SPEKTRUM SEZME TEKNİKLERİ VE BİLİŞSEL RADYO TEKNOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAYISAL MODÜLASYON Bir haberleşme sisteminde iki veya daha fazla nokta arasında dijital olarak modüle edilen analog sinyallerin iletimidir. Analog sisteme.
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
ZAMAN BÖLMELİ ÇOĞULLAMA
KARAR TEORİSİ.
(Radio Detection and Ranging)
İleri Sayısal Haberleşme
Sensörler Transduserler
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI
Hakan Doğan, Hakan Ali Çırpan, Erdal Panayırcı
GENETİK ALGORİTMALAR (1-15.slayt).
1 İnternet ve Harekât Araştırması Uygulamaları Cihan Ercan Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Harekât Araştırması Doktora Programı Mustafa Kemal.
İletişim Lab. Deney 3 Genlik Modülasyonu
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
Yeni Nesil Mobil Genişbant Teknolojileri ve Türkiye
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
Karar Ağaçları.
TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK
BİLİŞSEL RADYODA SPEKTRUM SEZME İŞLEMİNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR
PSD Tekniği Kullanımının OFDMA Tabanlı Bilişsel Telsiz Ağlarda Boşluk Algılamadaki Uygunluğu Aslı Birol1, Sultan Aldırmaz1, İbrahim Demirdöğen2, Hüseyin.
Bizpro Sistem Business Aligned IT İstanbul, 05 Ağustos 2005.
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
ANALOG/SAYISAL ÇEVİRİM
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
İleri Sayısal Haberleşme
Sayısal Taşıyıcı Modülasyonu
Tabanbanttan Sayısal İletim
MİKRODALGA FİLTRELER.
Sayısal Haberleşme Prof. Dr
İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
ASİMETRİK ŞİFRELEME ALGORİTMALARINDA ANAHTAR DEĞİŞİM SİSTEMLERİ
Tüm bilgimiz hislerle başlar, anlamayla devam eder, ve sebeple biter
En İyi Röle İle İşbirlikli İletişim Ve Uzay Zaman Kodlaması ile Karşılaştırılması Büşra YÜKSEL, Özgür ORUÇ ve Ümit AYGÖLÜ İstanbul Teknik Üniversitesi.
TEMEL HABERLEŞME MATEMATİĞİ
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
Simetrik Altıgen Dikevre Genlik Modülasyonlu OFDMA Sistemi Performansı
Tabanbant İşaretlerinin Sezilmesi
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
Gökçen ÖZDEMİR Necmi TAŞPINAR
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
SAYISAL ANALİZ Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Bulanık Mantık Kavramlar:
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
ÖĞRENME AMAÇLARI Olasılıklı örneklem ile örnek büyüklüğüne karar vermenin altında yatan sekiz aksiyomun anlaşılması Güven aralığı yaklaşımını kullanarak.
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Emg İşleme Engin Kaya.
Problem Çözme Yaklaşımları
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Yıldıray YALMAN Doç. Dr. İsmail ERTÜRK
ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
Bilgi Güvenliğinde El Yazısı
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
DA MOTOR SÜRÜCÜLERİ İÇİN BULANIK MANTIK DENETİMİ
Sunum transkripti:

SPEKTRUM SEZME TEKNİKLERİ VE BİLİŞSEL RADYO TEKNOLOJİSİ Cebrail ÇİFLİKLİ (a) , A.Turgut TUNCER (b) , A. Tuncay ÖZŞAHİN (c) SPEKTRUM SEZME TEKNİKLERİ VE BİLİŞSEL RADYO TEKNOLOJİSİ (a) Prof. Dr. Erciyes Üniversitesi , EEM. Böl., 38039, Kayseri, (b) Öğr.Gör. Başkent Üniversitesi , TBMYO, 06530, Ankara, (c) Okutman, Erciyes Üniversitesi , KMYO., 38039, Kayseri, HABTEKUS08 22-24 Ekim 2008 İSTANBUL

