KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
AKUT KONFÜZYONEL DURUM DELİRİUM
DUYGULAR VE DUYGU DURUMLAR
AYIRICI TANI-9 Yaygın Gelişimsel Bozukluklar (Otistik Bozukluk):
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
RUHSAL DURUM MUAYENESİ VE SEMİYOLOJİ
Tuzla Psikolojik Danışma Merkezi
Şizoid KB için DSM-IV-TR tanı ölçütleri
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
Dr. Eyüp KANDEMİR İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Yönetimde stres kaynakları
Şizofreni Pratiği Prof. Dr. Ali Kemal Göğüş
Prof. Dr. Mustafa Yıldız KOÜ Tıp Fak Psikiyatri AD 2009
Uz. Dr. Ejder Akgün YILDIRIM
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI Prof. Dr. Mücahit Öztürk
KONSÜLTASYON - LİYEZON PSİKİYATRİSİ
Sınır Kişilik Bozukluğu
İnsanlar neden sigara içer?
Antisosyal Kişilik Bozukluğu
TUHAF/ EKSANTRİK KÜME 3 tanıyı içermektedir:
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
AİLE TUTUMLARI Funda HANOĞLU Psikolojik Danışman.
AİLE TUTUMLARI.
Asperger Sendromu ve Benzer Durumlarda Okul Psikolojisi Uygulamaları
Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu
Kişilerarası iletişim çatışmaları
YEME BOZUKLUKLARI OBEZİTE ANOREKSİYA NEVROZA BLUMİYA NEVROZA.
PROBLEMLİ İNTERNET KULLANIMI (İNTERNET BAĞIMLILIĞI)VE BAŞA ÇIKMA
YEME BOZUKLUKLARI.
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
GENÇLİK DÖNEMİ VE KİMLİK OLUŞUMU 1-GENÇLİK VE ERGENLİK TERİMLERİ
ÇOCUKTA PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR
Psikanaliz D.Hakan Delibaş.
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
DAVRANIŞIN PSİKODİNAMİK TEMELLERİ VE EGO SAVUNMA MEKANİZMALARI
Bilişsel Gelişim Çocukluk Çağı 1.
OTİSTİK BOZUKLUK DR. HATİCE AKOVA 2014.
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Psikiyatride öykü alma ve muayene
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI Araş.gör.Dr.Esranur AKBULUT
Hazırlayan: Öznur MOLLA
Bağımlılıkta Kişilik Özellikleri
Rehberlik Servisi.
ERGENLİK.
ERGENLİK.
Ergenlik Döneminin Genel Özellikleri
Madde Bağımlılığına Giriş: Temel Kavramlar ve Tanı Kriterleri
CİNSİYET KİMLİĞİ ve CİNSİYET KİMLİĞİ DİSFORİSİ
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TUHAF/ EKSANTRİK KÜME 3 tanıyı içermektedir:
NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR
SOSYAL MEDYA VE ETKİLERİ. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya, kullanıcılarına karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan, kullanıcılarını kişisel veya gruplar.
Sunum transkripti:

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

Kişilik, kişinin kendine özgü özelliklerinin bütünlüğüdür. Kişinin günlük yaşamda verdiği özgül davranışsal tepkilerin ve tutumların oluşturduğu bir örüntüdür. Bu örüntünün kendi içinde bir tutarlılığı ve öngörülebilir bir yanı vardır. Bu bütünlük; Çoğu kişide görülebilen değişkenlik aralığından sapmalar gösteriyorsa, Kişilik özellikleri oldukça katıysa Kişinin toplumsal uyumunu ve işlevselliğini bozuyorsa Öznel bir sıkıntı yaratıyorsa Kişilik bozukluğu tanısı konabilir.

Kişilik bozukluklarında görülen özellikler kapsamlıdır ve süreklilik gösterir. Tanı konabilmesi için yaşamın değişik alanlarında uzun süreli zorluklar yaşandığına ilişkin bir öykü alınmış olması gerekir. Söz konusu bu özellikler egosintoniktir (benlik tarafından kabul edilir). Yine bu özellikler alloplastiktir (kişi kendisini değiştirmekten çok çevresini değiştirmeye kalkar) Otoplastik değildir; kişi bu özelliklere sıkı sıkıya sarılır.

