CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİLEK KİPLERİ.
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
1. Aşağıdakilerden hangisi sesteş bir kelimedir?
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
CÜMLEDE ANLAM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ZAMİRLER.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
DİLEK KİPLERİ.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
Fiiller …Egitimhane.com….
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu ayağı takılmış.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
KONU CÜMLEDE ANLAM.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu
CÜMLEDE ANLAM.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM
SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
Past tense ● Time expressions
1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
Fiiller.
ZAMİR (ADIL).
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
‘’de’’nin Yazımı.
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
CUMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
4.SINAV BAŞARILAR Başarı, kazanacağım diyebilenlerindir.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
CÜMLEDE ANLAM.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
FİİLİMSİ (EYLEMSİ).
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

SORU 1- I. Bir daha görüşmeyebiliriz. II. Bu işi belki Hülya yapabilir SORU 1- I. Bir daha görüşmeyebiliriz. II. Bu işi belki Hülya yapabilir. III. Tavuk soteyi beğenmemiş olabilir. IV. İyice dinlendim, artık dışarı çıkabilirim. Numaralanmış cümlelerin hangisinde kesinlik söz konusudur? A- I B- II C- III D- IV

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede kesin bir ifade kullanılmıştır.

SORU 2- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır SORU 2- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır? A- Bu vakitte daha kimseler ortada yok. B- Siz daha ne aranıyorsunuz. C- Burada daha ne kadar bekleyeceğim. D- Yaz, bu yıl daha eğlenceli geçiyor.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede önceki yıllar ile bir karşılaştırma yapılmıştır.

SORU 3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uyarma, sitem, paylama” anlamı yoktur? A- Bir daha sakın bu binaya girmeyin. B- Ah be çocuk, etrafına baksana. C- Yazık, düşünce canı yanmış. D- Canım, hiç böyle bir şeyden küsülür mü?

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu cümlede “acıma” anlamı vardır.

SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde öznel bir cümle kullanılmıştır? A- Kitap yedi bölümden oluşuyordu. B- “Yaban” romanı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eseridir. C- Gezdiğimiz resim sergisi çok güzeldi. D- “Aşk Estetiği” yazarın üçüncü kitabıdır.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte belirtilen “güzel”lik her kişiye göre değişebilir, diğer seçeneklerde belirtilenler nesneldir.

SORU 5- Aşağıdakilerden hangisinde eylemin gerçekleşmesi şarta bağlı değildir? A- Urla’ya keşke sen de bizimle gelebilsen. B- Yağmur yağmazsa Kordon’da dolaşacağız. C- Bizimle Karşıyaka’ya gelebilirsin ama uslu duracaksın. D- Bugün Kemeraltı’na inebilirsem elbise alacağım.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü bu cümlede gerçekleşmesi istenen bir eylem anlatılmaktadır.

SORU 6- Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir SORU 6- Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir? A- İnsanlar yeri geldiğinde konuşmalıdır. B- Duyguların anlatıldığı şiire lirik şiir denir. C- Yazar, her zaman üretken olabilmelidir. D- Şiir, yeni şairlerin elinde sürekli açılımlarla güç kazanmaya başlamıştır.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede lirik şiir tanımı yapılmaktadır.

SORU 7- I. Bütün bu zahmetlere ne gerek vardı. II SORU 7- I. Bütün bu zahmetlere ne gerek vardı? II. O çayı koltuğa ben dökmedim. III. Bu olayı ne zaman duyduğumu hatırlayamadım. IV. Ben sanki senin neler karıştırdığını bilmiyorum. Numaralanmış cümlelerin hangisinde “inkar etme” anlamı vardır? A- I B- II C- III D- IV

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede bir eylemi kabullenmeme Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu cümlede bir eylemi kabullenmeme anlatılmaktadır.

SORU 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “küçümseme” anlamı vardır SORU 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “küçümseme” anlamı vardır? A- Bütün gün uğraştım, ödevlerimi hala bitiremedim. B- İnsanlara zor zamanlarında yardım etmelisin. C- Sen hala şu çocuk kadar olamadın. D- Daha başarılı olmanı isterim, her anne gibi.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte küçümseyerek anlatım vardır.

SORU 9- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde pişmanlık dile getirilmiştir? A- Keşke seni yalnız bırakmasaydım. B- Hatasını anlaması için ona yardımcı oldum. C- Umarım bütün derslerinden geçmiştir. D- İyi ki tatilimi Bodrum’da geçirdim.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü yapılan eylemden pişmanlık duyulmaktadır.

SORU 10- “Dün sinemaya seni de çağıracaktım, maalesef ………” cümlesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanamaz? A- seni bulamadım. B- evde yokmuşsun. C- kontörüm bitmişti. D- sonunda sana ulaştım.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu seçenek cümlenin anlamına uygun değildir.

SORU 11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işin belirli aralıklarla, sürekli yapıldığı anlamı vardır? A- Kimi zaman bağırıp sorun çıkartıyordu. B- Arada sırada top oynuyordu. C- Canı istedikçe gezmeye gidiyordu. D- Haftada bir annesine gitmeyi ihmal etmezdi.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede belirli aralıklarla sürekli yapılan eylem anlatılmaktadır.

SORU 12- Aşağıda yazılı olan cümlelerin hangisinde “tehdit” anlamı vardır? A- Sınavdan iyi not al hele seni tiyatroya götüreceğim. B- Hele o gitarı elime hiç almadım. C- Hele ben, böyle kötü bir söz eder miyim? D- Hele bir beni gezmeye götürmesin, bak neler yapacağım?

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümlede “hele” sözcüğü tehdit anlamında kullanılmıştır.

SORU 13- I. Bağa bak üzüm olsun, yemeğe yüzün olsun. II SORU 13- I. Bağa bak üzüm olsun, yemeğe yüzün olsun. II. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. III. Üzümünü ye, bağını sorma. IV. Bağ bayırda, tarla çayırda. Numaralanmış atasözlerinden hangi ikisi aynı anlamda kullanılmıştır? A- I ve II B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü I ve II numaralı atasözlerinde anlatılmak istenen aynıdır.

SORU 14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusu değildir SORU 14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusu değildir? A- Hangi gün, derse zamanında geldi ki? B- Zaman mı kaldı ödevleri bitirmeye? C- Şu televizyondan uzaklaştığını hiç göremeyecek miyim? D- Koşmanın, yüzmeye göre daha yorucu olduğunu mu düşünüyorsun?

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu cümle anlam olarak bir yakınma ifade etmemektedir.

SORU 15- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde “varsayım” da bulunulmamıştır? A- Tut ki sınavı kazandın, ne olacak? B- Diyelim ki market kalabalık. C- Düşündüm de yemekte Aslı yoktu. D- Farz et ki otobüse yetişemedin.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu cümle anlam olarak varsayım ifade etmemektedir.