HEIDER’IN DENGE KURAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOSYAL BİLİMLER BÖLÜMÜ B KRİTERİ İÇİN İYİ BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Advertisements

GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ
Farklılaştırılmış Öğretim
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Öğrenme -Öğretme Modelleri
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
KUBAŞIK ÖĞRENME Sınıf ortamında; küçük karma kümeler oluşturarak
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
İYİLİK HALİ YILDIZI MODELİ ve KENDİ YAŞAM KOÇUMUZ OLMAK
MOTİVASYON.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
ÇOCUĞUMUN DAVRANIŞLARINI KONTROL ETMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
SINAV KAYGISI.
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
AİLE EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI. ÇOCUĞA; İNANDIĞINIZI, GÜVENDİĞİNİZİ VE SEVDİĞİNİZİ BELLİ EDİNİZ !
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
SALDIRGANLIK-ŞİDDET-BASKI
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
İletişim Bilimine Giriş
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR
MOTİVASYON.
MOTİVASYON Prof Dr Süheyla Ünal.
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
PSİKOLOJİK TESTLER.
Sağlık Psikolojisi Doç.Dr. Gonca POLAT.
ATIF (YÜKLEME) KURAMI Başkalarının o anki duygu durumları ve heyecanları hakkında doğru bilgiler elde edebilmeye ve niçin öyle davrandıklarını anlamaya.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 12
ŞİDDET.
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
Örgütlerde Kendimizi Anlamak
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
AİLEDE İLETİŞİM.
Bireyi tanıma ve teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BECERİ ÖĞRENİMİ.
Sunum transkripti:

HEIDER’IN DENGE KURAMI Ümit Tunç Medya ve İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi

İçindekiler Giriş Tarihçe Neden Gerek Duyuldu? Amaçları Nedir? Önemi Nedir? Örnek Olaylar Sorular

Heider Kimdir? Fritz Heider, insanların davranışı açıklamada nasıl bir yöntem izlediklerini inceleyen ilk sosyal psikologdur.

Naif Psikoloji Heider, her insanın davranışı açıklamada kullandığı bir genel kuramı olduğuna inanmıştır ve buna naif psikoloji adını vermiştir.

İki Temel Gereksinim Heider’e göre insanlar atıflarda bulunarak iki temel gereksinimlerini gidermektedir: Tutarlı, dengeli bir dünya görüşüne sahip olabilmek Çevreleri üzerinde kontrol elde edebilmek.

Peki, Amaç Nedir? Bu gereksinimleri giderebilmenin bir amacı, insanların nasıl davranacaklarını öngörmektir.

Öngörülebilir Davranışlar Eğer insanların neden belirli şekillerde davrandıkları açıklanabilir ve sonrasında nasıl davranacakları öngörülebilinirse bu, insanların dünyayı daha tutarlı ve kontrol edilebilir olarak algılamalarına neden olacaktır.

Kişisel Güç ve Çevresel Güç Heider iş performansının, bireyle ilgi yetenekleri belirten “kişisel güç” ile dışsal çevrenin özelliklerini içeren “çevresel güç” arasındaki dengeye dayandığını ileri süren ilk kişidir.

Kişisel Güç Kişisel gücün kilit unsurları Yetenek Çaba

Çevresel Güç Çevresel gücün kilit unsurları: Zorluk Şans

Başarı ya da Başarısızlık Kasıtlı bir eylemin başarı ya da başarısızlığı Yetenek Çaba Zorluk Şans İlişkilerine dayanmaktadır.

Başarısızlığın Nedeni Nedir? Birey giriştiği bir işin nedenlerini ya kendinde ya da çevresinde aramaktadır.

Acaba bu açıdan bireyler arasında bir ayrım yapılabilir mi?

Başka bir deyişle, kimi bireyler giriştikleri bir işten elde ettikleri sonuçları daha çok kendilerinden, kimileri de daha çok çevrelerinden kaynaklanan etmenlere bağlamak eğiliminde olabilirler mi?

Kendi Yaşamlarını Denetleyebilme Farklılıkları Julian Rotter (1966, 1975), kişilerin kendi yaşamlarını denetleyebilme güçleri bakımından birbirlerinden farklılıklar gösterdiklerini gözlemlemiştir

Kontrol ve Kontrol Ötesi Rotter’e (1966) göre kişi, bir olayın sonucunu ya kendi kontrolü ve kavrayışı içinde ya da kontrolünün ötesinde olarak algılamaktadır.

