Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ZAMİRLER.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TAMLAMALAR.
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
TAMLAMALAR.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
YAPI BİLGİSİ.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
TAMLAMALAR.
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TAMLAMALAR TEST -1-.
,,,,,,, ,,,, KARANLIK GECEDE KARASUDAN ZAP SUYUNA GİDEN YOL.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
SIFATLAR.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
KÖKLER EKLER.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ad (İsim) Tamlamaları TC Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf 1.Öğretim 1090310293 Mehmet Beratbay Çetin

İsim Tamlamaları Varlıkları ya da kavramları karşılayan, onları tanımamızı sağlayan sözcüklere “ad” denir. İsimler bir araya gelerek anlamlı kelime grupları yani tamlamaları oluştururlar. Bunlara “isim tamlamaları” denir

İsim Tamlamaları Dörde Ayrılır 1.) Belirtili İsim Tamlaması 2.) Belirtisiz İsim Tamlaması 3.) Zincirleme İsim Tamlaması 4.) Takısız İsim Tamlaması

1.) Belirtili İsim Tamlaması Belirtili isim tamlaması: Belirtili isim tamlamalarında birinci isim, ikinci ismin ( varlığın adı ) kime, neye ait olduğunu olduğunu gösterir.  Tamlayan isim : " -in, -ın, -ün, -un " eklerinden birini alır. Tamlanan isim : " -i, -ı, -ü, -u "   eklerinden birini alır. Not: Tamlayan ve tamlanan ekleri eğer sonu ünlü harfle biten isimlere getirilirse araya kaynaştırma harflerinden uygun olan getirilir.

Örnek: Gözlerinin rengine boyanmış gibi, Solgunlaşan yüzünde kendimi gördüm... -in > tamlayan eki -i > tamlanan eki Aşkın hudûdunu aştı muradım, Maksûda varıştır senden sonrası; Erenler katına belki bir adım Belki bir karıştır senden sonrası. Cemal Safi -ın > tamlayan eki -u > tamlanan eki

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük ya da sözcük gurupları girebilir. Örnek: > Kapattın gönlümün sevinç yönünü. > Rabb'im isterse, sular büklüm büklüm burulur. Sırtına Sakarya'nın, Türk tarihi vurulur. Bu örneklerde tamlayan ile tamlanan arasına başka bir kelime girdiğini görüyoruz.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Tamlayan ile tamlanan yer değiştirebilir. Örnek: > Sırtımda, taşınmaz yükü göklerin; Herkes koşar, zıplar, ben yürüyemem! Bu örnekte gökler-in yük-ü tamlamasındaki tamlayan ile tamlanan yer değiştirmiştir.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Tamlama gurubunda tamlayan ya da tamlanan birden fazla olabilir. Örnek: > Sensin bu gönlümün yönü mekanı Bende ar olmazdı sen olmasaydın Düşünün, ben ne büyük rütbeye tutkuluyum ! Çünkü O`nun kulunun kölesinin kuluyum ! ■ O’n-un kulun-un kölesin-in (tamlayan) kul-u-yum (tamlanan) Bu örneklerde görüldüğü gibi tamlama gurubunda tamlanan ve tamlayan birden fazla kullanılmıştır.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Tamlayan ya da tamlanana bağlı bir sıfat kullanılabilir. Örnek: Her gece periler uyur odamda, Derinlerden gelir uzun nefesler, Yanan mum bir rüya seyreder camda, Bir ağır hastanın nabzıdır sesler.. Necip Fazıl Kısakürek ■“hastan-ın nabz-ı-dır” tamlayan gurubu hem niteleme(ağır) hem belirtme(bir) sıfatı almıştır.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Kişi ve işaret zamirleri belirtili ad tamlamalarında yalnızca tamlayan sözcük olarak kullanılır. Örnek: > Senin gölgeni içmiş, onun gözbebekleri; Onun taşı erimiş, senin kafatasında. ■ Necip Fazıl’ın bu mısralarında kişi zamirinin tamlama gurubu oluşturduğunu açık bir şekilde görüyoruz.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Bazı durumlarda tamlayan ekinin yerini “-den, (-dan)” durum eki tutar. Örnek: Çocuklar-dan birkaç-ı Aşağıdakiler-den hangis-i İsim fiiller (mastarlar) hem tamlayan hem de tamlanan olur. Oku-ma-nın yararları Çocuğun yürüy-üş-ü

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri Bazı durumlarda tamlayan ya da tamlanan sözcük düşer. Bu durumlarda ad tamlaması özelliği ortadan kalkar. Örnek: Umutları suya düştü.          Onun umutları Ev, onlarınmış.                  Onların eviymiş.

