DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SIFATLAR.
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
(BELİRTEÇ) ZARF.
SIFATLAR ÖN AD.
ZAMİRLER.
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Sözcüğün Yapısı.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TAMLAMALAR.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).

Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
Sıfatlar.
SIFAT ( ÖN AD ).
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
ÖĞRETİM MATERYAL TEKNİK VE TASARIMI DERSİ
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİR (ADIL).
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
SIFAT TAMLAMALARI .
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
SIFAT TAMLAMASI Bu sunu “Deniz Hoca” ve tarafından hazırlanmıştır.
Sunum transkripti:

DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA

Sıfatlar (Ön Adlar)  Kırmızı kazak sana daha çok yakıştı.  Bu çocuk tıpkı babasına çekmiş.  Bugün kendime kütüphaneden üç kitap aldım. İsimlerden önce gelerek onları değişik yönlerden niteleyen ya da belirten sözcüklere “sıfat” denir.

Sıfatların Özellikleri Bir isimden önce gelirler. İsim çekim eklerini alamazlar. Yapım ekleri alabilirler. Tamlama (sıfat tamlaması) oluştururlar. Bir varlığın niteliğini ortaya koyarlar ya da o varlığı belirtirler.

Sıfatlar (Ön Adlar) A-) Niteleme Sıfatları B-) Belirtme Sıfatları 1-) İşaret Sıfatları 2-) Belgisiz Sıfatlar 3-) Soru Sıfatları 4-) Sayı Sıfatları a-) Asıl Sayı Sıfatları b-) Sıra Sayı Sıfatları c-) Üleştirme Sayı Sıfatları d-) Kesir Sayı Sıfatları

A- Niteleme Sıfatları Büyük Beyaz ………… kedi Nasıl kedi? ……….. kedi

Nasıl kedi? Nasıl havuz? Nasıl avcı? Sarı kedi Kalabalık havuz. Şaşkın avcı

 Kötü söz sahibine yakışır. Bir ismin durumunu, özelliğini, rengini, şeklini gösteren sıfat çeşididir. İsimlere yöneltilen "Nasıl" sorusuna verilen cevaplar niteleme sıfatlarını buldurur .  Kötü söz sahibine yakışır.  Bu balıklar tatlı sularda yaşıyor.  Kırmızı gül, yuvarlak masa, uzun ağaç … Dikkat ! “Nasıl” sorusu isme yöneltildiğinde alınan yanıt “SIFAT”, fiile yöneltildiğinde alınan yanıt ise “ZARF” olur.

 Sınavda kolay sorularda bile zorlandım. Sıfat İsim “Nasıl” sorusuna muhatap olan sözcüğün türü …….. olduğu için bu soruya alınan yanıt …….. olacaktır.  Bu sınavı çok kolay kazandım. Zarf Fiil “Nasıl” sorusuna muhatap olan sözcüğün türü …….. olduğu için bu soruya alınan yanıt …….. olacaktır.

B- Belirtme Sıfatları 1-) İşaret Sıfatları:  O köy bizim köyümüzdür.  Bu soruyu boş geçelim.  Beriki ağaca da kuşlar konmuş. Varlıkları işaret yolu ile anlatan sıfatlardır. İsimlere yöneltilen “Hangi?” sorusunun yanıtıdırlar.

… çocuk O …...top Bu Hangi çocuk? Hangi top? Dikkat ! İşaret sıfatları işaret zamirleri ile karıştırılmamalıdır. (bkz. İşaret zamirleri)

 O kazağı ben de çok beğendim. Sıfat  Onu ben de çok beğendim. Zamir  Bu araba çok konforluydu. Sıfat  Bu, çok konforluydu. Zamir

 Odada birkaç eşya vardı.  Kimi insanlar dost canlısıdır. 2-) Belgisiz Sıfatlar:  Odada birkaç eşya vardı.  Kimi insanlar dost canlısıdır. Bir adı, ona kesinlik kazandırmadan belirten sıfat çeşididir. Dikkat ! Belgisiz sıfatlarla belgisiz zamirler birbirlerine karıştırılmamalıdır. Sıfat olanlar bir isimle, zamir olanlar ise ismin yerine kullanılacaktır. (bkz. Belgisiz Zamirler)  Bazı öğrenciler bu konuları kısa sürede kavradı. Sıfat  Bazıları bu konuları kısa sürede kavradı. Zamir

 Bugün okula kaç öğrenci gelmedi?  Siz kaçıncı katta oturuyorsunuz? 3-) Soru Sıfatları:  Bugün okula kaç öğrenci gelmedi?  Siz kaçıncı katta oturuyorsunuz? Adların durumlarını, sayılarını, sırasını soru yolu ile etkileyen sıfat çeşididir. Dikkat ! Soru sıfatları ile soru zarfları karıştırılmamalıdır. Soru sıfatlarına alınan yanıt gene bir “sıfat”, soru zarflarına alınan yanıt ise “zarf” olacaktır.

 Kendine nasıl bir iş arıyorsun? Soru Soru Sıfatı Yanıt  Güzel bir iş arıyorum. Niteleme Sıfatı  Buralara kadar nasıl geldin? Soru Soru Zarfı Yanıt  Buralara kadar yürüyerek geldim. Durum Zarfı

a-) Asıl Sayı Sıfatları  Beşiğin içinde iki bebek vardı.  Bu okulda tam on iki sene öğretmenlik yaptı. Varlıkların sayılarını kesin olarak belirten sıfatlardır. İsimlere yöneltilen “Kaç?” sorusu ile bulunur.

 Bir gün beni mutlaka anlayacaksın. Dört …….. çocuk Kaç çocuk? Dikkat ! “Bir” sözcüğü “herhangi bir” anlamında kullanılmışsa belgisiz sıfat, “tek” sözcüğünün eş anlamlısı olacak şekilde kullanılmışsa da asıl sayı sıfatı olur.  Bir gün beni mutlaka anlayacaksın. Belgisiz sıfat  Bizde bir gün kalıp da gidecek. Asıl sayı sıfatı

b-) Sıra Sayı Sıfatları İkinci ………. kat çok daha pahalıymış. Kaçıncı kat?  Altıncı sınıfa geldik.  Bu salondaki beşinci masayı biz tuttuk. Adların sırasını belirten sıfatlardır. İsimlere yöneltilen “Kaçıncı?” sorusuna cevap teşkil ederler..

c-) Üleştirme Sayı Sıfatları sekizer …………. köpek var. Kaçar köpek var?  Herkese altışar gün izin vermişler.  Bize bu mirastan onar dönüm tarla düştü. Adların eşit bölümlere ayrıldığını belirten sıfatlardır. İsimlere yöneltilen “Kaçar” sorusunun yanıtıdır.

 Tahtaya ikişer öğrenci gelsin. Dikkat ! Üleştirme sayı sıfatlarının tekrarlı biçimi “zarf” olur.  Tahtaya ikişer öğrenci gelsin. Üleştirme Sıfatı  Öğrenciler tahtaya ikişer ikişer gelsin. Durum Zarfı

d-) Kesir Sayı Sıfatları  Kahvaltıda çeyrek ekmek yiyebildi.  Asgari ücrete yüzde on zam yapıldı.  Yarım elma, gönül alma. Adları kesirli olarak belirten sıfatlardır.