo Gankhuyag GSF 212.
ERASMUS DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME SUNUMU
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
Hazırlayan: Merve Varinli
Global Su Ürünleri Trendleri
Kadın Çalışmaları (Sorunları) Araştırma ve Uygulama Merkezleri (KAUM)
Beyza Duygu Güzel Sanatlar Fakültesi
BİRCAN OĞANKUL ÖZGEÇMİŞ ALDIĞI ÖDÜLLER ALDIĞI TEŞEKKÜR BELGELERİ YAZDIĞI KİTAP DOSYALARI YAZI VE ŞİİRLERİNİN YER ALDIĞI SİTELER ÇALIŞTIĞI ŞİRKETLER.
JAMES STIRLING.
Uluslararası İlişkiler ve Projeler
Mağduriyet Anketleri Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DEKONSTRÜKTİVİZM Postmodernizme karşı ortaya çıkmıştır. Postmodernizmin “herkesce anlaşılabilir” olma çabasına karşıt olarak “anlaşılmaz,çok az bir kesim.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
ATATÜRK VE MÜZİK Atatürk insan hayatında müziğin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Öğretmen Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin.
HER GENÇ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER ATAŞEHİR
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
MÜGE İPLİKÇİ.
Dünyanın harikaları.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
01 – Cihat ARAL Zehra ARAL.
DÜNYADAN TÜRKİYE’DEN BASIN REKLAMI ÖRNEKLERİ N o 208.
FOTOLAR’la UEMO Dr. Erkan KAPAKLI UEMO Türkiye Delegasyon Başkanı
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
DANİEL LİBESKİND Duygu Göçmen
ÜLKE,MİLLET,DİL,BAŞKENT
ZAHA HADİD BETÜL OZAR
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
ROBERT VENTURI MELİH KURNALI
SABİHA GÖKÇEN.
RICHARD ROGERS FATME TAHIR
Frank Lloyd WRIGHT Ulas YILDIRIM (TOBB ETU-Sanat ve tasarım)
Hazırlayan: Naz Yılmaz
? ? ? ? ? ? FRANK GEHRY FRANK GEHRY FRANK GEHRY
HANS HOLLEIN KÜBRA ÖZDEN İÇT-2.
Santıago calatrava valls
Avrupa Birliği Ülkeleri
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
HAZIRLAYAN:LÜTFULLAH CEM TOSYALI. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Başkenti Washington DC ’dir. En büyük şehri New York City ’dir. Para birimi Amerikan Doları’dır.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk’ün Kenti: Ankara
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
PROJE YAYGINLAŞTIRMA VE İLGİLENDİRME FAALİYETLERİ
SEVGİLİ ARKADAŞLAR; TAE; Ayak, KWON; El anlamına gelmektedir. DO ise, ahlak ve fazilete ulaşmak için takip edilmesi gereken düşünce ve davranış biçimidir.
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
AETR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

ZAHA HADID Zaha Hadid 1950’de Bağdat’ta doğmuştur. Londra Architectural Associaton okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture’da çalışmaya başlamıştır. Tasarımlarının inşasının zor olduğu düşünüldüğü zamanlarda kendisine destek ve cesaret veren mühendis Peter Rice ile Rem Koolhaas sayesinde tanışmıştır.                                                                                                                                                                              .

1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur 1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur. 1980lerde Architectural Association’da ve Dünyanın başka yerlerinde prestijli kurumlarında ders vermiştir. Graduate School of Design’da, Harvard üniversitesinde, illinois üniversitesinde, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste’de, Knowlton mimarlık okulunda egitmenlik yapmıştır. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olmuştur. Şu anda Viyanada uygulamalı sanatlar üniversitesinde profesörlük yapmaktadır. Pek çok uluslar arası yarışmanın kazananı olan Hadid’in, teorik, etkili, kalıpları yıkıcı olan projelerinin pek çoğu başlarda inşa edilmemiştir. Özellikle Hong Kong’daki Tepe kulübü (1983), Galler’deki Cardiff Körfezi opera binası (1994). 2005’te İsviçre’deki Basel Kumarhanesi projesiyle ödül almıştır.