Belirtili İsim Tamlamasının Özellikleri  Bir belirtili ad tamlaması bir başka adı niteleyecek şekilde kullanılırsa, bir sıfat tamlamasının tamlayanı olur. Örnek:> Anasının gözü  adam     Sıfat     İsim       > Diz çök ey zorlu nefs, önümde diz çök! Heybem hayat dolu, deste ve yumak. Sen, bütün dalların birleştiği kök; Biricik meselem, Sonsuza varmak... Necip Fazıl Kısakürek dallar-ın birleştiğ-i kök sıfat isim              

2.) Belirtisiz İsim Tamlaması Tamlayan sözcüğün ek almadığı tamlamalardır. Tamlayan, ek almadığı için belirsizlik ve genelleme anlamı taşır. Tamlayan Tamlanan Ek almaz “-ı, -i, -u, -ü” eklerini alır hasret rüzgarlar-ı Türk Asker-i deniz yol-u Diyarbakır Türküs-ü

Belirtisiz Ad Tamlamasının Özellikleri Tamlayan, tamlananın niteliğini gösterir. Örnek: kan kırmızıs-ı anne şefkat-i baba yüreğ-i umut dünyas-ı Bu örneklerde de görüldüğü gibi tamlanan, tamlayanın niteliğini kısmen de olsa belirtmiştir.

Belirtisiz Ad Tamlamasının Özellikleri   Tamlayan, tamlananın neden yapıldığını gösterir. Örnek: portakal suy-u, tütün kolonyas-ı Tamlayan tamlananın neye benzediğini gösterir. parmak üzüm-ü, sigara böreğ-i

Belirtisiz Ad Tamlamasının Özellikleri Tamlayan, tamlananın ortaya çıktığı yeri belirtir. Örnek: Amaysa elmas-ı, Maraş dondurmas-ı Tamlayan tamlananın yapıldığı aracı belirtir. Söz sanat-ı makine örgüs-ü

3.) Takısız Ad Tamlaması Hem tamlayanın hem de tamlananın takı almadığı bir ad tamlamasıdır. Örnek: Tamlayan Tamlanan yün ceket beton duvar cam kavanoz altın hızma

Takısız Ad Tamlamasının Özellikleri Takısız ad tamlamasının kuruluşunda, en önemli özellik, birinci adın ikincisinin neyden yapıldığını göstermesidir. Örnek: > toprak ev : Evin topraktan yapıldığını belirtir. > demir kapı : Kapının yapımında demirin kullanıldığını belirtir.

Takısız Ad Tamlamasının Özellikleri Birinci ad, mecaz anlamda kullanılıp, ikincinin neye benzediğini gösteriyorsa, yine takısız ad tamlaması oluşur. Örnekler > tel kadayıf : Kadayıfın ham maddesi değil neye benzediği belirtilmiştir. > yufka yürek: Bu tamlama gurubunda da mecaz yoluyla benzetme yapılmıştır.

Takısız Ad Tamlamasının Özellikleri Takısız ad tamlamalarında tamlayana “-den / -dan, -tan/-ten” eki gelebilir. Örnek: Gözler parlayınca karanlıklarda, Kemikten parmaklar terimi siler, Yan yana oturmuş, bekler dışarıda, Sarışın kediler, siyah kediler... Necip Fazıl Kısakürek Üstadın bu şiirinde “kemik-ten parmak-lar” tamlama gurubunda takısız isim tmlamasının bu özelliğini görüyoruz.

4.) Zincirleme Ad Tamlaması İki ya da daha çok ad tamlamasının iç içe kullanıldığı bir tamlama çeşididir. Zincirleme ad tamlamasında, tamlayan ya da tamlanan kendi  içinde bir ad tamlaması oluşturur.

Zincirleme İsim Tamlamasına Örnekler Karanlık gecede el uzattık hilale Vurgun yedik seher rüzgarlarının buz ayazında Gurbet türküleriyle selam ettik yar diyarına Aşık Sefai seher rüzgarlarının buz ayazında zincirleme isim tamlaması Bu örnekte iki farklı tamlama iç içe kullanılarak zincirleme isim tamlamasını oluşturmuştur. seher rüzgarlar-ı-nın buz ayaz-ı-nda belirtisiz ad tamlaması belirtisiz ad tamlaması

Zincirleme İsim Tamlamasına Örnekler Her ağızda her telde fanilik dırıltısı Sonunda tek bir şarkı tabutun gıcırtısının sesi. Necip Fazıl Kısakürek Bu mısralarda da zincirleme isim tamlamasını görüyoruz. “Tabutun sesi” ve “tabutun gıcırtısı”olmak üzere iki farklı tamlama iç içedir.

Kaynakça Güvender Yayınları Türkçe Konu Anlatımlı Kitabı www.edebiyatogretmeni.net