İçsel ve Dışsal Yönelim Farkı Buna göre “içsel” yönelimli bir kişi, sonuçları yeteneği, çabası ya da becerileri ile etkileyebileceğine inanırken, “dışsal” yönelimli bir kişi ise, kontrolünün dışındaki güçlerin olayların sonuçlarını belirlediğine inanmaktadır.

İçe Dönük Ve Dışa Dönük Rotter’ın içsel-dışsal kontrol odağı ölçeği, Carl Jung’un çalışmasından gelişmiştir. “Psikolojik Tipler (1923)” eserinde Jung, kişilikteki iki karşı eğilimi tanımlamıştır: İçe dönük ve dışa dönük.

Her iki eğilimde tüm insanlarda mevcut durumda bulunurken, biri diğerine göre daha başat (asıl olarak) olarak şekillenmektedir

I-E Ölçeği (Internal–External Scale) 29 maddelik iki seçenekli ifadelerden oluşan ve içsel-dışsal düzeyini ölçmek için kullanılan bir ölçektir. Her bir cevaplayan kişinin puanı bu ölçekte, 0’dan 23’e uzanan bir potansiyel dağılıma sahiptir.

I-E Ölçeği (Internal–External Scale) Altı dolgu madde, anketin amacını maskelemede kullanılmıştır. Bu yüzden, 23 puanlı olması, aşırı derecede dışsal ve 0 puan olması ise aşırı derecede içsel puana denk düşmektedir

I-E Ölçeği (Internal–External Scale) Rotter geliştirmiş olduğu boyutun bir ucuna içten denetimlilik (internal locus of control) ve diğer ucuna da dıştan denetimlilik (external locus of control) adını vermiştir

İçsel ölçek (I - Internal Scale) Kişilerin kendi yaşamlarının kontrolüne sahip olduğuna inandıklarını gösteren boyutu ölçer.;

Dışsal ölçek (E - External Scale) Kişilerin kendi yaşamlarının kontrolüne sahip olmadıklarına inandıklarını gösteren boyutu ölçmektedir

Rotter’ın (1966) teorisinde bireylerin kontrol odağı içsel/dışsal olarak çeşitlenmektedir, fakat çeşitli araştırmalar “içsel” ve “dışsal” ayrımı, boyutlara ayırarak çalışılmasının gerektiğini öne sürmektedir.

İçten Denetimli İnsanlar 7 Üstün Özellik

İçten Denetimli İnsanlar 1- Başkalarından gelen baskılara boyun eğmeye daha az eğilimli oldukları ve kendi yargılarına daha fazla güvendikleri görülür

İçten Denetimli İnsanlar 2- Daha fazla araştırmaya ve bilgi toplamaya daha yatkındır

İçten Denetimli İnsanlar 3- Sosyal etkinliklere katılma konusunda daha isteklidir

İçten Denetimli İnsanlar 4- Daha yüksek başarma güdüsüne sahip oldukları, başarıya daha fazla önem verdikleri ve özellikle bilişsel etkinliklerde daha üstün oldukları görülür.

İçten Denetimli İnsanlar 5- Kendi davranışları için sorumluluk yüklenmeye daha eğilimlidir

İçten Denetimli İnsanlar 6- Sağlığını koruma konusunda (sigarayı bırakma, hastalıktan korunma, iyileşme vb.) daha başarılıdır

İçten Denetimli İnsanlar 7- Olumsuz olaylar karşısında daha az psikolojik çöküntüye uğradıkları tespit edilmiştir.

Sonuç Olarak Denetim odağına ilişkin araştırma sonuçları, içten denetimli bireylerin dıştan denetimlilerle karşılaştırıldığında, içinde bulundukları durumlarda çevresel uyaran ve ipuçlarını daha iyi değerlendirdiklerini, çevreleri üzerinde daha etkili ve durumlarını düzeltme girişimi açısından daha etkin olduklarını, kendilerine daha fazla güvendiklerini ortaya koymaktadır.

Sonuç Olarak Bu tip durumlarda “ben nerede hata yaptım”, “bu hatadan nasıl ders alıp fırsatlar yakalayabilirim” gibi içebakış, iç sorgu (otokritik), objektif kâr-zarar bilânçosu yapması her zaman daha faydalı olacaktır.

Sabırla Dinlediğiniz İçin Teşekkürler