İçsel nesne ilişkileri bozuktur İçsel nesne ilişkileri bozuktur.Bu kişiler iş yaşamlarında ve özel ilişkilerinde zorluklar yaşarlar. Davranış ve tutumlarının başkalarını nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmazlar. Kişilik bozukluğu olan kişiler içgörüden yoksundurlar dolayısıyla yardım arayışında olmazlar. Strese dayanma eşikleri düşüktür.

Kişilik Bozukluğu için DSM IV genel tanı ölçütleri A.Kişinin içinde yaşadığı kültürün beklentilerinden belirgin olarak sapan, süregiden bir davranış ve iç yaşantı örüntüsü.Bu örüntü aşağıdaki alanlardan ikisinde ya da daha fazlasında kendini belli eder. 1.Biliş(yani kendini başka insanlar ve olayları algılama ve yorumlama yolları) 2.Duygulanım (yani duygusal tepkilerin görülme aralığı,yoğunluğu,değişkenliği ve uygunluğu) 3.Kişilerarası işlevsellik 4.Dürtü kontrolü B.Bu sürekli örüntü ve çok çeşitli kişisel ve toplumsal durumları kapsar. C.Bu sürekli örüntü klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal,mesleki alanlarda ve diğer işlevsellik alanlarına bozulmaya yol açar. D.Bu örüntü değişmez,uzun bir süredir vardır ve başlangıca en azından ergenlik dönemine uzanır. E.Bu sürekli örüntü başka bir ruhsal bozuklukla açıklanamaz. F.Bu sürekli örüntü bir maddenin ya da genel bir tıbbi durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.

Ayırıcı Tanı A.Nevrozlar : Kişilik bozukluğu olanlarda bunaltı,çökkünlük,somatik yakınmalar,obsesyonlar ve başka nevrotik belirtiler görülebilir. En önemli ayrım kişilik bozukluğunda kişinin kendisinden değil çevresinden yakınması. Nevrotikler ise kendilerinden yakınır ve bu rahatsızlıktan kurtulmak isterler. B.Psikozlar : Psikozlarda gerçeği değerlendirme yetisi bozulur. Düşünce,algı ve duygulanımda ağır bozukluklar sapmalar olur. Kişilik bozukluklarında bunlar genelde bulunmaz. Sınır,şizotipal ve paranoid kişilikte zaman zaman psikotik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda kişilik bozukluğu ve psikoz tanısı birlikte konur. Psikotiklerde savunma düzenekleri yadsıma,bölünme gibi ilkel ve regresiftir.Kişilik bozukluklarındaki savunmalar ise akla uygunlaştırma,bilinçli yalanlama, çevreyi suçlama,çevredekileri oyuna getirme ve kullanma biçimindedir. C.Organik ruhsal bozukluklarda görülen bilişsel yetilerde bozulma ve yıkım, kişilik bozukluklarında olmaz.

Kişilik bozukluğu tanısında önemli sorunlardan biri kişilik yapısı ile kişilik bozukluğunun karıştırılmasıdır. Örneğin içe kapanık, az konuşan, toplumsal açıdan çekinik, az arkadaşı olan bir bilim adamının şizoid kişilik biçimi gösterdiği söylenebilir fakat bu özellikler şizoid kişilik bozukluğu tanısı için yeterli olmayabilir.

DSM IV’ e göre kişilik bozuklukları 3 ana kümede toplanmıştır: Garip, ilginç, sıradışı (eksantrik) özellikli olanları içeren küme: Paranoid, şizoid, şizotipal kişilik bozuklukları Dramatik, çoşkusal, değişken özellikli olanları içeren küme: Antisosyal, sınır, histrionik, narsistik kişilik bozuklukları Bunaltı, korku özellikli olanları içeren küme: Çekingen, bağımlı, obsesif- kompulsif, pasif agresif kişilik bozuklukları