İçerik Bilişsel Radyoya Giriş Neden Bilişsel Radyo? Bilişsel Radyo Türleri Spektrum Sezmeli Bilişsel Radyo Spektrum Sezme Teknikleri Sonuç

Giriş Sivil, askeri ve kamu güvenliği alanında, gezgin uygulamalara olan talebin gün geçtikçe artması ve buna bağlı olarak gezgin uygulama alanlarının geliştirilmesi, mevcut hali ile yetersiz olan frekans spektrumunun artan talebi karşılayamayacağını ortaya çıkarmıştır. Radyo spektrumu için oluşan aşırı talep nedeniyle frekans bantları sadece bir değil birçok değişik uygulama için atanmaktadır. Buna rağmen spektrum azlığı aşılamıyormuş gibi gözüken bir sorun olarak sürekli hissedilmektedir.

Bilişsel Radyo Bu olguya karşılık, çeşitli araştırmaların spektrum kullanımının bazı bantlarda çok düşük olduğunu işaret etmesi, yaşanılan sorunun asıl nedeninin spekrumun kendisi değil spektrumun verimli ve iyi bir şekilde yönetilememesi olduğunu göstermektedir. Mevcut spektrumun daha verimli kullanılabilmesi için spektrum ortamının sürekli olarak sezilmesiyle boş ya da yoğunluğu az olan kanalların belirlenmesi ve uygun kanalların ikincil kullanıcılara tahsisi bu yaklaşımlardan biridir. Bu nedenle, aşırı kalabalık ve verimsiz spektrum kullanımıyla mücadele edebilmek için daha “akıllı” spektrum kullanımını sağlayan Bilişsel Radyo (BR) kavramı düşünülmüştür.

Neden Bilişsel Radyo? Bilişsel Radyo 2 ana problemin çözümünde güçlü bir araçtır: Spektrum erişimi (frekans bulma ve kullanma), Birlikte çalışabilirlik (birbiri ile uyumsuz çeşitli radyolarla konuşabilme)

Radyonun Evrimi ve Yapısı Sayısal Radyo YTR Bilişsel Radyo RF DONANIM Modulasyon Kodlama Çerçeveleme İşleme YAZILIM Zeka (Algılama, Öğrenme, Optimizasyon)

Bilişsel Radyo Teknolojisi Genişband frekans ortamını sezme, Ortamda lisanslı kullanıcı olup/olmadığını algılama, Lisanslı kullanıcının spektrumu kullanmadığı anlarda iletişimde bulunma, Herhangi bir lisanslı kullanıcıyla girişim oluşturmaktan kaçınmak amacıyla güç seviyesini ve iletişim band genişliğini kendi kendine değiştirebilme yeteneklerine sahiptir.

Bilişsel Radyo Türleri İki temel yaklaşım vardır: Tam Bilişsel Radyo (“Mitolla Radyosu”) Muhtemel her parametre hesaba katılır. Spektrum Sezmeli Bilişsel Radyo Sadece radyo frekans spektrumu dikkate alınır.

Spektrum Sezmeli Bilişsel Radyo Günümüzdeki çalışmaları birçoğu bu yaklaşım üzerine odaklanmaktadır. Bu konuda en önemli problem yüksek kaliteli spektrum sezme cihazlarının ve spektrum sezme verisinin düğümler arasındaki paylaşımının sağlanmasına yönelik algoritmaların tasarlanmasıdır.

Spektrum Sezme Spektrum sezme işlemi için literatürde önerilen birçok teknik mevcuttur. Sonraki yansılarda bu tekniklerden en yaygın olarak çalışılanları açıklanacaktır.