BASEL KUMARHANESİ

Hadid 2004 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar olmuştu Hadid 2004 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar olmuştu. “Ödülü kariyerinin ortalarında olan birine vermek istediler, ancak bunu bir ‘yaşam boyu başarı ödülü’ gibi algılamamak lazım. Çünkü şüphe yok ki, bu ödül insanın kariyerine inanılmaz bir etki yapıyor” diyor Hadid. KÖPRÜ PAVYONU 2004 PRITZKER ÖDÜLÜ

Hadid’in bu zamandan sonra kabul görmeye ya da yeni bir işe ihtiyacı olduğu söylenemez. Zaten daha en başından göze çarpmaya alışkın bir karakter. Bağdat’ta, Sünni bir sanayicinin kızı olarak doğdu. Babası, London School of Economics’te okumuş, kısa süre ekonomi bakanlığı yapmış, sonrasında ev eşyaları üreten bir fabrikanın başına geçmişti. Genç Zaha, 11 yaşındayken evlerini ziyaret eden ve teyzesinin gelecekte yaptıracağı evinin modellerini gösteren bir mimarla karşılaştıktan sonra hayatı değişmiş. Ve o tarihten itibaren şu söz ağzından düşmemiş: “Mimar olmak istiyorum.”

1980 yılında ilk projelerini üretmeye başlamış, 1982 yılında ise Hong Kong’daki Peak Club evleri ve boş vakit merkezi tasarımıyla ödül kazanmış, ancak bu tasarım hiçbir zaman uygulanamamış. Bitirebildiği ilk proje olan Almanya’daki Vitra yangın istasyonu ise on sene kadar sonra gerçekleşmiş. O sene, Hadid aynı zamanda Galler’deki Cardiff Opera Evi tasarımıyla birinci seçilmiş, ancak o da hiçbir zaman gerçekleşmemiş. Bu projenin bir modeli de Tasarım Müzesi’nde görülebilir.

Mimarın çalışması da zaman içinde evrim geçirmiş Mimarın çalışması da zaman içinde evrim geçirmiş. İlk zamanlarda kullandığı keskin çizgiler, yerini topografyadan ve arazinin durumundan etkilenen organik biçimlere bırakmış. Hadid’in amacı, iç mekânla dış mekân arasına herhangi bir sınır koymamak. Kullandığı biçimler genelde eğri, akışkan, dalga biçimli, açıklaması imkânsız şekillerden oluşuyor. STONE TOWERS

PRAEMUIM IMPRERIAL ÖDÜLÜ ( BURNHAM PAVYONU) 2009

Guggenheim - Hermitage Vilnus, Vilnus Litvanya ( Gerçekleştirilmedi ) KAVRAMSAL PROJELERİ: Guggenheim - Hermitage Vilnus, Vilnus Litvanya ( Gerçekleştirilmedi ) Kartal – Pendik Kıyı Şeridi Düzenlenmesi, İstanbul Türkiye Szervita Meydanı Baloncuk Ofis Binası, Budapeşte Macaristan ( Gerçekleştirilmedi ) BİTMİŞ PROJELERİ: Vitra Yangın İstasyonu (1994) Weıl Am Rhein, Almanya Kuzey Hoenheim Araba Parkı (2001) Hoeheim, Fransa Bergisel Kayak Pisti (2002) Innsbrück, Avusturya Rosenthal Çağdaş Sanatlar merkezi (2003) Cincinnati, Ohıo, Birleşik Milletler BMW Merkez Binası (2005) Leipzig, Almanya Ordrupgaard Ek Binası (2005) Kopenhag, Danimarka Meggıe’s Centers Victorıa Hastanesi (2006) Kirk Caldy, İskoçya

Tondonia Şaraphane Otağı (2001-2006) Haro, İspanya Eleftheria Meydan Yenilenmesi (2007) Lefkoşa, Kıbrıs Hungerburgbahn Yeni İstasyonları (2007) İnnsbrück, Avusturya Chanel Mobile Sanat Otağı (Dünya Çapında ) Tokyo, Hong Kong, Newyork, Londra, Paris, Moskova (2006-2008) Köprü Otağı (2008) zaragoza, İspanya Johann Sebastian Bach Otağı, Manchester Uluslar Arası Festivali (2009) Manchester, Birleşik Krallık CMA CGM Kulesi (2007-2010) Marseilla, Fransa MAXXI Ulusal XXI. Yüzyıl Sanat Müzesi ( 1998-2010) Roma, İtalya (2010 Stirling Ödülü) Guanghou Opera Binası (2010) Guangzhou, Çin Halk Cumhuriyeti

ZAHA HADID’ IN BAZI ÇALIŞMALARI Yüzyıl Sanatlar Müzesi 2010 Stirling Ödülü

Çağdaş Sanatlar Müzesi

CAIRO EXPO CITY

Hadid, şu sıralar 2012 Olimpiyat oyunları için bir su merkezi inşa etmekle meşgul. Londra Mimarlık Vakfı’nın 2009’da, Glasgow’daki Riverside Ulaşım Müzesi’nin ise 2010’da tamamlanması öngörülüyor

ZAHA HADİD HAZIRLAYAN: GÜLSÜM GÖYÜK 104103008