ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
KAZANIMLAR 22. Atatürk döneminde sağlık alanında yapılan işleri devletin temel görevleri bağlamında inceler.
KIZILAY HAFTASI 29 EKİM-4 KASIM. KIZILAY HAFTASI 29 EKİM-4 KASIM.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Tıbbi Hizmetler Başkanlığı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
21. YÜZYILDA TÜRKİYE’NİN MÜHENDİSLİK EĞİTİM POLİTİKALARI ve MODERN ÜRETİM SİSTEMLERİNİN ÖĞRETİMİNİN TÜRKİYE’NİN KALKINMASINDAKİ ROLÜ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
Mustafa Kemal ATATÜRK.
İNKILAPLAR.
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE TIP EĞİTİMİNİN MODERNİZASYONU
Hazırlayan: Şenel Akbaş
CUMHURİYETLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER SUNUMU.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
ATATÜRK İNKILAPLARI.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DÜNYA BARIŞI
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas.
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
ATATÜRK İNKILÂPLARI.
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
TÜRKİYE’DE EĞİTİM REFORMLARI
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
Eğitim Alanındaki Yenilikler
ATATÜRK ve BİLİM.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Hep Birlikte Ünitesi.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Darülfünundan Üniversiteye
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Kuruluş Yılları Dr. Adnan Adıvar Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde sağlık hizmetleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük tarafından.
Sunum transkripti:

ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE «Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit, ilimdir, fendir. İlmin ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir.»

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Osmanlı Devleti, Kuruluş ve Yükselme dönemlerinde bilime önem vermiş ve devrin önemli alimleri medreselerde eğitim vermiştir. Ancak Osmanlı’ nın son dönemlerinde medreseler de bir çok kurum gibi bozulmaya başlamıştır.

Tanzimat döneminde Fatih Medreseleri Darülfünun’a dönüştürüldü. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Tanzimat döneminde Fatih Medreseleri Darülfünun’a dönüştürüldü. Darülfünun adı, 1900’de Darülfünun-u Şahane; II. Meşrutiyet’ ten sonra ise; İstanbul Darülfünunu’ na dönüştü.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Atatürk’ün temel hedefi; çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmaktı. Bunun yolu da bilim ve teknolojiden geçmektedir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Bilimsel çalışmaların yapılacağı yer bağımsız üniversiteler olduğu için Mustafa Kemal üniversitelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmıştır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE 1930’ lu yıllara gelindiğinde Hükümet, İsviçreli bilim insanı Malche’ yi üniversite reformu konusunda görevlendirmiş ve Darülfünun hakkında rapor hazırlamasını istemiştir.

Malche’ nin Sunduğu Öneriler T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Malche’ nin Sunduğu Öneriler Üniversitelerin gelişmesi için öncelikle dil derslerine ağırlık verilmeli, Öğretim üyelerinin bilimsel seviyeleri yükseltilmeli, Bilimsel araştırmalara ağırlık verilmeli, Öğrenci alımında sınav yapılmalı,

Spor tesisleri, pansiyon ve yemekhaneler yapılmalı, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Spor tesisleri, pansiyon ve yemekhaneler yapılmalı, Kongre ve konferanslar düzenlenerek eğitim desteklenmeli, Üniversite reformunun amacı, araştıran, sorgulayan, bilimsel değerleri rehber edinen bir üniversite oluşturmaktı. Bu amaçla 18 Kasım 1933’ de İstanbul Üniversitesi kuruldu.

SAĞLIK ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE SAĞLIK ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Hıfzıssıhha kelimesi "sağlığın korunması" anlamına gelen bir sözcüktür. Devlet, toplum sağlığı için 1928 de “Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesi” ni kurmuştur.

1937 yılında, kuduz serumu üretilmeye başlandı. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Hıfzıssıhha Enstitüsünde, 1932 yılında serum üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye geldi. 1934 yılında, çiçek aşısı üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye getirildi. 1937 yılında, kuduz serumu üretilmeye başlandı.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’ nin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik şartlar sebebiyle verem yaygın bir hastalıktı. Verem hastalığının tedavisi amacıyla; 1923’te Behçet Uz’un çabasıyla İzmir Veremle Mücadele Cemiyeti kuruldu . 1924’te İstanbul’da Sanatoryum (veremli hastaların tedavi edildiği kuruluş) açıldı. 1925’te Veremle Savaş için ilk Dispanser açıldı. 1930’da Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile veremli hastaların ihbar edilmesi sağlandı.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEVLET VE TOPLUM EL ELE Savaşta ve barışta felakete uğrayanları korumak ve sosyal dayanışmayı desteklemek amacıyla 1868’de "Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” kurulmuştu. 1935’de adı “Türkiye Kızılayı Cemiyeti” olmuştur.

Bu nedenle, 1933 yılında Üniversite Reformu yapılmıştır. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR ! SONUÇ Atatürk’ün temel hedefi; çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmaktı. Bunun yolu da bilim ve teknolojiden geçmektedir. Bu nedenle, 1933 yılında Üniversite Reformu yapılmıştır. Sağlık alanında da önemli yenilikler yapılmıştır. Ankara’ da Hıfzıssıhha Enstitüsü kurulmuş, veremle mücadele için önemli kuruluşlar açılmıştır. Ayrıca Hilaliahmer Cemiyeti 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti adını almıştır.