Uyumlu Filtreleme Üstünlükleri; İletilen işaret biliniyorsa birincil işaretin sezilmesindeki en iyi metot olarak bilinmektedir. Bu tekniği temel üstünlüğü, “hata alarm” olasılığının belirlenmesinin kısa sürede gerçekleşmesidir. Eksiklikleri; İşaretin alıcıda demodüle edilmesi gerektiğinden bant genişliği, çalışma frekansı, modülasyon türü ve derecesi, darbe şekli, çerçeve yapısı gibi birincil kullanıcıya ait işaretleşme bilgilerinin bilinmesi gerekir. BR’nin bütün işaret türlerini alabilecek bir alıcısı olmalıdır. Güç tüketiminin fazladır.

Dalga Şekli Tabanlı Sezme Bu metot sadece bilinen örüntülere (örneğin pilot işaret) sahip sistemlere uygulanabilir ve dalga şekli tabanlı sezme olarak adlandırılır. Üstünlüğü; Bu teknik, güvenilirlik ve yakınsama zamanı açısından enerji sezici tabanlı sezme algoritmalarından daha üstündür. Bu algoritmanın performansı bilinen işaretin uzunluğu arttıkça artmaktadır. Eksikliği; Eşzamanlama hatalarına karşı oldukça hassas olmasıdır.

Döngüsel Durağanlık Tabanlı Sezme Döngüsel durağanlık özelliği sezme, alınan işaretin döngüsel durağanlık özelliği kullanılarak birincil kullanıcının sezilmesini sağlayan bir metottur. Üstünlüğü; Döngüsel durağanlık tabanlı sezme algoritmaları gürültüyü birincil kullanıcı işaretinden ayırabilir.

Enerji Sezici Tabanlı Sezme Radyometri veya peryodogram olarak da bilinir. Üstünlükleri; Hesaplama yükünün ve uygulama karmaşıklığının düşük olması nedeniyle spektrum sezmedeki en yaygın metottur. Alıcıda birincil kullanıcı işaretini bilmesine gerek yoktur. Eksiklikleri; İşaretin sezilmesi, enerji sezicinin çıkışı ile gürültü seviyesine bağlı olarak belirlenen bir eşik değerinin karşılaştırılması yoluyla gerçekleştirilir. Enerji sezici tabanlı yaklaşım yayılı spektrum işaretlerinin sezilmesinde etkin bir teknik değildir.

Radyo Tanıma Spektrum karakteristiğini belirlemenin en iyi yolu birincil kullanıcının kullandığı iletim teknolojisini tanımayla olur. Bu tür bir tanıma bilişsel radyonun oldukça yüksek doğrulukta çalışmasını sağlar. Bu alanda TRUST adı altıda bir proje yürütülmektedir. Projenin amacı bazı bilinen teknolojilerin varlığının tanınması ve bu teknikler üzerinden iletim yapılabilmesidir.

Diğer Sezme Teknikleri Diğer alternatif sezme teknikleri çokludal spektral kestirim, dalgacık tabanlı kestirim, Hough dönüşümü ve zaman-frekans analizidir. Çokludal algoritması geniş bantlı işaretler için maksimum olabilirlikli güç spektral yoğunluğu kestirimcisine yaklaşmaktadır. Ayrıca bu metodun karmaşıklığı maksimum olabilirlik kestirimcisine göre daha azdır. Alınan işaretin rasgele Hough dönüşümü radar dalgalarının varlığının belirlenmesi için kullanılmıştır. Bu metot periyodik örüntüleri olan herhangi bir işaretin sezilmesi için uygulanabilir. Geniş bant bir kanalda güç spekral yoğunluğunun kenarlarının belirlenmesi için dalgacık dönüşümü içinse kullanılmıştır.

Sonuç Bu bildiride, hızlı ve büyük bir gelişme göstermesi yanında telekomünikasyon teknolojisinin bir çok alanını birleştirerek gelecekte yeni bir devrim yapmaya aday olan BR teknolojisi tanıtılmıştır. Ayrıca, bilişsel radyo teknolojisinin ilk görevlerinden biri olan spektrum sezme tekniklerinin literatürde en yaygın kullanılanları kısaca açıklanmıştır.

Sorularınız … TEŞEKKÜRLER ….